Keskustelu:Nykymusiikki

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Pitäisiköhän tämä ja 1900-luvun musiikki artikkeli yhdistää? Siihen saisi mielestäni ihan hyvän loogisen kaaren myöhäisromantiikasta tähän päivään ja 1990-luvun ja 2000-luvun musiikissa ei kuitenkaan ole mitään tyylillistä tai filosofista eroa. --Joonas (kerro) 30. joulukuuta 2005 kello 10:50:20 (UTC)

Ei varmasti tarvitse, sillä mielestäni tämä artikkeli voi painottua hyvin kuvaamaan nykytilaa sellaisena kuin se nyt on. Tietysti se poikkeaa samalla huomattavasti muista, taidemusiikin aikakausia historian kannalta käsittelevistä artikkeleista, ja mainitsemasi loogisen kaaren päätepiste onkin siten jo 1900-luvulla. Jos tämä tuntuu häiritsevältä, voisi nykymusiikin poistaa kyseisestä listasta - tämä tosin ei tee oikeutta nykymusiikille, joten silloin lista pitäisi ehkä nimetä muotoon Nykymusiikin historialliset aikakaudet. Sitten kun saa(daa)n tehtyä sisältöä 1900-luvun musiikista ja sen tyylisuunnista, voidaan nykymusiikki-artikkelissa vaikka viitata 1900-luvun musiikkiin syntyneisiin tyylisuuntiin, sillä ne samathan ovat edelleen pinnalla.
Sen sijaan artikkelin nykyiseen nimeen en ole tyytyväinen. Ei kukaan puhu nykytaidemusiikista - melkoinen sanahirviö. Jos nykymusiikki ei kelpaa, niin haluaisin kuulla ainakin hyvät perustelut, miksi ei. Onko myös muuta nykymusiikiksi kutsuttua musiikkia? Hätäratkaisu nimeksi voisi olla esim. uusi taidemusiikki, mutta yleensähän pitäisi käyttää yleisintä termiä, varsinkin kun tässä artikkelissa yritetään nimenomaan valottaa kyseisen termin merkitystä. --Tero Vilkesalo 30. joulukuuta 2005 kello 17:02:33 (UTC)
Ok, tuo kahden artikkelin malli kuulostaa ihan järkevältä. Artikkelin nimi voisi olla vaikka "taidemusiikki nyt", jolloin se minusta sopisi tuohon listaankin ihan mainiosti. --Joonas (kerro) 30. joulukuuta 2005 kello 17:09:09 (UTC)
Tekemäni googlauksen perusteella nykymusiikki-sanan käyttö näyttäisi olevan taidemusiikin ulkopuolella hyvin poikkeuksellista. Tämän lisäksi nykymusiikki on YSAn asiasana. Näistä syistä siirrän artikkelin takaisin nimelle nykymusiikki. --Tero Vilkesalo 30. joulukuuta 2005 kello 22:38:46 (UTC)

"Nykymusiikin säveltäjät ovat 2000-luvulla tilanteessa, joka poikkeaa huomattavasti edellisistä vuosisadoista. Elämme nykyään yhteiskunnassa, jossa kansan keskuudessa suosituinta musiikkia on tonaalisuuteen pohjautuva populaarimusiikki."

Tämä on epätieteellistä, lähes puuta-heinää. 2000-luvun tilanne ei ole mitenkään muuttunut aikaisemmista vuosisadoista. Kansan keskuudessa suosituinta musiikkia on ollut tonaalinen kansan- tai populaarimusiikki niin kauan kuin tonaalisuus on ollut käytössä. Oman aikansa nyky(taide-)musiikki ei ole koskaan ollut kovin suosittua "kansan" keskuudessa, koska aiemmin "kansa" ei sitä juurikaan voinut edes kuulla. Artikkelia voisi parantaa tältä osin merkittävästi. --2001:14BA:1FFB:EC00:F9D3:5893:7DCB:12A1 13. lokakuuta 2015 kello 12.22 (EEST)