Keskustelu:Suitset

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Vaikea asia on tämä suitsitus. Tuolla puhutaan nyt riimusta ja päitsistä eri asiana. Mielestäni riimu=päitset. Niistä tulee suitset siinä vaiheessa kun niiden kanssa käytetään kuolaimia (tai hackamorea tms.). Vanha sanontahan menee että suitset suuhun ja päitset päähän. Ainakin tuolla Itä-Suomessa kotopaikkakunnallani tarhassa käytettävistä päävehkeistä käytetään nimeä päitset ja länteen siirryttyäni on minuun tarttunut tuo ilmaisu riimu.

Mikä on tuo martingalin kolmas rengas? Onko tuo joku ravurivehje, jossa on yhdistetty kiinteä ja vaapaajuoksuinen martingal? Olen käyttänyt vain sellaisia joissa on ohjiin tulevat renkaat. Ei normaalia ratsastusmartsaria kiinnitetä turpahihnaan. Ja eikö kielisiteen merkittävin tarkoitus (kielen heittämisen estämisen lisäksi) ole estää kieleen tukehtuminen eikä kieleen puremista? Noista ravureiden varusteista en niin paljoa tiedä. --Hanna V 12. heinäkuuta 2006 kello 18.27 (UTC)

Minäkin olen huomannut tuon riimu/päitset-ongelman. Idässä kun tuo riimu tarkoittaa pääasiassa riimunarua, eikä liity mitenkään hevosen päähän laitettaviin päitsiin. Suhoinen 27. heinäkuuta 2007 kello 16.17 (UTC)

Suomenkielinen terminologia on vaihdellut ja vaihtelee varmaan edelleenkin ympäri maata, mutta alan kirjallisuudessa on vakiintunut suunnilleen seuraava käytäntö:
talutusnaru = riimunnaru, riimunvarsi (ennen vanhaan marhaminta)
riimu = tallipäitset
päitset = suitsien hihnat
Tiedän että riimua paikoin kutsutaan ihan vain päitsiksi, mutta hevosalan asiakirjallisuudesta, myyntikatalogeista ym. on turha ainakaan nykyään etsiä muuta kuin riimua. Hauskuutta toki lisää se, että myytävissä suitsissa harvoin ovat kuolaimet mukana (ohjat kylläkin, ainakin yleensä), mutta suitsina niitä silti myydään.--Niora 18. joulukuuta 2008 kello 19.19 (EET)[vastaa]