Isokeihäsrausku

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Isokeihäsrausku
Uhanalaisuusluokitus

Elinvoimainen [1]

Elinvoimainen

Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Luokka: Rustokalat Chondrichthyes
Alaluokka: Leveäsuiset Elasmobranchii
Ylälahko: Rauskut Batoidea
Lahko: Myliobatiformes
Heimo: Keihäsrauskut Dasyatidae
Suku: Dasyatis
Laji: brevicaudata
Kaksiosainen nimi

Dasyatis brevicaudata
(Hutton, 1875)

Katso myös

  Isokeihäsrausku Wikispeciesissä
  Isokeihäsrausku Commonsissa

Isokeihäsrausku (Dasyatis brevicaudata) on keihäsrauskujen heimon suurikokoisin laji. Sitä tavataan Etelä-Afrikan, Mosambikin, Australian ja Uuden-Seelannin rannikkovesillä. Se pysyttelee vesissä, joiden syvyys on vähemmän kuin 470 metriä.

Ulkonäkö ja koko[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Isokeihäsrauskun vartalon halkaisija voi olla kaksi metriä, ja kokonaispituus pyrstö mukaan lukien yli neljä metriä. Isokokoinen yksilö voi painaa 350 kg. Isokeihäsrauskun selkäpuoli on harmaanruskea tai siniharmaa, kummankin kylkievän vieressä on rivi sinisiä pilkkuja ja vatsapuoli on vaalea.

Myrkyllisyys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähellä isokeihäsrauskun häntämäisen pyrstön juurta on myrkkypiikki, jolla voi olla pituutta jopa metrin verran. Rausku uusii piikin, jossa on teräviä taaksepäin osoittavia väkäsiä, satunnaisesti pudottamalla sen ja kasvattamalla uuden.

Jos rausku onnistuu iskemään ihmistä, iskukohta turpoaa ja kipu voi kestää kuukausia. Keihäsrausku ei ole aggressiivinen, mutta voi iskeä, jos se tuntee olonsa uhatuksi. Rauskun päälle voi astua vahingossa, koska niillä on tapana maata pohjassa osittain hiekkaan hautautuneena.

Isokeihäsrausku on maailman toiseksi myrkyllisin kala.lähde? Myrkyllisin kala on velhokala.

Australialainen televisiojuontaja ja villieläinasiantuntija Steve Irwin kuoli syyskuussa 2006 isokeihäsrauskun pistettyä häntä myrkkypiikillä lähelle sydäntä Isolla valliriutalla Koillis-Australiassa. Irwin oli kuvaamassa vaarallisia merieläimiä käsittelevää luontodokumenttia.[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Duffy, C. & Paul, L. (SSG Australia & Oceania Regional Workshop, March 2003): Dasyatis brevicaudata IUCN Red List of Threatened Species. Version 2013.1. 2003. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 03.08.2013. (englanniksi)
  2. Nelson, Valerie J.: 'Crocodile Hunter' killed by stingray Newsday.com. 5.9.2006. Viitattu 16.4.2009. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]