Keskustelu:Sortokausien aktivismi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Sortokaudet vs. yleinen aktivismi[muokkaa wikitekstiä]

Keskustelua käydään näköjään toisaalta artikkelien Aktivismi ja Aktivisti yhdistämisestä tai suhteesta ylipäänsä ja toisaalta siitä, miten tarkoituksenmukaisesti erotetaan toisistaan autonomian ja Suomen itsenäistymisen aikoihin sijoittuva aktivismi ja myöhemmät ekologisesti painottuneet liikkeet, jotka ovat luonteeltaan "aktivistisia" so. suoraan toimintaan uskovia. Olisi luotava tarkoituksenmukainen erottelu esimerkiksi:

  1. aktivistisen toiminnan yleiskuvaukseen
  2. Suomeen liittyvään historialliseen aktivismiin (so. ennen itsenäistymistä)
  3. Suomeen liittyvään aktivistiseen toimintaan Suomen itsenäistymisen jälkeen
  4. kansainväliseen aktivistiseen toimintaan (mitkä jaottelut tämän alla tarkoituksenmukaisia?).

Osa näistä on ilman muuta niin laajoja kokonaisuuksia, että niitä on syytä käsitellä luokkina.--Juha Kämäräinen 5. kesäkuuta 2006 kello 08.40 (UTC)

Mikko Paanasen mielestä: "ei tätä pidä mihinkään kettutyttöilyyn yhdistää kun se käsittelee keskeista Suomen historian liikettä." Gummeruksen Suuren sivistyssanakirjan 2001 mukaan aktivismi on välittömän toiminnan politiikkaa tai historiallisesti venäläistämispolitiikan vastustamista 1900-luvun alussa. Aktivisti puolestaan on toiminnan kannattaja tai mainitun venälästämisen vastustaja.
Venäläistämispolitiikan vastustamisen voi toki jättää omaksi artikkelikseen (ja jättää disambiguaatiolinkin), mutta minun nähdäkseni ei ole epäilystäkään siitä etteivätkö otsikkojen Aktivisti ja Aktivismi kuuluisi viedä samaan artikkeliin. Ehdotan siis että Aktivisti johtaisi Aktivismi-sivulle ja tämä artikkeli nimettäisiin uudelleen. En osaa sanoa, mikä olisi hyvä uusi nimi tälle artikkelille – Aktivismi (venäläistämispolitiikan vastustaminen)? –Dilaudid 5. kesäkuuta 2006 kello 18.34 (UTC)
"Aktivistit" tai "aktivismi" on tsk:issa käytetty otsikko kyseiselle sortokausien toiminnalle. Otsikko on kyllä päällekkäinen aktivismin kanssa yleisesti, mutten heti mitään parempaakaan keksi. Alun perin se oli "aktivistit", joka siirrettiin yksikköön. --Mikko Paananen 5. kesäkuuta 2006 kello 18.46 (UTC)
http://vesa.lib.helsinki.fi/cgi-bin2/ysa.pl?h=aktivismi "Aktivismi (sortokaudet)"? "Aktivismi (Suomen historia)"? --Mikko Paananen 5. kesäkuuta 2006 kello 18.49 (UTC)
Kumpi tahansa käy mulle. Sortokaudet on ehkä selkeämpi – Suomen historiassa on toki muutakin aktivismia :) –Dilaudid 6. kesäkuuta 2006 kello 14.55 (UTC)
Varmasti käy myös:
Tämä artikkeli kertoo asdfadsf. Aktivismi kertoo fdsafdsa
-tKahkonen 11. kesäkuuta 2006 kello 22.12 (UTC)
Huono vaihtoehto musta. Ei ole niin että aktivismi ja aktivisti olisivat jotenkin toisistaan irrallisia termejä, vaan ne ovat samasta ideasta johdettuja sanoja jotka viittaavat samaan merkitykseen: sanan aktivisti merkitys määritellään (ks. yllä) aktivismi-sanan kautta. Se, kummassa merkityksessä sanoja käytetään, riippuu asiayhteydestä ja semanttisesta tulkinnasta. Omat artikkelit on hyvä olla merkityksille, ei sanoille. –Dilaudid 12. kesäkuuta 2006 kello 07.57 (UTC)
...ja artikkelit olisi hyvä nimetä sisältönsä mukaan :) –Dilaudid 12. kesäkuuta 2006 kello 08.02 (UTC)
Tämähän juuri on eri merkitys. Tässä kerrotaan eräästä Suomen historian ajanjaksosta. Ehkä paras olisi tehdä aktivismista täsmennyssivu, jolla lukisi:
Aktivismi voi viitata
Ehkä. -tKahkonen 12. kesäkuuta 2006 kello 11.05 (UTC)
Tämä olisi yksi ratkaisu, mutta pitäisin silti artikkelijakoa Aktivismi ja Aktivismi (sortokaudet) parempana, sillä jälkimmäinen on erityismerkitys laajemmalle käsitteelle. Täsmennyssivulle tuskin myöskään tulisi noita kahta linkkiä enempää roinaa, joten disambiguaatio kannattaa jo käytettävyyden nimissä sisällyttää jompaan kumpaan sivuun, joista luontevampi on käsitteen yleinen, laaja merkitys. Täsmennyssivun myötä myös Aktivismi pitäisi nimetä uudelleen (Aktivismi (yleensä)?? :), mikä ei mielestäni olisi kauhean nättiä. –Dilaudid 13. kesäkuuta 2006 kello 10.06 (UTC) PS. "Aktivistismi" – typo vai käytetäänkö tuota oikeasti? =)
Typohan se. :-/ -tKahkonen 13. kesäkuuta 2006 kello 10.58 (UTC)

