Keskustelu:Psykopatia

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Huffington Post jne.[muokkaa wikitekstiä]

Tämän lisäyksen "lähteeksi" on näköjään merkitty The Huffington Post (sekalainen uutissivusto ja blogipalvelu) – joka puolestaan viittaa "journalist Sherree DeCovnyn tulevaan juttuun CFA Magazinessa". No ei se CFA Magazinekaan mikään tieteellinen julkaisu ole. Tässä on selvitetty uutisankan syntyä pidemmälle. Mitään todellista tutkimustulosta ei taustalta löytynyt, vaan journalistien rikkinäinen puhelin. – Sinänsä kuvaavaa, että fi-wikiin kirjoitetaan pokkana "Yhdysvaltalaisen tutkimuksen mukaan..." vaikka ei ole esittää mitään viitettä, että sellainen "tutkimus" olisi edes olemassa. Riittää, kun joku jossain netissä kirjoittaa että on kuulemma joku tutkimus. --Jmk (keskustelu) 14. toukokuuta 2012 kello 22.25 (EEST)

Tässä vielä suorempi linkki John Groholin blogiin, jossa hän kaivoi uutisankan esiin. --Jmk (keskustelu) 15. toukokuuta 2012 kello 12.10 (EEST)

Adolf Hitler ei ollut psyko-/sosiopaatti. 82.128.226.212 16. lokakuuta 2012 kello 05.42 (EEST)

Johdannon ongelmat[muokkaa wikitekstiä]

Johdannossa aihe tulisi jotenkin liittää psykologiaan tai psykiatriaan. Myös pitäisi tehdä ero luonnehäiriölle ja persoonallisuushäriölle, jos näillä on jotain eroa (miksi käytetään termiä luonnehäiriö - onko se yleisempi?). Meillä olisi kuitenkin artikkeli persoonallisuushäiriöt. Myös aivan johdannon alussa viitataan johonkin "viralliseen tautiluokitukseen". Mikä tämä on (tulisi mainita artikkelissa)? Arvaan että se on DSM-IV, johon psykopatia ja sosiopatia eivät kuulu. Lukijaa saattaisi kiinnostaa miksi niitä ei ole sisällytetty siihen, koska taustalla on varmasti jokin syy. Hannu Lauermanille ei kannattaisi antaa noin suurta painoarvoa, koska kyse saattaa olla vain yksittäisen ihmisen näkemyksestä/mielipiteestä. Olisi järkevämpää lainata jotain muuta lähdettä jos se on mahdollista. --Hartz (keskustelu) 5. marraskuuta 2012 kello 12.44 (EET)

Psykopaatin tunne-elämä?[muokkaa wikitekstiä]

"Psykopaatti ei koe empatiaa, katumusta, pelkoa tai ahdistusta mutta hän voi näytellä tunteita melko vakuuttavasti."

Muistaakseni psykopaatti kyllä tuntee pelkoa ja ahdistusta yms. tunteita. Ero olisi siinä, että psykopaatilla ei ole omaa tuntoa, eli empatia, katumus, sääli yms. tunteet puuttuu. Jos olen oikeassa niin tuon lainatun kohdan voisi artikkelista joku korjata. 91.153.212.117 30. marraskuuta 2014 kello 14.11 (EET)

Karsittavaa artikkelissa[muokkaa wikitekstiä]

"[...]psykologi Martha Stout kertoi, että asiasta ei ole tilastoja, mutta Stoutin mukaan[...]" Tämä höttö palautettiin poistoni jälkeen. Joku "arvovaltaisempi" voisi korjailla epätieteellisyyden pois tuosta kohtaa. 91.153.212.117 30. marraskuuta 2014 kello 14.58 (EET)

Ehkä ajatus ei perustukaan tilastoihin, vaan jonkinlaiseen muuhun arvioon? Psykologiassa ollaan usein jotain mieltä, jolloin on kiinnostavaa, kuka on mitäkin mieltä. Kohdat ovat lähteistettyjä. --Hartz (keskustelu) 30. marraskuuta 2014 kello 15.07 (EET)
Kohta ei mielestäni todellakaan ole neutraalin näkökulman mukainen. Mutta mitä sillä väliä, tämähän on wikipedia! 91.153.212.117 22. joulukuuta 2014 kello 07.19 (EET)