Keskustelu:Ristiäiset

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Juuri tämä ärsyttää Wikipediassa ja on yksi syy miksi sitä ei pidä käyttää luotettavana lähteenä.

Ristäiset ovat evankelisluterilaisen kirkon kirkollinen toimitus, toiselta nimeltään Kaste.

Ja Kasteesta on väärin käyttää nimitystä "nimen antamis juhla".


Korjatkaa joku kyseinen teksti, alla hieman www.evl.fi-osoitteesta saatua faktaa.


"Kaste on keskeisin kirkollisista toimituksista, sillä se on ehtoollisen ohella toinen luterilaisen kirkon sakramenteista. Kirkon jäseneksi tullaan vain kasteen kautta. Kasteessa Jumala liittää ihmisen Jeesuksen Kristuksen yhteyteen ja hänen kirkkonsa jäseneksi, jolloin kastettava saa pelastuksen lahjan ja Pyhän Hengen. Kastetoimitusta nimitetään myös ristiäisjuhlaksi, sillä kasteen yhteydessä lapsen ylle piirretään ristinmerkki, joka kertoo, että lapsi on liitetty kristittyjen joukkoon. "

- JTK 20.10.2005

Käsittääkseni ristiäiset on suomalaisessa perinteessä nimenomaan nimenantojuhla, johon liittyy kaste. Ristiäiset ei ole sama asia kuin kaste, koska aikuiskasteesta puhuttaessa ei puhuta ristiäisistä. Artikkelissa ei väitetä, että kaste olisi nimenantojuhla, joten en näe syytä korjaamiselle. --Tynkänen 20. lokakuuta 2005 kello 19:13:12 (UTC)
Täältä] löytyy ihan hyvä ja selkeyttävä keskustelu asiasta. -Samulili 20. lokakuuta 2005 kello 19:20:13 (UTC)


"Ristiäiset on kristillinen juhlatilaisuus, jossa lapsi esitellään ja lapsen nimi julistetaan yleensä ensimmäistä kertaa sukulaisille ja muulle lähipiirille."
Eli artikkelissa todetaan että se on kristillinen juhlatilaisuus, jolla viitataan siis Kasteeseen. Ja samalla todetaan että kyseinen juhla on lapsen esittely ja nimen julkistus-tilaisuus. Koska lauseessa todetaan sen olevan Kristillinen juhlatilaisuus eli Kaste, on käytettävä Kasteen oikeaa määrittelyä joka ei ole "nimen julkistamis"-tilaisuus. - JTK 20.10.2005 klo 23:02
OK, muokattu nyt siten, että "Ristiäiset on suomalaisen kansanperinteen juhlatilaisuus" ja todettu artikkelissa asti, että ristiäiset ja kaste ovat eri asia. Mainitsemasi "oikea määrittely" kuuluu artikkeliin kaste, ei tähän artikkeliin. --Tynkänen 20. lokakuuta 2005 kello 20:23:38 (UTC)

Aikuisristiäiset?[muokkaa wikitekstiä]

"Myös sylilasten kasteen torjuvien yhteisöjen kasteiden (katso uskovien kaste) yhteydessä järjestetään usein juhla (kyseessä on kastejuhla, johon yleensä aktiivisesti ja ymmärtäväisenä osallistuu kasteen kohde itsekin). Näitä juhlia ei kuitenkaan kutsuta ristiäisiksi."


Entä kutsutaanko ristiäisiksi tilaisuutta, jossa kastetaan sylilapsia kastavan yhteisön kasteella aikuinen tai nuori? 86.115.87.190 4. tammikuuta 2021 kello 16.10 (EET)[vastaa]