Keskustelu:Panssarivaunu

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Cscr-candidate.svg Tätä sivua ehdotettiin suositelluksi artikkeliksi, mutta ehdotus kaatui.
Artikkelin suositellut artikkelit -äänestys on arkistoitu.

Panssarivaunu vanhentunut konsepti[muokkaa wikitekstiä]

Panssarivaunu suunniteltiin ensimmäisen maailmansodan tarpeisiin, jolloin rintamalinjat olivat pitkiä ja selviä ja yleisin sotatyyppi oli väsyttävä asemasota. Vaunut eivät pohjimmiltaan ole juuri tämän jälkeen muuttuneet. PST-aseita ei liiemmin ollut, joten vaunuilla pystyttiin murtamaan jumissa olleita rintamalinjoja. Nykyisin asemasotaa ei juuri käydä, vaan sota on kaikkialla läsnä vihollisen suorittaessa maahanlaskuja ja maihinnousuja syvälle toisen valtion maaperälle. Omallakin maaperällä on valmistauduttava taistelemaan saarroksissa. Panssarivaunu alkaa todellisuudessa olla vanhentunut konsepti. Kaupungistuminen on ensimmäisen maailmansodan jälkeen ollut valtaisaa ja yhä useammat sodat käydäänkin kaupungeissa. Panssarivaunut soveltuvat huonosti tällaiseen maastoon, jossa näkyvyyttä on vähän ja hyökkäys voi tulla yläsektoristakin. Esimerkiksi Irakissa Yhdysvallat tuhosi irakilaisten vaunuja helikoptereilla kilometrien päästä ilman, että vaunujen miehistö ehti tajuta, mikä heihin iski. Vaunu vs. vaunu -taistelussa voittaa uudempi malli, jolla on pidempi kantama ja paremmat tähtäys- yms. järjestelmät. Vaunuilla ei kuitenkaan ole juuri mitään mahdollisuuksia taistella helikoptereita vastaan, paitsi pysytellä piilossa. Jos vaunuja viedään kaupunkiin, on maasto tiedusteltava ensin huolellisesti jalkaväellä. Käsittääkseni vaunut usein jätetäänkin kaupungin laitamille saartorenkaaseen ja tuodaan kaupunkiin "voimannäyttönä" vasta, kun vihollinen on pääosin tuhottu. Luonnollisesti hekoillakin on heikot kohtansa, mutta panssarivaunu ei ole yksi niistä. --ZeroOne 24. kesäkuuta 2005 kello 12:12:14 (UTC)

Muistathan, että keskustelusivut on tarkoitettu keskustelulle artikkelille ja sen sisällöstä, ei keskustelulle aiheesta yleisesti. --Samulili 25. kesäkuuta 2005 kello 08:43:08 (UTC)
Toinkin tässä esille asioita, jotka perustelivat muokkaukseni, jotka käyttäjä Pvalkki palautti "taisteluhelikopterien mainosmiehen puheina". Esimerkiksi virkkeet "Panssarivaunu on nykyisen taistelukentän monipuolisimpia aseita: sillä on kyky hyökätä lukuisia erilaisia kohteita kuten toisia panssarivaunuja, jalkaväkeä ja rakennuksia vastaan." ja "Panssarivaunun pahin vihollinen ja tehokkain ase sitä vastaa on kuitenkin toinen panssarivaunu." ovat mielestäni kyseenalaisia. Panssarivaunukonseptin vanhentuneisuudesta voisi toki kirjoittaa artikkeliin kokonaan oman lukunsakin. --ZeroOne 25. kesäkuuta 2005 kello 09:28:28 (UTC)
Ei mikään viittaa siihen, että panssarivaunu olisi vanhentunut...kylläkin useat vanhat taktiikat miten sitä käytetään kylläkin... Lähinnä päinvastoin: liikkuvuuden ja tulivoimaisuuden nimissä erilaisia panssarivaunuja (rynnäkkö ja kuljetus) ollaan lisäämässä...
Korjailen artikkelia, sillä muutamat lauseet eivät ole hyviä...--PV 26. kesäkuuta 2005 kello 20:58:32 (UTC)Nyt tuntuu aseistus otsikon alla olevan paljon myös panssarointi otsikon alle kuuluvaa tekstiä, pitäisiköhän tuolle tehdä jotain? --Teme 23. elokuuta 2005 kello 13.11 (UTC)

Arkistoitu vertaisarviointi[muokkaa wikitekstiä]

