Keskustelu:Samaa sukupuolta olevien avioliitto

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Kuuluisiko artikkelin nimen olla ennemminkin yksikössä (homoavioliitto)? Mielestäni monikkomuoto on tässä tarpeeton. --Jetman 6. elokuuta 2006 kello 13.37 (UTC)

Siirsin, avioliittokin on nimetty näin. --Jetman 6. elokuuta 2006 kello 13.39 (UTC)
Selittäkää nyt ihmeessä tähän, mikä käytännön ero suhteen rekisteröinnillä ja avioliitolla on. --128.214.205.4 7. elokuuta 2006 kello 07.26 (UTC)
Täältä selviää: [1]--Frank 7. elokuuta 2006 kello 07.38 (UTC)

Poistin tiedot rekisteröidystä parisuhteesta, kun sille on oma artikkeli josta nuo tiedot löytyy--Pisces 11. kesäkuuta 2007 kello 21.50 (UTC)

Lähteistetty versio aiheesta on tuolla. Muokkaus on vapaasti käytettävissä. Teen lisäyksiä ainoastaan lähteistettyyn ja tarkistettuun versioon. --Thi 14. joulukuuta 2010 kello 18.50 (EET)

Palautin käyttäjän Thi poistamat tiedot ja lupaan lähteistää artikkelia kunhan kerkiän. Aiheesta löytyy nimittäin netistä runsaasti tietoa kunhan vain jaksaa etsiä. --Pisces 9. tammikuuta 2011 kello 20.31 (EET)

Suomen eduskunnan lakivaliokunnaltahan on tuota 2011:ta tuoreempikin kanta jossa lain vieminen eduskunnalle torpattiin. Miksei sitä ole täällä? --188.238.32.198 6. maaliskuuta 2013 kello 14.46 (EET)

Artikkeliin olisi hyvä saada yleisimmät argumentit samaa sukupuolta olevien avioliiton puolesta ja sitä vastaan. Olisikohan jollain aikaa väkertää? --Lehmankukka (keskustelu) 12. huhtikuuta 2013 kello 21.46 (EEST)

Tama artikkeli on hyvin ajankohtainen, mutta artikkelia ei ole nakojaan luettu erityisen paljon. Artikkelin laadun huomioiden se ei ole kovin yllattavaa. Lisaisin tahan mielellani tynka-tunnisteen, mutta eri maiden homoavioliittoja on kasitelty melko kattavasti. Suomen tilanne on erityisen huonosti selitetty (paivitetty vain paikoin asioiden kehittyessa), ja yleinen homoavioliittojen kuvaus on asian tarkeyteen suhteutettuna hyvin lyhyt. Mielestani tama artikkeli olisi erinomainen kehitysprojektin kohde, mutta en tieda miten ehdottaa sita. Itse kylla tunnen aiheen melko hyvin, mutta minulla ei ole mahdollisuutta artikkelin parannukseen. Mielestani tama olisi hyvin tarkea tiedonlahde monille ihmisille tulevien kuukausien homoliittokeskustelujen aikana, ja parannukselle olisi siis melko kiire. 58.182.196.165 25. marraskuuta 2013 kello 18.02 (EET)

Avioliittokäsitys[muokkaa wikitekstiä]

Artikkelin olisi hyvä selvittää myös sitä, mikä tekee samaa sukupuolta olevien suhteesta mahdollisen "avioliiton" eli mihin se käsite perustuu, että tätä muotoa voidaan tai sitä tulee kutsua avioliitoksi ja siihen lähteet ja jotain tutkimuksia, jos löytyy. Nyt artikkelista löytyy vain yksi syy, että nykypolitiikassa, mm. Suomen avioliittolakia muutettiin koskemaan myös kyseistä kansanryhmää, mutta se ei ole vielä riittävä selvitys tai yleisperuste vaan pitää olla jotain muutakin kuin laissa mainittu sanamuoto, kertoa mihin se sanavalinta perustuu ja mikä on sen käytön historia. Nyt historiasta on vain yksi lähde, se ei ole riittävä peruste artikkelin nimelle mielestäni. Arto Alanenpää (keskustelu) 12. huhtikuuta 2015 kello 03.46 (EEST)

