Keskustelu:Rakennuksen pinta-ala

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

asuinrakennuksen kerrosala? (olisiko parempi määritelmä)

myös olisi hyvä määrittää

  • huoneistoala
  • asuinala
  • rakennusala
  • ym.


Muutin sivun nimen mielestäni parempaan suuntaan ja täydensin sitä useilla pinta-alan määrityksillä. Mielestäni asuinpinta-ala vaatii vielä tarkennusta ja tarkistuksen ovatko siinä esitetyt esimerkit kaikki oikein. Reni

Tilavuudesta[muokkaa wikitekstiä]

Osoitteessa http://www.mestaritarkastajat.fi/palvelut,pinta-alamittaukset.php sanotaan että "Rakennuksen tilavuudella tarkoitetaan tilaa, jota rajoittavat ulkoseinien ulkopinnat.." Täällä taas että ulkoseinien sisäpinnat.

Eikö tuo ulkopinnat kuulosta järkevämmältäkin. Tuli vaan mieleen.

Hyvä huomio. Tein tekstiin korjauksen. Reni

Määritelmässä on jotain epäloogisuuksia, jotka eivät aukea ainakaan minulle. Toisaalta sanotaan: "Asunnon ainoa pesutila ja kulku sinne vaikka pesutila sijaitsisi kellarikerroksessa tai ullakolla", josta voisi päätellä että pesutila joka ei ole ainut ja sijaitsee kellarissa ei kuuluisi kerrosalaan. Toisaalta sanotaan kerrosalaan kuuluvaksi: "Kellarikerroksista ne osat, jonne on sijoitettu asumiseen liittyviä tilojen kuten asuinhuoneet, työhuoneet, saunat, pesuhuoneet, kodinhoitotilat, vaatehuoneet ja näihin johtavat käytävät." Tämä tuntuisi lisäksi ristiriitaiselta sen kanssa, että asuintilaan ei lasketa: "Kellarissa olevaa varastoa, autotallia, teknistä tilaa tai vastaavaa lämpöeristämätöntä ullakkoa, jos samassa kerroksessa ei ole asuinhuoneita." Jos kellarissa siis on asuinhuoneita, niin tämän mukaan varastotkin lasketaan kerrosalaksi. Edellisen mukaan taas vain kellarikerroksen asuinhuoneet lasketaan, mutta muuta ei.Nozick 14. kesäkuuta 2006 kello 12.27 (UTC)

Pari typoa ja vastaavaa, sekä:

  • Poistn porrasaukon kohdalta "Joissakin kunnissa", lisäsin huomautuksen rakennusvalvonnan tulkinnasta ja rakennusjärjestyksestä
  • Rakennuksen pinta-ala on rakennuksen kaikkien kerrosten alojen yhteenlaskettu pinta-ala Mistä tämä on? Mikä ala? Kuulostaa näin ulkomuistista kerrostasoalan määritelmältä.
  • Korjasin: Asuinrakennuksen kerrosalaan... Poistin: "rakennuslupahakemuksessa annettua pinta-alaa" Näitä annetaan luvassa melkein puoli tusinaa erilaista. Entrasin: Asemakaavassa annetaan usein ... ja Huoneistoalaa. Poistin "työhuonetta, jota ei voida määritellä huoneeksi" Tarkoittanee asuinhuonetta. tulkinta riippuu "työhuoneen" sijainnista
  • Tilavuutta eivät rajoita ulkoseinien ulkopinnat vaan lämpimän vaipan ulkopinnat, mikä on eri asia(vrt. esim. kehäristikkoisen 1½-kerroksisen talon toisen kerroksen pystyseiniä) Korjasin

Pitäisi vielä lisätä ainakin kerrostasoala, bruttoala, rakennuksen ala, osakehuoneiston jyvitetty pinta-ala, hyötyala... - Markkus 14. maaliskuuta 2007 kello 13.11 (UTC) -

Tilavuudesta taas[muokkaa wikitekstiä]

Tuo tilavuuden määritelmä kuullosti oudolta ja tarkistinkin RT-kortista 120.12 (SF2460) ja siellä lukee että "...tarkoitetaan tilaa, jota rajoittavat ulkoseinien ulkopinnat, alapohjan alapinta ja yläpohjan yläpinta". Mistähän tuo rakennuksen vaippa -juttu on peräisin? Lämmin vaippa? Uh, jos se vaippa pitää siihen sotkea, niin voisiko se olla "rakennuksen lämpimän osan vaipan jne..". Minusta olisi parempi pitäytyä standardin määritelmässä. Jos sovittais et ne 1½-kerroksisen pytinkin toisen kerroksen seinät olis ulkoseiniä? Htm 10. lokakuuta 2007 kello 17.44 (UTC)

