Keskustelu:Porkkalanniemi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Neuvostoliiton hallinto poikkesi Yhdysvaltain hallinnosta, koska Neuvostoliitossa Stalinin jälkeen korostettiin johdon kollektiivisuutta. Valtioelimet eivät olleet kuuliaisia Neuvostoliiton kommunistisen puolueen pääsihteerille, vaan Neuvostoliiton kommunistisen puolueen poliittiselle toimikunnalle, polibyrolle. Yhdysvalloissa puolestaan hallituksen muodostaa presidentin hallinto, koska presidentti voi virkanimittää noin 2000 - 3000 merkittävintä virkamiestä suoraan. Neuvostoliiton kommunistisen puolueen pääsihteeri ei näin voinut tehdä jo siksi, että Neuvostoliitolla oli puoluehallinnon rinnalla vielä virallinen valtionhallinto. Neuvostoliiton valtionpäämies oli neuvostoparlamentin puhemies (korkeimman neuvoston puhemiehistön puheenjohtaja). Neuvostoliiton pääministeri oli puolestaan ministerineuvoston (hallituksen] puheenjohtaja jne.

Kommunistisessa ideologiassa ei ole presidenttejä (puheenjohtajia) puolueessa, vaan pääsihteereitä, mikä korostaa päättäjien välistä tasa-arvoa.

Tosiasiassa Neuvostoliitossa kyllä pääsihteerit "vetivät politiikkaa", mutta päätökset teki poliittinen toimikunta eli politbyro.

Porkkalanniemi ja Porkkalan vuokra-alue pitäisi yhdistää. Oikea nimitys on "Porkkalan vuokra-alue". Porkkalanniemi on vain Porkkalan niemen kärki, ainakin kartoissa. Kirkkonummella puhutaan pelkästään Porkkalasta, kun tarkoitetaan koko niemeä. Porkkalan vuokra-alueeseen kului paljon muutakin kuin Porkkala, nimittäin Upinniemi (yhtä suuri kuin Porkkala) sekä runsaasti manneraluetta, koko silloinen Degerbyn kunta, suurin osa Kirkkonummea ja Siuntiota sekä Inkoon itäosa. --Seppo Linnaluoto 3. kesäkuuta 2008 kello 13.04 (UTC)

Olen samaa mieltä: suurin osa tämän artikkelin entisestä sisällöstä kuuluu pikemminkin artikkeliin Porkkalan vuokra-alue. Siirsin sitä koskevat asiat sinne ja jätin tähän vain lyhyen maininnan. Lentokenttä tosiaan sijaitsi Porkkalanniemessä, joten siitä jätin maininnan siitä myös tähän, sen sijaan en esimerkiksi rautatien kauttakulkusopimuksesta, koska se ei kulkenut niemen kautta. -KLS 4. kesäkuuta 2008 kello 10.07 (UTC)
Tänne osoitti myös moni linkki, jonka olisi pitänyt pikemminkin osoittaa artikkeliin Porkkalan vuokra-alue. Käänsin ne viittaamaan sinne. -KLS 5. kesäkuuta 2008 kello 16.11 (UTC)