Keskustelu:PHP

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Arkistoitu vertaisarviointi[muokkaa wikitekstiä]

PHP[muokkaa wikitekstiä]

Pohja alkaisi olemaan jo mallillaan, mutta etenkin kielioppi, luettavuus ja kuvat kaipaisi kohennusta. myös punaisia linkkejä olisi hyvä saada karsittua / tehtyä pois alta. --Agony 6. joulukuuta 2005 kello 15:22:37 (UTC)

Korjasin kielioppia "Kielen perusominaisuudet" -alaotsikkoon asti -- 85.76.19.210 6. joulukuuta 2005 kello 17:03:53 (UTC)
"PHP (lyhenne sanoista PHP Hypertext Preprocessor, katso myös rekursiivinen nimeäminen), on suosittu palvelinpuolen skriptauskieli, jota käytetään pääasiassa WWW-sivujen dynaamisten osa-alueiden luontiin ja ylläpitoon." - Mitähän tuo mahtaa olla suomeksi? Ainakin johtanto voisi olla sellainen, että sen ymmärtävät muutkin kuin asiaan perhetyneet nörtit. --SM 6. joulukuuta 2005 kello 23:28:53 (UTC)
Korjasin nyt johdantoa, toivottavasti paremmaksi. --Agony 7. joulukuuta 2005 kello 11:29:10 (UTC)
  • Erittäin hoonoa suamea. Tai ei oikeastaan suomea ollenkaan, vaan finglishia: "skriptauskieli" po. komentosarjakieli. "cross-platform", Constructor-menetelmät/Destructor-menetelmä -> rakentaja/purkaja. Mitä tarkoittaa "käsittelee oliota kahvamaisesti" tai "Muuttuja muuttujana on mahdollista käyttämällä muuttujan aloituksen ($) jälkeen itse muuttujaa." ?
  • Huonoa tyyliä ja epämääräisyyksiä: "voidaan pitää webmaailman hallitsevana, dynaamisten palveluiden tuottamiseen tarkoitettuna web-skriptauskielenä". po. "on <<jonkun tutkimuksen mukaan>> webmaailman hallitseva kieli" eikä sitä "voida pitää" sellaisena. Tekstistä voi karsia osan pois merkityksen muuttumatta: "PHP:n uusin tulokas, PHP 5, julkaistiin heinäkuussa 2004. " -> "PHP 5 julkaistiin heinäkuussa 2004.
  • Linkitys on epämääräistä: sanaa 'funktionaalisuus' ei pidä linkata sivuun funktio, joka käsittelee matematiikkaa.
  • Käytetäänkö jossain termiä "koodin merkkaustapa" (~syntaksi), sekoitettu termit "lause" ja "lauseke"
  • "PHP:stä löytyvät funktiokirjastot", suomen kielessä ei löydy jollei ole hukassa. Kuuluvatko nuo funktiokirjastot muka virallisesti PHP:hen ja onko niistä järkevää tehdä linkkejä?
  • Tietokannan käytöstä ei ole muuta sanottavaa kuin: MySQL käyttää MySQL-funktiokirjastoa, PostgreSQL käyttää PostgreSQL-funktiokirjastoa, Oracle käyttää Oracle-funktiokirjastoa, ad nauseam. "tietokantojen pikkujättiläinen, Oracle"?
  • Tietoturvavinkkejä on menee jo hiukan Wikipedian alueen ulkopuolelle. --Mikko Paananen 7. joulukuuta 2005 kello 16:25:47 (UTC)
  • Voisi jakaa varmaan osiin - nyt artikkeli on turhan pitkä. Ehkä nuo taulukot voisivat myös olla kompaktimpia.--EdvardM 21. maaliskuuta 2006 kello 10.18 (UTC)
Tehty pikkukorjauksia, komentojonokieli kalskahtaa yhä korvaan (tulee mieleen batch programming) mutta ei se skriptauskielikään ollut paras mahdollinen. Constructorista tuli muodostin (tätä käytettiin Java-kurssilla ja näköjään PHP Trainer Kitin suomennoksessa) ja destructorista tuhoamismenetelmä (jos joku tietää vakiintuneen termin, saa kertoa). Public, private ja protected on nyt julkinen, yksityinen ja suojattu, ja kahva muuttui viittaukseksi. Tietokantakappale on yhdistetty yhdeksi kokonaisuudeksi. Perusteeksi suosituimmasta otin TIOBEn vertailun, myös NetCraft ja SecuritySpace tarjoaisi vastaavaa tulosta.
  1. Tapaus cross-platform: ei mitään havaintoa mikä olisi suomen kielessä vakiintunut termi tälle, monialustainen?
  2. Tietoturvavinkit: arvelin että mieluummin vinkkejä tietoturvan parantamiseen kuin pelkkää tietoturvan haukkumista. Onhan se lukijasta hauska lukea että register_globals on saatanasta, mutta olisi se lukijasta varmaan hauska tietää miten paholaisesta pääsee myös eroon eikö?
  3. Funktiokirjastoluettelosta voisi karsia linkit pois kaikista paitsi tärkeimmistä funktiokirjastoista, mutta kuka tai mikä määrittelee mitkä ovat tärkeitä?
--Agony 8. joulukuuta 2005 kello 08:55:23 (UTC)
Funktiokirjastosta on nyt karsittu pois kaikki kolmannen osapuolen ja kokeelliset kirjastot (eli luettelo sisältää vain itse julkaisupaketissa mukana tulevat paketit). --Agony 20. joulukuuta 2005 kello 06:45:46 (UTC)

Mielestäni turha kertoa kirjaviitteessä vanhentuneesta tavasta käsitellä muuttujia suoraan koska a) lomakkeiden käsittely käsittää vain noin 20-osan kirjasta ja b) kappaleesta vain 6 sivua (noin nopeasti vilkaistuna) käsittelee muuttujia globaalisti. Luotetaan mieluummin kirjan hankintaa harkitseviin että he itse tajuaisivat vuoden 2000 kirjan olevan joiltakin osin vanhentunutta. --Agony 5. tammikuuta 2006 kello 21:13:13 (UTC)

Smarty-linkki[muokkaa wikitekstiä]

Lisäsin Smarty-osion ja linkin tältä sivulta k.o. aiheeseen.

Artikkelin siivous[muokkaa wikitekstiä]

Artikkeli on melko pitkä, sekava ja käyttöoppaan kaltainen. Siirrän tässä lähiaikoina läjän kamaa Wikikirjaston puolelle ja yritän selkeyttää soppaa. --Nitku 5. maaliskuuta 2007 kello 10.27 (UTC)