Keskustelu:Steve Irwin

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Hesarin mukaan Irwiniä pistänyt kala oli suomeksi keihäsrausku; englanninkieliset uutiset puhuvat stingraystä joka lienee juuri keihäsrauskut-heimo. Toisaalta Hesari sanoo myös kalan pistäneen sydämeen; en-wiki täsmentää että kalan pisto aiheutti sydänkohtauksen. Onko tietoa onko tuo piikkirausku peräti laji ? --Tappinen 4. syyskuuta 2006 kello 15.34 (UTC)

MOTin (mot.kielikone.fi) mukaan stingray voi olla heimo (Dasyatidae) tai keihäsrausku (Dasyatis pastinaca) (tai jopa sinikeihäsrausku, joka on yleensä kuitenkin blue stingray, Dasyatis violacea). --Anr 4. syyskuuta 2006 kello 18.08 (UTC)
D. pastinaca esiintyy Atlantilla ja Välimerellä [1], joten se ainakin on poissuljettu; mainittakoon myös, että FishBase lukee "sinikeihäsrauskun" Pteroplatytrygon-sukuun [2] ja Maailman kalojen nimet (Varjo, Koli, Dahlström 2004) käyttää lajista nimeä ulappakeihäsrausku – mutta ainakin sitä esiintyy Australian vesillä. En-wiki mainitsi alkujaan syylliseksi lajin Dasyatis brevicaudata [3], suomeksi isokeihäsrausku (eng. short-tail stingray, bull ray, smooth stingray). Tosin sittemmin artikkelissa on viitattu vain 'keihäsrauskuun', joten ehkei sitä ole lajilleen määritetty – Wikipedian ulkopuolisissa uutisartikkeleissa en ainakaan ole nähnyt tarkkaa lajia mainittavan. Koska Irwinin kuolema tallentui videolle, laji on luultavasti selvillä tai selviämässä. --Anshelm 5. syyskuuta 2006 kello 12.38 (UTC)
Samassa Hesarin jutussa Joonas Gustafsson sanoo että Irwin oli myös vakavasti otettava herpetologi. Niin muuten, 4-kanavan uutisissa Irwinin kollega sanoi rauskun pistäneen sydämeen. Toisaalta kumpikin heistä voi olla väärässä. --Tappinen 4. syyskuuta 2006 kello 19.05 (UTC)
National Geographicin uusimmassa uutisissa sanotaan ainakin, että ruumiinavaus vahvisti Irwinin kuolleen keihäsrauskun myrkyllisen pistimen lävistettyä tämän sydämen [4] --PtG 5. syyskuuta 2006 kello 21.28 (UTC)

Steve Irwin oli mies, joka halusi kohdata mahdollisimman vaarallisia eläimiä. Mitä vaarallisempi, sitä parempi. Keihäsrausku oli hänen kohtalonsa. Artikkelista saa käsityksen, että keihäsrauskun ei pitänyt olla niin vaarallinen kuin mitä kohtalo osoitti. Sellainen on uhkarohkeata toimintaa, siis varsin typerää. Irwin kokeili rajojaan, ja ne tulivat kuin tulivatkin vastaan. –– Evakonpoika 7. syyskuuta 2006 kello 19.25 (UTC)

Keihäsrausku ei ole vaarallinen, ellei sitä ärsytetä, ja senhän Steve jo tiesi ärsyttäessään sitä. Ohjelma on vain edennyt siihen asti että tv-yhtiö alkoi jo vaatia vaarallisempia temppuja ja se koitui Steven kohtaloksi. --Tnethacker 7. syyskuuta 2006 kello 20.24 (UTC)
... mies, joka ei osannut sanoa ei   (Australian dollarien kiilto silmissä). –– Evakonpoika 7. syyskuuta 2006 kello 20.39 (UTC)

Keihäsrausku on myöskin luokka johon kuuluu useita eri pistiäisen omaavia rauskuja. :) eli keihäsrausku jonka esitän artikkelissani on se oikea "Stingray" mutta ei se joka pisti irwiniä. --Tnethacker 7. syyskuuta 2006 kello 17.49 (UTC)

