Keskustelu:Outi Paloposki

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Viitteettömyys, tietosanakirjan kannalta oleelliset ja epäolleeliset asiat[muokkaa wikitekstiä]

Näen tämän artikkelin sisällössä paljon toivomisen varaa. Nykyisellään artikkeli vaikuttaa lähipiirin tai henkilön itsensä laatimalta ansioluettelon kaltaiselta tuotokselta. Sisällöllinen ytimekkyys ja epäollellisen karsiminen toisi artikkelia tietosanakirjamaiseksi. Sisällön keskeisille väitteille tulisi olla viitteet. Viitteiden avulla avoimen tietosanakirjan sisältö tulee läpinäkyvämmäksi ja sisältöä voivat aiheesta kiinnostuneet paremmin tarkististaa ja tarkastella sekä kehittää eteenpäin. Toivottavaa olisi sisällyttää artikkeliin riippumattomissa medioissa julkaistuja lähteitä. Kun perusfaktat on viitteistetty, voisi lisätä myös tieteilijä-mallineen, joka voisi ryhdistää artikkelin ulkoasua.

Tieteentekijän yksittäisiä artikkeleita ei ole tapana luetella; wikipedia on tietosanakirja! Tutkijan keskeisimpien tutkimuksen aihepiirien kuvailuun artikkeleita voi käyttää lähdeviitteinä, ja siten saada keskeisimpiä artikkeleita näkyviin artikkeliin, ja sitä kautta niille tiedeyhteisöjenkin nykyisin arvostamia sosiaalisia viitteitä. Julkaisuluettelot kuuluvat tietosanakirjan ulkopuolelle, mutta aiheesta muualla-kohtaan voi lisätä linkin julkaisuluetteloon ja/tai muutamaan julkaisuhakuun. Teokset (kirjat), joissa tieteentekijä on kirjoittajana, voi sen sijaan luetella artikkelissa. Teoksille olisi hyvä käyttää esimerkiksi kirjamalline-mallinetta, joka toisi esimerkiksi ISBN-numerot näkyviin linkkeinä. Olisi hyvä, jos keskeisimpiin teoksiin viitattaisiin myös leipätekstissä.

Vihjeenä voisi mainita, ja nimihenkilön artikkelien näkyvyyttä voisi halutessaan edistää avoimessa Wikidata-tietokannassa. Nykyisellään sinne lisätään ohjelmallisesti lähinnä luonnon- ja terveystieteiden sekä teknisten tieteenalojen julkaisuja, joka osaltaan ylikorostaa näitä tieteenaloja ainakin osassa tieteen näkyvyyden arvioinneista. Joillain yliopistoilla on tapana lisätä tieteentekijöittensä julkaisuja sekä maisteri- ja torhtorivaiheen opiskelijoidensa opinnäytteitä kansainvälisiin viitetietokantoihin; tätä yliopistojenkin näkyvyyttä esimerkiksi aineistohauissa lisäävää työtä ei ole ainakaan käsittääkseni ole systemaattisesti Suomessa tehty samassa laajuudessa. Mutta artikkeleja voi käsinkin tai botilla kirjata tuonne avoimeen Wikidata-tietokantaan, ja näille luoda tietokantalinkityksiä tieteentekijään.

--Paju (keskustelu) 16. lokakuuta 2023 kello 16.57 (EEST)[vastaa]