Eikun otetaan se rakennuksen vaippa mukaan. Antaa nyt kuitenkin yksinkertaisuuden vuoksi olla tuon ulkoseinien ulkopinnan. Standardi johtaa nimittäin ilman mainintaa vaipasta väärään tulkintaan: esimerkiksi kylmän kuistin ja ulkotilan välinen seinä on ulkoseinä, vaikka onkin eristämätön. Tästä huolimatta rakennusvalvonnat eivät laske kylmiä tiloja tilavuuteen (eikä kyllä kukaan muukaan). Vaippa kuvaa paremmin laskentatapaa. (Yhden määritelmän löysin pika-pikaa netistä (Kauniainen rak.valv.): Rakennuksen tilavuudella tarkoitetaan tilaa, jota rajoittavat ulkoseinien ulkopinnat, alapohjan lämpöeristetty alapinta ja yläpohjan lämpöeristetty yläpinta. HUOM! Sekä ala- että yläpohjan lämpöeristeet lasketaan tilavuuteen). Vaippaa ei erikseen tarvitse mainita lämpimän osan vaipaksi, se on sitä ihan määritelmällisesti (määritelty RakMk:ssa). Korjasin vähän - oisko nyt parempi? Terv. --Riisipuuro 10. lokakuuta 2007 kello 19.00 (UTC)--
Lienee tosiaan parempi tuon ala- & yläpohjamäärittelyn kanssa. --Riisipuuro 10. lokakuuta 2007 kello 19.02 (UTC)--
Tää tulee vähän myöhään... Tuota RT-korttia ei sellaisenaan taida löytyä netistä; mulla on se tossa ihan vanhanaikaisesti paperilla. Nyt tuo tilavuuden määritelmä lienee monia tyydyttävässä muodossa. Erikoistapaukset on aina hankalia. Ilmeisesti kylmät tilat ovat erikoisia? Htm 15. lokakuuta 2007 kello 13.49 (UTC)
jeps, tosiaan tuo määritelmä sinänsä on vähän puutteellinen ja rakennusvalvonnan noudattama käytäntö - joka de facto määrittää miten tilavuus maassa määritellään - on tarkempi. Lämmittämättömiä tiloja ei lasketa koskaan tilavuuteen (kylmät jäahdetetyt kyllä, mikäli kysymyksessä on jäähdytetty tila. No jaa, menee mukavaksi hiusten halkomiseksi.) Muoto on nyt varmaan OK. --Riisipuuro 15. lokakuuta 2007 kello 20.09 (UTC)--

Suomea koskevat määräykset / drive-by -templatointi[muokkaa wikitekstiä]

Artikkeliin on lisätty templaatti, jonka mukaan "Tässä artikkelissa tai sen osassa aihetta käsitellään lähinnä Suomen tai suomalaisten näkökulmasta."

Luoja meitä varjelkoon Wikipedialta, jossa tässä artikkelissa huonolla suomen kielellä kerrotaan sisä-Tadzikistanin rakennusmääräyksien mukaisesta pinta-alan laskennasta ikään kuin se oikeasti kiinnostaisi lukijoita. Jos käyttäjä etsii suomenkielisten juridisten kokonaispinta-alan, rakennusalan ja huoneistoalan käsitteiden selvennystä, lukija on kovin, kovin epätodennäköisesti kiinnostunut vastaavista määräyksistä Louisianassa, Senegalissa tai Bangladeshissa.

Puuttuu enää se, että sauna-artikkelin kohdalla valiteltaisiin, että artikkeli keskittyy liikaa suomalaiseen saunaan ja jättää vähälle huomiolle niin ruotsalaiset, aasialaiset kuin uuden maailmankin kylpymuodot. --84.250.122.35 11. heinäkuuta 2015 kello 14.21 (EEST)

KerrosALA sama asia, kuin kerrosNELIÖ?[muokkaa wikitekstiä]

Esimerkki: Tontilla on rakennuoikeutta 200 kerrosneliömetriä. Eli kuinkas paljon siihen saakaan rakentaa? Mitkä tilat lasketaan kerrosneliömetriin? Koskeeko rajoitus vain taloa vai pitääkö autotallin tai -katoksenkin ym. piharakennusten kuulua tuohon?

88.192.242.201 21. tammikuuta 2017 kello 09.58 (EET)

Luettavaa aiheesta [1].--Htm (keskustelu) 21. tammikuuta 2017 kello 10.20 (EET)

Asuinpinta-ala[muokkaa wikitekstiä]

Artikkelista saattaa saada käsityksen, että asuinpinta-alan laskemisessa tulisi huomioida vain asuinhuoneet (kappaleen viimeinen lause). Talojuristien blogissa käsitellään asiaa selkeästi, voisiko joku osaava päivittää siitä tai muusta lähteestä tähän tarkempaa tietoa?

”SFS 5139 -standardin (Rakennuksen pinta-alat) mukaan asuintiloja ovat asumisen toimintoihin tarvittavat tilat. Tällaisia tiloja ovat mm. varsinaiset asuinhuoneet, wc-tilat, peseytymistilat, sauna, vaatehuoltotilat, kodinhoitotilat, säilytystilat (kaapit, komerot, vaatehuoneet), eteinen, kulkutilat, tuulikaappi.”

https://talojuristit.fi/post/asunnon-pinta-ala-monta-eri-laskentatapaa MiikaU (keskustelu) 13. maaliskuuta 2021 kello 14.39 (EET)