Yritin määritellä asian sinne. Tästä artikkelista vosi laittaa linkin heimoon. --Tappinen 7. syyskuuta 2006 kello 17.51 (UTC)
Olen samaa mieltä. säädän tässä samalla vain omia työasioitani ja artikkelin loin vasta päivällä, jotta en tajunnut kertoa, että Keihäsrausku on samalla laji että heimo... :) Artikkelissani kerron kuitenkin lajista, enkä keskittynyt heimoon, saa korjata :) --Tnethacker 7. syyskuuta 2006 kello 17.58 (UTC)

Ensinnäkään sinulla ei ole mitään "artikkeleitasi" etkä _sinä_ kerro mitään artikkeleissa. Sen sijaan Wikipediassa on artikkeleita ja niissä kerrotaan jotain. Ja tässä artikkelissa pitäisi nyt selkeästi kertoa, että oliko se keihäsrausku (Dasyatis pastinaca), joka pisti, vai keihäsrauskut (Dasyatidae) -heimoon kuuluva laji (Onko tämä edes virallinen nimitys tuolle heimolle?). Jos kyseessä on heimoon kuuluva laji, niin ei linkata lajista kertovaan artikkellin. Myöskin tiedot keihäsrausku-artikkelista pitäisi poistaa. Ei kuulu sinne kertoa että joku "sukulainen" on tappanut jonkun. Ja jos viitataan johonkin eliöön, niin tehdään se tieteellisen nimien kanssa, jooko. Niin päästään näistä epäselvyyksistä. – linnea 7. syyskuuta 2006 kello 18.19 (UTC)

Lue artikkeli tarkemmin kuin osaat: Australialainen Krokotiilinmetsästäjä Steve Irwin kuoli syyskuussa 2006 KEIHÄSRAUSKUN SUKULAISEN, toisen Dasyatidae-lajin piikkiin, joka iskeytyi hänen rintakehänsä ja sydämen läpi. --Tnethacker 7. syyskuuta 2006 kello 18.37 (UTC)
Tuon kävi vasta jälkeen päin lisäämässä joku muu. Tämä nyt ei enää oikeastaan kuulu tänne keskusteluun, mutta olisi kiva saada tarkennusta tähän tekstiin: "Tämän vuosisadan puolella on vain kolme ihmistä saanut surmansa keihäsrauskun myrkystä." eli tuon lajin vai heimon edustajien..
Ja artikkelissa olisi "Myrkyllinen 2,5-metriä pitkä ja satakiloinen keihäsrausku pisti häntä rintaan lähelle sydäntä ja Irwin kuoli miltei välittömästi sydänpysähdykseen." lause nyt korjattavana. Eli onko tuo laji vai heimo. Jos heimo niin linkki pois ja mainita tieteellisestä nimestä (kummassakin tapauksessa). – linnea 7. syyskuuta 2006 kello 19.02 (UTC)
Kukaan ei voi vielä ennen ruumiinavausta sanoa edes arvauksella oliko kyseessä alalaji vaiko Keihäsrausku. Ja artikkeliin tulee jatkossa määre myöskin joka kertoo eri alalajit. Artikkeli on minun aloittamani ja aloitin sen vasta tänään joten anna nyt hiukan armoa. Eli odotetaan ruumiinavausta, ei spekuloida ja jätetään siihen asti pilkunnussinta muille, ok? --Tnethacker 7. syyskuuta 2006 kello 20.20 (UTC)


Onkohan tämä yksilö ollut todellakin 2,5 metriä pitkä vai leveä? Tieto on Aamulehdestä jossa mainittiin vain 2,5-metrinen ja paino. Asiasta toiseen olisi kiva kertoa artikkelissa muustakin kuin Irwinin kuolemasta, jota on käsitelty lähes kaikissa tiedotusvälineissä, voisi taas Wikipedia loistaa lisätiedolla. Siitä vain kääntämään tekstiä vaikka en-wikistä. --Zxc 7. syyskuuta 2006 kello 21.14 (UTC)

Tuossa kaikille se kaveri joka pisti Irwiniä: klik klik. Yleinen näemmä australiassa. Leveyttäkin kaverilla voi olla 2 metriä ja pituutta jopa 4,3 metriä... Eli aikas iso jöllikkä. kirjoittakaa joku tästä sankarista artikkeli. --Tnethacker 8. syyskuuta 2006 kello 11.40 (UTC)

