Keskustelu:Sima

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Viittaus englanninkieliseen vastineeseen 'mead' on harhaanjohtava, sillä englanninkielisen sanan merkitys on laajempi kuin suomen 'sima'. Sana 'mead' viittaa juomaan, josta on monia eri variaatioita: vain osa niistä kuplii suomalaisen siman tavoin, osa valmistetaan eri aineksista kuin sima ja osa on maultaan ja ulkonäöltään hyvinkin erilaisia. Tämä olisi hyvä huomioida myös artikkelin alkukappaleissa (ei vain kohdissa 'historia' ja 'suomalainen sima'), esim. huomauttamalla, että 'mead'-sana viittaa suureen joukkoon juomia, jotka eivät välttämättä muistuta suomalaista simaa. Tämänhetkisessä muodossaan artikkelin aloituskappaleet antavat ymmärtää, että 'sima' ja 'mead' tarkoittaisivat samaa juomaa, että ne olisivat toistensa synonyymit. Kun vertaa artikkelia englanninkielisen Wikipedian artikkeliin 'mead', näin ei kuitenkaan ole. -Krissu_k Kommentin jätti Krissu k (keskustelu – muokkaukset).

Muokkaa rohkeasti itse. Niin virheet korjaantuvat nopeiten. --Zxc 2. syyskuuta 2007 kello 19.12 (UTC)

T'ej[muokkaa wikitekstiä]

Onko artikkelissa esitelty t'ej simaa, eli onko sen paikka tässä artikkelissa? Viinit ja simat erotellaan toisistaan artikkelin alussa, mutta t'ej:n kerrotaan olevan viiniä. Tuohirulla 22. lokakuuta 2008 kello 18.00 (EEST)

Siman alkoholipitoisuudesta ja lapsista[muokkaa wikitekstiä]

Alkoholipitoisuuteen liittyen, jos simassa tai jossakin muussa juomassa on yli 1.2% alkoholia, niin sellaista ei Suomen lain mukaan saa kaupoissa myydä alle 18-vuotiaille. Kotona tehty sima voi reseptistä riippuen sisältää alkoholia jopa 2-3%, jos käymisaika on ollut useamman päivän. Alle kouluikäiselle lapselle tämänvahvuiset juomat voivat olla jo vaarallisia, jos aikuinen ei kontrolloi, että kerralla ei nautittaisi ainakaan yhtä lasillista enempää. Se, että 40 kg painoinen lapsi joisi simaa, vastaa samaa kuin aikuinen mies joisi keskiolutta, 20 kg painoiselle lapselle sima vastaisi doppelbockia tai viiniä. Näihin asioihin simaa (ja kotikaljaa) koskien on "herätty" vasta 1990-luvulta lähtien.

88.112.121.61 25. lokakuuta 2009 kello 20.47 (EET)

Siman käymisaika[muokkaa wikitekstiä]

Siman ei kyllä usein anneta käydä enemmän kuin päivän verran. Alkoholipitoinen sima ei ole simaa vaan siitä tulee muuten ihan vain kaljaa. Näin ainakin itse olen oppinut perheeltäni - voisiko olla muokkaamisen paikka käymisaikaan.  –Kommentin jätti 85.76.69.242 (keskustelu) 6. toukokuuta 2018 kello 22.02‎