Keskustelu:Saksan keisarikunta

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Oletko ihan vakuuttunut seuraavasta: "Itä-Preussi, Länsi-Preussi ja Posenin provinssi, jotka aikaisemmin olivat Saksan liittouman ulkopuolella yhdistettiin kansalliseen Saksaan. Kaksi muuta provinssia, Sleesia ja Böömi, olivat olleet osa Pyhää saksalais-roomalaista Keisarikuntaa, mutta niissä asui suuri määrä puolalaisia. Näiden provinssien anneksointi yhtenäiseen Saksaan tarkoitti konfliktia puolalaisten kanssa. Koska puolalainen väestö kasvoi nopeasti ja saksalaiset muuttivat idästä länteen, itäiset provinssit puolalaistuivat nopeasti."

Böömi ei kuulunut uuteen Saksaan, vaan tietysti jäi Itävallalle. Eikä Böömissä puhuttu puolaa, vaan tshekkiä. Mutta sen kielellä ei ole väliä, koska Böömin ei pitäisi ylipäänsä kuulua tuohon litaniaan.

Jos muistan mitään kunnolla, itäprovinssit päinvastoin saksalaistuivat tuolloinkin. Puolalaistumiset tapahtuivat sitten kun Toisen maailmansodan tuloksena alueet siirtyivät Puolalle, ja saksalaisia kuljetettiin suorastaan pois.

Puolankielisiä alueita olivat Preussit, Posen ja Sleesia, mutta tietääkseni etenkin Sleesiassa ja Itä-Preussissa oli jo satojenkin vuosien takaa vahva osuus saksankielistä väestöä. Etsinet faktoja siitä, syntyikö muka juuri tuolloin jokin ongelma kielten välille.

Ei ole järkevää puhua tuossa yhteydessä tapahtuneesta annektoinnista Saksaan (huom. annektointi-sanamuotoa käytetään yleisemmin kuin anneksointi...) koska ne olivat kuuluneet Preussille jo 50-100 vuotta ja joltakin osin vielä kauemmin, eikä niille tuolloin tapahtunut yhtäkkiä mitään.

Toivoisin että tarkistat faktasi, ja teet korjaukset.

Mahdollisesti jää hyvin vähän jäljelle tuosta viittaamastasi konfliktista, mutta en toki yritä kiistää etteikö jokin sellainenkin olisi voinut tuolloin olla.

Kappale on käännetty englanninkielisestä wikipediasta, joka kuuluu näin: "The unification of Germany meant also absorption the whole Kingdom of Prussia into it. The 3 new provinces: East Prussia, West Prussia and Provinz Posen, that before was outside German Confederation were incorporated into would-be national Germany. Another province Silesia, was the part of Holy Roman Empire together with Bohemia. However, those provinces had large Polish populations. Annexation of those 4 provinces put Germany into conflict with the Poles. Since the Polish population was growing more rapidly, and Germans were migrating from eastern to western Germany in the Ostflucht, eastern provinces gradually become more and more Polish in character."
Joten olet oikeassa siinä, että Böömi ei kuulu litaniaan, vaan lisäsin sen vahingossa kun tuossa siitä puhutaan Pyhään Saksalais-Roomalaiseen keisarikuntaan kuuluvana. Böömin kielestä lienee kuitenkin sanottava, etteivät nuo alueet ole kielellisesti olleet mitään homogeenisia könttejä, kyllä siellä Böömissäkin niitä puolalaisia oli - tsekkien ja saksalaisten lisäksi. Lisäksi olet oikeassa, että annektointi (molempaa termiä olen nähnyt käytettävän, mutta vaihdetaan se nyt kuitenkin) on väärä termi kuvaamaan tilannetta - erehdys johtuu siitä, että englannin kielessä to annex tarkoittaa myös alueiden liittämistä rauhanomaisesti (eli tässä tapauksessa uuteen Saksan keisarikuntaan). Puolalaistumisesta olet vastaavasti väärässä, sillä olen itsekin lukenut muista lähteistä tuosta enkkuartikkelin kirjoittajan mainitsemasta Ostfluchtista (alkoi n. 1850-luvulla), joka oli saksalaisten nationalistien päänvaivana jo yhdentymisen aikaan, eikä suinkaan vasta toisen maailmansodan jälkeen. Saksalaistumista tapahtui 1800-luvun ensimmäisen puoliskon ajan, jonka jälkeen prosessi kääntyi. Tästä ovat myös saksankielisen wikipedian kirjoittajat samaa mieltä (ks. esim. de:Provinz Posen). Korjaan nämä nyt kuitenkin, hyviä huomioita! JP 08:19 kesä 27, 2004 (UTC)

Uusi "Saksan keisarikunnan historia" sivu

[muokkaa wikitekstiä]

tein historia osiosta erillisen artikkelin alkuperäisellä sivulla olleilla tiedoilla Antpit08 (keskustelu) 17. heinäkuuta 2024 kello 22.39 (EEST) tehkää mitä haluatte sivulle jääneelle osiolle josta halusitte erillisen artikkelin (keskustelu) 17. heinäkuuta 2024 kello 22.45 (EEST)[vastaa]