Artikkeli suojattu muokkaussodan vuoksi[muokkaa wikitekstiä]

Artikkelissa on viimeaikoina esiintynyt muokkaussotaa liittyen siihen onko todennäköistä, että avioliittolaki kaatuu kansalaisaloitteen vuoksi. Asiasta ei ole edes yritetty keskustella tällä keskustelusivulla, joten katson suojauksen olevan tarpeen. Artikkeli on nyt suojattu viikoksi, joten yrittäkää edes löytää konsensusta asiasta. --MiPe (wikinät) 25. elokuuta 2015 kello 11.49 (EEST)

Kiitos, tämä tuli mielestäni tarpeeseen. Oma näkemykseni on, että spekulointi sillä, meneekö uusi kansalaisaloite avioliittolain kumoamiseksi läpi tai miten todennäköistä se on, eli liity sinällään artikkelin aiheeseen. Laki tasa-arvoisesta avioliitosta on eduskunnassa hyväksyttty, ja se astuu voimaan 1.3.2017. Lain voimaantulon voi estää vain siten, että eduskunta hyväksyy lain, jolla muutos kumotaan (joka on uuden kansalaisaloitteen päätarkoitus). Tämän artikkelin kannalta on mielestäni oleellista, että uudeta kansalaisaloitteesta lain kumoamiseksi mainitaan, mutta spekulointi sen läpimenolla mielestäni taas ei ole oleellista. Lakialoite menee tai ei mene läpi, ja varmasti aloitteen kannattajat (kuten käyttäjä Karhusaari) pitävät lain läpimenoa todennäköisenä, sen sijaan artikkelissa käytettyjen lähteitten pohjalta sen ei katsota olevan yhtä todennäköistä. Aina löytyy asiantuntijoita, jotka ovat läpimenon todennäköisyydestä varmasti täysin vastakkaista mieltä. Olisikin parempi, että artikkelin osalta odotettaisiin sitä eduskuntakäsittelyä, jotta lakialoitteen kohtalosta voitaisiin sanoa varmuudella mitään. Pidän siis artikkelin nykyistä sisältöä tähän asiaan liittyen siten myös neutraalimpana, kun kantaa aloitteen läpimenoon ei oteta itse artikkelissa. --Boomerang-FI (keskustelu) 25. elokuuta 2015 kello 12.55 (EEST)
Uuden kansalaisaloitteen läpimenon todennäköisyydestä spekuloiminen voi minunkin mielestä jättää kokonaan pois tästä artikkelista, vaikka kyseiselle spekuloinnille onkin ainakin yksi luotettava lähde. --Dodi 8238 (keskustelu) 28. elokuuta 2015 kello 10.45 (EEST)
Tässä lähteessä on tietoa siitä, millä tavalla lakimuutos voitaisiin kumota. Tässä asiantuntijat selittävät koko sotkun, lyhykäisyydessään: "Tasa-arvoinen avioliittolaki on jo hyväksytty ja presidentin allekirjoittama. Se tulee voimaan maaliskuussa 2017, sanoo ensin Avoin Ministeriö -organisaation projektinvetäjä Joonas Pekkanen." Ja sitten: " Jos eduskunta hyväksyisi tämän (Aito avioliitto) aloitteen, niin sittenhän se voi vaikuttaa lakiin. Mielestäni kuitenkaan tätä ei tarvitse huolehtia: Enemmistö lakivaliokunnasta ja kansanedustajista on tasa-arvoisen avioliittolain kannalla, sanoo Pekkanen." Eli ota siitä nyt selvää. Mielestäni artikkelin Suomio-osion nykytila on aika hyvä, ja siihenhän voi vaikka lisätä tuon lähteen epäilyjä vahvistamaan. Lähteettömän viimeisen lauseen sijaan voidaan jotenkin muotoilla tämän lähteen sanoma, eli että 50 000 nimeä on kerätty, ja aloite voidaan siis viedä tarkistettavaksi ja siitä eteenpäin luovuttaa eduskunnalle. Joka tapauksessa tärkeintä on pitäytyä siinä mitä lähteet kirjoittavat, eikä lisäillä artikkeliin omiaan.