Irwinin tappaneen fisun oikea nimi[muokkaa wikitekstiä]

Eli se kala joka tappoi Steve Irwinin oli IsoKeihäsrausku IsoKeihäsrausku Näin väittää ainakin The Times ym. vastaavat tahot. Kiitän kaikkia kinasteluun osallistuneita :) (Tämänkin tiedon etsimiseen soitin ystävälleni Australiaan saakka, tuhlasin netissä n. 6 tuntia ja join litratolkulla kahvia, että tärvelin kokonaisen työpäivän) ;) --Tnethacker 8. syyskuuta 2006 kello 18.39 (UTC)

Ihailtavaa omistautumista Wikipediaa kohtaan, mutta voitko vielä antaa linkin tuohon The Times -lehden (tai muuhun vastaavan tiedon tarjoavaan) uutiseen ja lisätä siitä myös lähdeviitteen artikkeliin. Ainakin suomenkielisten lähteiden mukaan kyseessä oli keihäsrausku eli Dasyatis pastinaca, ei isokeihäsrausku eli Dasyatis brevicaudata. Eli ole hyvä ja lisää asiaankuuluva lähdeviite artikkeliin, nyt tilanne on vähän outo kun artikkeli tarjoaa eri tietoa kuin sen Aiheesta muualla -alaotsikon alla olevat uutislinkit. --SM 8. syyskuuta 2006 kello 19.08 (UTC)
Suomalaisissa lähteissä ei sanota mikä laji se on. Viitataan vaan yleisesti keihäsrauskuun (ilmeisesti heimona). Tieteellistä nimeä ei missään mainita. Myös ulkomaisissa viitataan vain stingrayhyn heimona. Tämän takia pitäisi aina käyttää tieteellisiä nimiä kun viitataan lajeihin... – linnea 8. syyskuuta 2006 kello 19.09 (UTC)
Olet oikeassa, paitsi ettei edes mainita onko kyseessä kyseisen niminen laji vai heimo. Keihäsrausku-niminen laji on nimenomaan Dasyatis pastinaca (ainakin [5] mukaan), mutta missä lähteessä on mainittu heimon tai suvun suom. nimenä tuo? --SM 8. syyskuuta 2006 kello 19.15 (UTC)
Niinno tässä on se ongelma, ettei mainita että sitä nimeä käytetäisiin vain heimona/sukuna. Mutta tuo Dasyatis pastinaca ei elä Australiassa, joten siitä voisi päätellä, ettei ainakaan se laji voinut tappaa. – linnea 8. syyskuuta 2006 kello 19.39 (UTC)
Eli yksi niistä artikkeleista johon viittaan on tässä. Tekstissä sanotaan selvästi että kyse oli kuvanauhan mukaan "smooth stingray", ja hakemalla tällä tiedolla saa fishbasesta tiedon siitä että kyseessä on suomenkieliseltä nimeltään Isokeihäsrausku. Lisäinfoa antaa myöskin sivusto ABCNews. Täällä sivustolla tietty kerrotaan että kolme ihmistä tiedetään kuolleen Australiassa vuosisadan aikana saman kalan pistoon. --Tnethacker 9. syyskuuta 2006 kello 01.38 (UTC)

Linkki Fishbase:isokeihäsrausku kuulunee enemmänkin rauskut, keihäsrausku tai isokeihäsrausku -artikkeleihin? --Duude 9. syyskuuta 2006 kello 01.58 (UTC)

Eipä ole tuota artikkelia vielä olemassa. Jos teet sen, ole hyvä ja siirrä tieto vasta silloin sinne ;) öitä. --Tnethacker 9. syyskuuta 2006 kello 02.00 (UTC)
Toivon että kaikki jotka haluavat nyt korjailla artikkelia lisää, korjailisivat enää vain ulkoasua, ja jättäisivät sisällön rauhaan, varsinkin kun olen useiden muiden ihmisten kanssa tehnyt paljon työtä sen eteen :) Esim. tieto mitä annetaan en.wikissä olisi kiva lisä, mutta itse en jaksa enää ainakaan käännellä. --Tnethacker 9. syyskuuta 2006 kello 02.02 (UTC)