Panssarivaunu[muokkaa wikitekstiä]

Artikkelia on viime aikoina työstetty melko paljon ja uskoakseni siitä voisi jo melko pienellä vaivalla saada suositellun artikkelin. --ZeroOne 29. kesäkuuta 2005 kello 20:27:55 (UTC)

Panssarivaunujen historia ja kehittyminen kaipaa lisää tietoa. Mitkä olivat merkittävimpiä virstanpylväitä? Panssarivaunujen taktista käyttöä artikkelissa sivutaan, mutta siitä voisi kertoa lisääkin (ja siitä voisi olla apua Steel Panthers: WaW:n pelaamisessa ;)) Samulili 11. heinäkuuta 2005 kello 16:05:19 (UTC)
Panssarisodan strategiaa ja taktiikkaa ja niiden kehitystä olisi mielenkiintoista olla artikkelissa. Ehkä myös lyhyt käsittely panssarintorjunnasta tai linkki sitä käsittelevään artikkeliin. --Tungsten 14. heinäkuuta 2005 kello 12:19:27 (UTC)
Panssarivaunujen moottorista voisi olla jotain tietoa, ts. kuinka iso ja tehokas se mahtaa olla ja miten sen jäähdytys on toteutettu panssaroidussa "purkissa". Mahdollisesta hydrauliikastakin olisi hyvä saada tietoa --FSO 8. elokuuta 2005 kello 16:39:01 (UTC)
Historiaosuudessa voisi olla enemmän tietoa vaunujen kehityksestä toisen maailmansodan aikana (t-34, panther, radiot, panssaroinnin ja aseistuksen kehittyminen jne.). --Cuprum 9. elokuuta 2005 kello 19:03:22 (UTC)
Kehitys olisi tärkeä aspeksi, etenkin maailmansodan aikainen kilpajuoksu ja sen jälkeinenkin. Aloituskappaleessa viitataan taistelupanssarivaunuihin ja rynnäkköpanssarivaunuihin, mutta niiden ero on unohdettu tekstissä, jossa keskitytään pelkästään taistelupanssarivaunuihin. Muitakin erilaisia tyyppejä on, kuten toisen maailmansodan aikaiset kevyet, keskiraskaat ja raskaat vaunut ja monia muita joita asiaan perehtymätön nimittäisi panssarivaunuiksi (rynnäkkötykit, panssaroidut miehityskuljetusvaunut yms.) Näiden eroa ja luokittelua pitäisi käsitellä. Lisäksi pitäisi käsitellä jotenkin panssareiden käyttöä ja joukkoyksiköitä, kuten komppanian, pataljoonan, prikaatin rakennetta ja käyttötarkoitusta. --Mikko Paananen 20. elokuuta 2005 kello 20.13 (UTC)
Aseistuksessa on jonkin verran juttua panssarointiin liittyen mistä ei sanota mitään panssarointi kappaleessa (reaktiivipanssari). --Teme 24. elokuuta 2005 kello 15.07 (UTC)
Panssarivaunun historia kaipaisi lisää tekstiä, ainakin panssarivaunun vaikutuksesta sodankäyntiin (Blizkrieg) tai ainakin linkin aihetta käsittelevään artikkeliin. --Joonas 27. elokuuta 2005 kello 08.39 (UTC)
Tankeista ja jalkaväestä voisi myös olla jotakin. --Miihkali 28. elokuuta 2005 kello 10.11 (UTC)

Arkistoitu vertaisarviointi[muokkaa wikitekstiä]

Panssarivaunu[muokkaa wikitekstiä]

Kohtuullinen artikkeli kuvineen ja kaikkineen. Kohtuullisen monipuolinen sis. niin historiaa kuin nykypäivää. Kaipaisi mielestäni vielä ehkä selkeä otsikon, jonka alla esiteltäisiin lyhyesti erilaiset panssarivaunutyypit. Muuten on "valmis"? --PV 6. lokakuuta 2005 kello 22:38:34 (UTC)

Tässä hieman parannusehdotuksia:

