Keskustelu:Sekularismi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Tämän artikkelin kaksi ensimämistä virkettä: "Sekularismi tarkoittaa maallisuutta, jonka mukaan elämänsä elää ja kaikkeuden ymmärtää parhaiten, kunhan ajattelussaan ei tukeudu jumalaan tai muuhun yliluonnolliseen. Politiikassa sekularismi tarkoittaa valtion ja kirkon erottamista toisistaan, ja voidaan nähdä vastakohtana teokratialle." Eivät kuvaa sekularismia kovinkaan hyvin. Sekularismi ei tarkoita sitä, että arvoarvostelman tavoin oltaisiin sitä mieltä, että uskonnoton maailmanselitys olisi parempi kuin uskonnollinen. Sekularismi tarkoittaa irtautumista uskonnosta ja uskonnollisista tavoista siten, että syntyy uskonnosta irrallaan olevia kultturin muotoja, jotka eivät hae perustelujaan uskonnosta. Silti tälläinen toiminta ei välttämättä ole lainkaan uskontovastaista, vaan se on vain siitä irrallaan ja omalakinen (kuten myöhemmin artikkelissa oikein sanotaan). Nykyinen selittävä virke muistuttaa ateistista, katsomuksellista määritelmää. Politiikassa sekularismi ei nähdäkseni tarkoita pyrkimystä erottaa kirkko valtio ja kirkko toisistaan, vaan sellaista politiikkaa, joka ei hae perustelujaan uskonnosta tai uskonnollisesta retoriikasta, ja on siten politiikan tekemisen ja poliittisen puheen tapa, joka ei viittaa uskontoon. Näiden eroa voisi havainnollistaa sillä, että olisi esim. mahdollista, että joku poliitikko hyvin sekulaarilla tavalla, sekulaarein perustein, ilman viittausta uskonnolliseen argumentaatioon, puolustaisi valtiollisen uskonnon olemassaoloa. On totta, että esim. Ranskassa sekularismi ymmärretään vähän samalla tavoin kuin laïcité-periaate, mutta se on melko raskalainen asian ymmärtämisen muoto.80.223.218.72 22. lokakuuta 2007 kello 20.15 (UTC)

Määritelmä on tosiaan täysin päin honkia. Sekularismi viittaa politiikkaan, ei maailmankatsomukseen. --ML 22. lokakuuta 2007 kello 20.17 (UTC)

Ateismiprojekti[muokkaa wikitekstiä]

Tämä sivu on nyt liitetty Ateismi projektiin. Sivun navigointimalline on muuttunut. Seuraavaksi kaikkien navigointimallineeseen liitettyjen artikkelien sisältöjen päällekkäisyydet tarkistetaan, liian pitkät artikkelit jaetaan pääotsikon alle jätetyiksi tiivistelmiksi ja pääotsikkolinkillä alkuperäiseen liitetyiksi uusiksi artikkeliksi. Jos päällekkäisyyksien poiston vuoksi navigointimallineeseen liitettyjä artikkeleita yhdistetään, päivitetään navigointimallinetta vastaavalla tavalla. Seuraavaksi stilisoidaan artikkelien tekstit sekä tarkistetaan ja täydennetään linkit ja viitteet. Jos osallistut tähän vaiheeseen, käytä työnalle ottamissasi sivuissa tilanteeseen sopivaa huomiomallinetta, kirjoita lyhyt toimintasuunnitelmakuvaus käsitelyyn ottamasi artikkelin keskustelusivulle ja linkitä se tiedoksi Ateismiprojentin muutosehdotus -sarakkeeseen. Välkky (keskustelu) 15. maaliskuuta 2021 kello 11.10 (EET)[vastaa]