Mihin unohtui heimoaktivismi?[muokkaa wikitekstiä]

Tässä artikkelissa ei mainita eikä käsitellä lainkaan heimoaktivismia. Itse asiassa siitä varmaan pitäisikin olla oma artikkelinsa. Moni jääkäriaktivisteista ja itsenäisyysaktivisteista jatkoi toimintaansa heimoaktivisteina. Heimosodathan olivat heimoaktivismin tulosta. Aktiivinen toiminta heimokansojen vapauttimiseksi tai näiden liittämiseksi yhdeksi Suur-Suomeksi. AKS juuri myöhemmin jatkoi tuota heimoaktivismia. Heimoaktivismin ja vanhan itsenäisyysaktivismin eräänlaisena kolmantena jatkumona oli sitten 1930-luvun alun oikeistoradikalismi. Heimoaktivismi oli erittäin merkittävä liike ja suuntaus vasta itsenäistyneessä Suomessa. --Smörre 3. tammikuuta 2007 kello 00.13 (UTC)


Artikkelin tämänhetkinen taso[muokkaa wikitekstiä]

Juuri nyt 9.12.2013 artikkeli vaikuttaa sekavalta ja puutteelliselta.

Koska aihe on tuttu ja käytettävissäni on aiheeseen liittyvää lähdekirjallisuutta, koitan kohentaa artikkelia.

Toivottavasti tuotte esille artikkelissa olevia kohtia, jotka ovat epäselviä ja kaipaavat lähteitä.

Tämä aihe menee osittain päälle seuraavien aiheisen alueiden kanssa:


Tässä artikkelissa pitää ilmeisesti kuvata Suomen aktiivisen vastustuspuolueen toimintaa, Kagaalin toimintaa ja myös työväenliikkeen aktivismia.Anna O (keskustelu) 9. joulukuuta 2013 kello 21.22 (EET)[vastaa]

On varmasti hyvä idea katsoa useampia tätä aihetta sivuavia artikkeleita, Anna mainitsitkin pari, ja säätää niiden välistä painotusta sekä yleensäkin tuoda uutta lähteistöä ja tutkimuksen näkökulmia mukaan. Aiheesta voisi muodostaa projektin ja tiivistää ongelmat sekä korjausehdotukset sinne.--Juha Kämäräinen (keskustelu) 10. joulukuuta 2013 kello 16.19 (EET)[vastaa]