Keskustelu:Pietari Suuri

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Tsaari vai keisari?[muokkaa wikitekstiä]

Minusta suomen kielessä keisarillisen Venäjän hallitsijasta puhutaan keisarina, ei tsaarina. Esimerkiksi Helsingin yliopiston toinen nimi on Keisarillinen Aleksanterin yliopisto, koska Venäjän keisari Aleksanteri I (?) siirsi akatemian palaneesta Turusta Helsinkiin. -Perttu 18. marraskuuta 2005 kello 11:29:35 (UTC)

Hoplaa, itse itselleni vastaten: artikkelit Tsaari ja Venäjän keisari valottavat asiaa ja puoltavat tsaari-nimen käyttöä tässä artikkelissa. -Perttu 18. marraskuuta 2005 kello 11:40:15 (UTC)

Pietari I Suuri[muokkaa wikitekstiä]

Miksi Katariina II Suuri on vain Katariina II, kun taas Pietari I Suuri on vain Pietari Suuri? Katariina II ja Pietari I ovat virallisia hallitsijanimityksiä, kun taas Pietari Suuri on historioitsijoiden tulkinta hänen aikaansaannoksistaan samoin kuin Katariina II Suuri. Olisiko mitään, jos Pietari Suuri kirjoitettaisiin muotoon Pietari I niin kuin Katariina II tai sitten otetaan mukaan sinänsä ehkä tarpeettomat epiteetit. Neuvostoliitossa yksikään hallitsija ei ollut Suuri. Toisin sanoen Pietari I ei ollut Pietari I Suuri tai Pietari Suuri eikä Katariina II Suuri ollut kuin Katariina II. Olisiko mitään jos Pietari Suuri muutettaisiin muotoonsa Pietari I niin kuin Katariina II:kin on? 81.175.152.26 9. tammikuuta 2006 kello 20:49:03 (UTC)

Uudenkaupungin rauhan johdosta Venäjän senaatti pyysi Pietaria vastaanottamaan arvonimet "Pietari Suuri, Isänmaan Isä, Koko Venäjän keisari" Hybridimuoto "Pietari I Suuri" taas on hölmö, koska sitä ei ole missään oikeasti käytetty. Neuvostoliitossa kun käytettiin tuota vähättelevämpää "Pietari I" -nimeä. Siinä on myös se ongelma, että sitten ajaudutaan täsmennyssivun taa, koska Pietari ykkösiä on ainakin Jugoslaviassa, Bretagnessa, Portugalissa ja Aragoniassa. Oikeastaan Katariinakin voisi olla Suuri, kun nimi on vakiintunut. --Mikko Paananen 9. tammikuuta 2006 kello 22:20:15 (UTC)
Lisäsin nyt kuitenkin määritelmään myös järjestysluvun, kun se puuttui siitä kokonaan. Ainakin painetuissa tietosanakirjoissa ja vastaavissa näkee käytettävän nimitystä Pietari I Suuri, vaikkei sitä aikanaan olisi käytettykään. Ihan hyvä mielestäni mainita sekä järjestysluku että lisänimi. Artikkelin nimi voi minun puolestani olla nykyiselläänkin ja Katariinankin voisi kait siirtää nimelle Katariina Suuri. --Risukarhi 6. elokuuta 2011 kello 11.52 (EEST)[vastaa]

Miksi valikko Venäjän keisareista pitää olla piilotettu tuon "näytä"-nappulan taakse? Hankalaa. Rosebud 25. joulukuuta 2007 kello 16.12 (UTC)

Toistan kysymykseni. Olisi selkeämpää, jos valikko olisi samanlainen kuin esimerkiksi Yhdysvaltain presidenttien kohdalla - kaikki näkyvissä ilman näytä-nappulan painamista. Rosebud 4. tammikuuta 2008 kello 13.28 (UTC)