Keskustelu:Rankijärjestelmä

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Nyt kävi kehnosti. Tein artikkelin Tšin, ja täällä onkin tämä. Ru.wikipediassa on myös kaksi artikkelia Табель о рангах ja Чин. Kun en osaa venättä, miten nämä suhtautuvat toisiinsa? --OITi (keskustelu) 17. toukokuuta 2013 kello 11.23 (EEST)

Toinen ongelma on artikkelin nimi. Miksei se voi olla Virka-arvojärjestelmä? Rankijärjestelmä kuulostaa aika pahalta. --OITi (keskustelu) 17. toukokuuta 2013 kello 11.26 (EEST)

Venäjän keisarikunnassa tšin tarkoitti sotilaiden ja virkamiesten virka-arvoa, joka määräytyi rankijärjestelmän mukaan. Neuvostoliitossa ja nykyään Venäjällä nimitystä käytetään syyttäjänviraston työntekijöiden virka-arvoista (klassnyi tšin). Käsitteet eivät siis ole täysin päällekkäisiä. Rankijärjestelmä on käsittääkseni vakiintunut historiallinen termi. --Esamatti1 (keskustelu) 17. toukokuuta 2013 kello 12.15 (EEST)
Hyvä. Tarvitaan siis kaksi artikkelia. --OITi (keskustelu) 17. toukokuuta 2013 kello 13.25 (EEST)

Artikkelista Tšin[muokkaa wikitekstiä]

Keskustelu artikkelista Tšin, joka alkoi tällä sivulla, on siirretty artikkelin omalle keskustelusivulle. --Pxos (keskustelu) 17. toukokuuta 2013 kello 19.31 (EEST)

Heijastukset nykyaikaan?[muokkaa wikitekstiä]

Olisiko tässä osiossa syytä käsitellä tai ainakin viitata suomalaiseen kunniamerkkikäytäntöön, joka selvästi sisältää jäänteitä vanhasta rankijärjestelmästä? Myönnettyjen merkkien luokka nimittäin vaikuttaa olevan vahvasti sidoksissa saajansa sosioekonomiseen asemaan; yksistään hakemuslomakkeellakin [1] kysytään palkan suuruutta, virkanimekettä, sotilasarvoa yms. --Jtuohini (keskustelu) 18. helmikuuta 2017 kello 13.56 (EET)

Kunniamerkkien luokat taitavat olla kansainvälisiä ja tulla historiasta. Aina on ollut niin, että suurristit on varattu vain kenraaleille, komentajamerkit eversteille ja upseerimerkit upseereille. Miehistö saa sitten "toisen luokan mitalit". Tämän kaavan murtamiseksi on sitten myöhemmin perustettu erityismerkkejä (esim. Mannerheim-risti, Victoria Cross tai Medal of Honor), joita saa urheasta toiminnasta eikä pitkän palveluksen ja virkavuosien mukaan. Rankijärjestelmän jonkinlaisena jatkeena ovat pikemminkin arvonimet kuin kunniamerkit. --Pxos (keskustelu) 18. helmikuuta 2017 kello 19.56 (EET)
Tietysti, olisi pitänyt pohtia tovi pidempään. Ajattelin vain siviiliansioista myönnettäviä kunniamerkkejä ja niiden suhdetta (virka)nimikkeisiin (poikkeuksena Pro Finlandia -mitali). Mutta tietysti on kansainvälisempi ilmiö kuin vain venäläis-suomalainen. --Jtuohini (keskustelu) 18. helmikuuta 2017 kello 20.06 (EET)
Mielenkiintoista luettavaa sinullekin olisi varmasti "limbossa" oleva artikkeliluonnos Käyttäjä:Svallis/Arvojärjestys. Sen on kirjoittanut Svallis, mutta se on jäänyt ikuiseksi luonnokseksi eikä hän ole sitä "julkaissut" tietosanakirja-artikkelina. --Pxos (keskustelu) 18. helmikuuta 2017 kello 20.17 (EET)