Sen sijaan toi moniavoisuus-kritiikki-lause pitää poistaa, koska se on aika kaukaa haettu. Ylioppilaslehden päätoimittaja kirjoittaa, että avioliitto instituutiona pitäisi poistaa ja siirtyä sen sijasta yhteistalousmalliin. Ei mielestäni liity artikkelin aiheeseen niin, että se olisi tarpeellista mainita. --Whitetabor (keskustelu) 28. elokuuta 2015 kello 22.21 (EEST)
Samaa mieltä tuosta moniavioisuus-kritiikistä, se ei mielestäni liity itse artikkelin aiheeseen. Eduskuntahan itse, esimerkiksi Oikeusministeriö, viittaa lakiin "tasa-arvoisena avioliittolakina" (ks esim Vastaus kirjalliseen kysymykseen tasa-arvoisen avioliittolain sekä siihen liittyvien lakien voimaan saattamisesta). Samoin kielitoimistosta viime vuonna todettiin että sekä "sukupuolineutraali avioliittolaki" että "tasa-arvoinen avioliittolaki" ovat sopivia tapoja puhua laista (Ainut viite jonka äkkiseltään löysin oli tämä NYT:in artikkeli. Samoin esim englanninkielisissä maissa aiheesta käytetään myös termiä "marriage equality". Eli sinällään pitäisin termiä varsin vakiintuneena ja korrektina terminä, ja puhumista moniavioisuudesta tai muista suhteista siinä yhteydess lähinnä saivarteluna. -Boomerang-FI (keskustelu) 31. elokuuta 2015 kello 13.00 (EEST)
Poistin sen kohdan artikkelista. Toi Nyt-liitteen juttu on ihan mielenkiintoinen journalismin kannalta, mutta ainakaan tähän artikkeliin sitä ei tarvitse, koska tässä on vaan lyhyesti koottuna lakien tilanne eri maissa. Siinähän kyllä sanotaan, että kielen kannalta "sukupuolineutraali av-laki" on parempi. Mutta siitä ei kai WPssä tarvi välittää, vaan mennään sen mukaan mitä termiä lähteet käyttävät. --Whitetabor (keskustelu) 1. syyskuuta 2015 kello 21.02 (EEST)

Samaa sukupuolta olevien avioliitossa olevien parien nimittäminen homo- ja lesbopariksi[muokkaa wikitekstiä]

Läpi artikkelin viitataan homo- ja lesbopareihin, mutta se, että joka on avioliitossa jonkun kanssa, joka on samaa sukupuolta, ei tee kenestäkään automaattisesti homo tai lesbo sen enempää kuin avioliitto jonkun kanssa, joka on eri sukupuolta tarkoittaisi, että se on heteropari tai heteroavioliitto. Esimerkiksi biseksuaalit voivat olla myös näissä suhteissa ja artikkelin kielenkäyttö voi pitää osana biseksuaalisuuden häivyttämistä (en-wikin artikkeli tästä aiheesta on paljon parempi). -Yupik (keskustelu) 12. huhtikuuta 2019 kello 04.23 (EEST)

Aikajanoista[muokkaa wikitekstiä]

Aikajanat on eriytetty kahdeksi taulukoksi: valtiot ja niitä pienemmät alueet. Ei ole kovinkaan selkeää laittaa samaan taulukkoon valtioita, osavaltioita ja piirikuntia.--Htm (keskustelu) 30. kesäkuuta 2020 kello 06.25 (EEST)