Keskustelu:Nollalla jakaminen

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Artikkeli oli tosi sekava ja osin virheellinen, joten oli pakko tehdä jotain. Tosi torsoksi se jäi vieläkin. En kuitenkaan osannut jättää edellisen version jako- ja kertolaskun sanallisia tulkintoja oikein mihinkään kohtaan, kun ne eivät enää tuntuneet antavan mitään lisäarvoa. Jos joku niitä kaipaa, hän varmaankin lisäilee. --Sml 5. marraskuuta 2007 kello 15.30 (UTC)

Enpä lisäile nyt, mutta nykyinen versio on väärä raja-arvojen osalta. Tämä siis oli se "sanallinen tulkinta":
Nollalla jakamista voidaan reaalilukujen joukossa käsittää äärettömänä, joka on jakolaskun raja-arvo tilanteessa, jossa nimittäjä lähestyyy nollaa. Nollaa lähestymällä voidaan laskutoimituksen tulokselle saada reaalinen arvo.
Raja-arvo, kun jakaja lähestyy nollaa, on usein määritelty (esim. x/x tai x/5x). Se, että raja-arvo on ääretön tai että raja-arvo "oikealta" ja "vasemmalta" ei ole sama, ei tarkoita etteikö raja-arvoilla voisi olla merkitystä. Sen sijaan raja-arvo riippuu käytetystä funktiosta ja siitä, mikä nollaa lähestyvä suurre on. Tämä viimeinen ehkä on se, mitä nykyisessä versiossa yritetään sanoa. --LPabo 26. marraskuuta 2007 kello 22.34 (UTC)
Tietenkin raja-arvo on usein olemassa reaalisena, kun nimittäjä lähestyy nollaa. Se vain ei ole reaalisena olemassa silloin, kun nimittäjä lähestyy nollaa mutta osoittaja ei. Raja-arvon määritelmän nojalla toispuolisten raja-arvojen on todella oltava sama luku, jotta raja-arvo olisi olemassa, joten esimerkiksi lausekkeella 1/x ei ole raja-arvoa. Artikkelin raja-arvoja käsittelevään kohtaan voisi tietenkin lisätä 0/0-tyyppisten tilanteiden tarkastelun ja todeta, ettei yksikäsitteistä lukuarvoa osamäärälle 0/0 kannata määritellä edes raja-arvojen kautta.
Poistamillani sanallisilla tulkinnoilla taas tarkoitin alunperin jako- ja kertolaskun luonnehdintoja tyyliin "a : b on se luku, joka kerrottuna b:llä antaa tulokseksi a:n" tms. --Sml 27. marraskuuta 2007 kello 06.07 (UTC)