Keskustelu:Riikintaaleri

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Outo kuvateksti[muokkaa wikitekstiä]

Kuvan nimi on "1 daler silvermynt 1719" (so. taalerin hopeakolikko 1719) ja kuvatekstiksi on kirjoitettu oudosti "Taalerin kuparikolikko vuodelta 1719, nimellisarvoltaan hopeinen". Mitähän tällä on tarkoitettu, onko konekäännös vai sotku?--Juha Kämäräinen (keskustelu) 11. helmikuuta 2013 kello 21.14 (EET)

Luultavasti se oli aivan oikein. Ruotsi-wikissä oleva artikkeli varmaan on aika selvä mynttiasiantuntijalle. --Satunnainen käyttäjä (keskustelu) 11. helmikuuta 2013 kello 21.36 (EET)
Kuvasta näkee kyllä, ettei se hopeaa ole, kuparia pikemminkin. Tarkemmin ks. kuvatiedoston kuvaus Commonsissa: "Coin token, nominally 1 daler silvermynt 1719 (hoppet). A Swedish copper coin." – Kolikko on siis fyysisesti kuparia, mutta sen arvoksi on leimattu "1 daler S.M" (= 1 sv:Daler silvermynt). Kolikon metalliarvo ei suinkaan vastannut yhtä hopeataaleria, kyseessä oli siis fiat-raha. – Nykyajan termein voitaisiin sanoa, että "daler silvermynt" on valuuttayksikkö, siinä kuin "euro" tai "dollari", jonka määräisiä kolikoita on sitten voitu lyödä esim. hopeasta tai kuparista. Samaan aikaan on ollut käytössä toinen valuuttayksikkö "daler kopparmynt" joka on arvoltaan pienempi kuin "daler silvermynt". --Jmk (keskustelu) 11. helmikuuta 2013 kello 21.40 (EET)
Hyvä, Jmk. Juuri noin minäkin lähteiden kanssa tulkitsin. Mitenkähän tuon tiivistäisi artikkeliin ja kuvatekstiin?--Juha Kämäräinen (keskustelu) 13. helmikuuta 2013 kello 17.22 (EET)