 • Historiasta kertovaa osuutta on laajennettava huomattavasti. Tietoa voisi jakaa ainakin seuraavanlaisten alaotsikoiden alle kunhan tietoa tulee lisää:
  • Panssarivaunun synty (idean syntyminen Leonardo da Vincista ensimmäiseen maailmansotaan, ensimmäisten vaunujen suunnittelu ja suunnittelijat, eri maiden panssarivaunujen suunnittelulle antama tuki ja vastustus)
  • Panssarivaunut ensimmäisessä maailmansodassa (ensimmäiset panssarivaunut sodassa, sotatoimet, strateginen merkitys, vaikutus sodan lopputulokseen, saavutukset, vahvuudet ja heikkoudet, eri maiden panssarvaunut, panssarivaunujen kehitys sodan aikana)
  • Maailmansotien välinen aika (panssarivaunujen kehitys ja uudet mallit, eri maiden panssarivaunut ja panssarivoimien kehitys)
  • Toinen maailmansota (strateginen merkitys, vaikutus sodan lopputulokseen, panssarivaunutyypit, suurimmat panssaritaistelut, eri maiden panssarivaunut, suhtautuminen panssarivaunuihin, voitot ja tappiot, panssarivaunujen kehitys, vahvuudet ja heikkoudet)
  • Kylmä sota (kehitys, käyttö, tyypit, eri maiden panssarivaunut, sotatoimet, strateginen merkitys)
  • Kylmän sodan jälkeen (kehitys, käyttö, tyypit, merkitys, eri maiden panssarivaunut, uuden sukupolven panssarivaunut, moderni teknologia, kriisin hallinta)
  • Panssarivaunujen tulevaisuus (uudet sukupolvet, kehitys, merkityksen muuttuminen, korvaava kalusto, puolestapuhujat ja vastustajat, tulevaisuuden haasteet)
  • Panssarivaunut suomessa (ensimmäiset panssarivaunut, panssarivaunut talvisodassa, panssarivaunut jatkosodassa, panssarvaunut lapinsodassa, panssarivaunut ja sotakorvaukset, kylmän sodan aika, 1990-luku, nykyinen kalusto ja strateginen merkitys, panssarivaunujen tulevaisuus Suomessa, vastustus ja puolestapuhujat, Suomen kalusto kautta aikojen)

Lisäksi seuraavista aiheista voisi lisätä tietoa:

 • Panssarivaunut ja ydinsota
 • Epäonnistuneet hankkeet
 • Panssarivaunut propagandassa
 • Tekninen kehitys
 • Panssarivaunut eri maissa
 • Panssarivunuihin liittyviä ennätyksiä
 • Aseistus panssarivaunuja vastaan
 • Panssarisodankäynti
 • Panssarivaunuihin liittyvät sotilaaliset yksiköt, arvonimet, komentajat...
 • Panssarisota jalkaväkeä vastaan.
 • Panssarisota lentokoneita vastaan
 • Panssarisota merellä
 • Panssarivaunut jalkaväen osana
 • Panssarivaunuihin liittyvät kirjallisuus ja elokuvat
 • Nykyaikainen aseistus ja panssarointi ja niiden eroavuus aikaisemmista malleista ja mahdolliset muutokset tulevaisuudessa
 • Panssarivaunujen psykologinen vaikutus ja niiden kehitys tätä seikkaa silmällä pitäen

Lisään jos tulee jotain muuta mieleen. --Spirit 9. lokakuuta 2005 kello 10:09:17 (UTC)

 • Artikkelin lähteet olisi hyvä mainita jos suositelluksi sivuksi haluaa.. --Harriv 18. lokakuuta 2005 kello 22:01:36 (UTC)
 • Myös panssarivaunutaktiikoista ja panssarin käytöstä paljon suuremmassa mittakaavassa pitäísi olla enemmän. (Siitä olisi myös hyötyä Combat Mission kakkosessa :)) --Miihkali 3. marraskuuta 2005 kello 19:40:01 (UTC)
 • Niin ja liekinheitinvaunuista myös, kuten myös panssarivaunujen kehittelystä. --Miihkali 3. marraskuuta 2005 kello 19:42:32 (UTC)

Panssarivaunut[muokkaa wikitekstiä]

Mielestäni väitös, että panssarivaunujen käyttö ei olisi enää hyödyllistä on aiheeton. Olen kuitenkin perehtynyt aisaan sen verran, että voin sanoa sen, että taistelupanssarivaunut ovat käytössä koko Euroopassa aina 2030-luvulle asti. Ja se perustelu, että se keksittiin 1. maailmansodassa on huono, koska lentokone keksittiibn ennen panssarivaunua. Minu täytyy myös huomauttaa, että myös rynnäkkötykit, rynnäkkövaunut, telahaupitsit, jne ovat panssarivaunuja. Lisäsin jotakin osioon Tulevaisuus ja saan sen luultavammin valmiiksi huomisen aikana joten älkää mielellään muokatko. Minua häiritsee myös se, että jotkut käyttävät sanaa "tykki" sen sijaan, että käyttäisivät oikeaoppisesti sanaa psv-kanuuna tai pst-kanuuna. Jälkimmäistä kuitenkin vain tietyissä tapauksissa. Olen myös havainnut tiettyjä asia virheitä ja puutteellisuuksia suuressa osassa tekstiä. Esim. väite "Kaikkein keveintä panssarointi on vaunun takaosassa ja moottorin päällä." on aika kyseenalainen koska nykyaikaisen vaunun moottoritila (esim. CV9030) on vaunun etuosassa aivan keulapanssarin alla ja tämähän on sitten 100% tietoa, että jos sitä voisi muokata joku jolla on aikaa..

--Ps.Masa-92

Wikipedian käytäntöihin kuuluu että artikkelit ovat kaikkien vapaasti muokattavissa, miellyttivätpä muutokset artikkelin luojaa tai aiempia muokkaajia tai sitten ei. Kyllä tästä vielä hyvä tulee. Asiavirheet saadaan aina korjattua, myöskin tekstissä olevat lukuisat kirjoitusvirheet, kaikki me teemme niitä. Omia mielipiteitä tai käsityksiä artikkelissa tulee välttää. Kannattaisi myös runsaasti käyttää artikkelin esikatselua, sillä vältytään sekavalta muokkaushistorialta ja turhilta typokorjauksilta. Antoisia muokkaushetkiä. Argus 2. toukokuuta 2006 kello 17.41 (UTC)

Juu kyllähän tuo saattaakin valmistua... Mutta olen törmännyt siihen että asiat tuppaa katoaamaan täällä, koska ne liitty johonkin muuhun artikkeliin joka on jo olemassa.. Elikäs miten nill panssarivaunutyypeille tehdää?

Näyttää olevan asia jo järjestyksessä. "Panssarivaunutyypit" on hyvä artikkelin nimi Edit:vertasin tässä sen aikaisempaan muotoon "Eri panssarivaunutyypit". Se on oikea paikka kertoa niistä panssarivaunutyypeistä joista ei ole kirjoitettu omaa artikkelia, kuten rynnäkkötykistä on tehty. Argus 3. toukokuuta 2006 kello 04.05 (UTC)
Mielestäni ei. Tiedon löydettävyyden kannalta on paljon parempi, että erilaiset panssarivaunutyypit käsitellään artikkelissa "panssarivaunu" ja tarpeen vaatiessa eri tyypeistä kirjoitetaan sitten omat artikkelinsa. Artikkelin nimiä miettiessä kannattaa pitää mielessä, että (Wikipedian) tietosanakirja-artikkeli alkaa aina "XYZ on/ovat.." ja tuollaista lausetta ei oikein järkevästi saa "panssarivaunutyypeista" aikaiseksi. --Joonas (kerro) 3. toukokuuta 2006 kello 05.16 (UTC)
No joo, tää aikaisempi oli minulta sivullisen mielipide, olen vain korjaillut typoja tekstistä, jätän asian artikkelia innokkaasti muokanneiden hoitoon. Itse en asiaa tunne tarpeeksi hyvin. Argus 3. toukokuuta 2006 kello 07.40 (UTC)
Kappaleessa "Panssarivaunutyypit" linkit taistelupanssarivaunu ja rynnäkköpanssarivaunu lataavat tämän artikkelin uudestaan eli viittaavat artikkeliin itseensä, koska ne ovat uudelleenohjauksia. Se on kyllä varsin kummallista eikä ole korrekti tapa linkittää. Linkitykset tulisi poistaa, jos niille ei ole omaa artikkelia. --Cuprum 2. toukokuuta 2006 kello 19.57 (UTC)
Minun oma kantani olisi tehdä jokaisesta oma artikkelinsa. Ongelma on se, etten osaa poistaa uudelleen ohjausta. Näin ollen artikkelin voisi aloittaa esim. "Taistelupanssarivaunu on...".

Ps.Masa-92

Aah, se on helppoa. mene "artikkeliin" Taistelupanssarivaunu ja paina uudelleenohjatun artikkelin yläreunasta linkkiä "Uudelleenohjattu sivulta Taistelupanssarivaunu". Tämän jälkeen voit muokata tuota uudelleenohjaussivua poistamalla siitä vain "REDIRECT.." tekstin. --Joonas (kerro) 3. toukokuuta 2006 kello 09.40 (UTC)