Keskustelu:Noitavainot Suomessa

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Noitavainot Suomessa artikkelin rajaus[muokkaa wikitekstiä]

Alkuperäisen Noitavainot (Suomessa) artikkelin keskustelu sivut on hävitetty, tämä on 6-7.2.2007 hetken aikaa olleen artikkelin Noitavainot Suomessa keskustelusivut, mutta mistä löytäisi ne alkuperäiset perusteet ja lähteet, jotka Joonasl poisti uudelleen ohjattuaan tätä edeltäneen artikkelin omaan versioonsa Noitavainot Ruotsin valtakunnassa. Se artikkeli on aivan erilainen, koska Suomesssa oli kalevalainen kansanusko, jota ei ollut Ruotsissa. Se piti kitkemän kokonaan pois, jotta Ruotsin vallan lähinnä kuninkaan valta sai suuret mahdollisuudet sotiensa käymiseen. Kirkko pakoitettiin kuninkaan vallan vahvistajaksi mm. Vesterosin ja Örebrån säädöksilla ja noitavainolaikien avulla.--Seppoilmari-suomalainen 6. helmikuuta 2007 kello 14.28 (UTC)

Artikkelin Noitavainot Suomessa tulisi sisältää mitä tapahtui Suomessa Ruotsin vallan aikana, miten suomalaisten kansanuskoa kitkettiin nimenomaan noitavainojen avulla Suomesta ja miksi?. Artikkeli on nyt avattu uudelleen nimenomaan alkuperäisen tarkoituksensa mukaisena,Noitavainot Suomessa. Tarkennan ko. artikkelin muotoa ja lähteitä huomenna--Seppoilmari-suomalainen 5. helmikuuta 2007 kello 18.57 (UTC)

Mistä olet saanut päähäsi, että kalevalainen runous liittyisi jotenkin elimellisesti ja kiinteästi noituuteen ja pakanallisiin uskomuksiin?? Suuri osa kalevalaisesta runoudesta oli kristillisvaikutteista tai suoraan kristillistä (kuten Piispa Henrikin surmavirsi). Toisaalta pimeä taikausko eli kansan parissa kauan kalevalaisen runouden kuoleman jälkeen, kuten vaikka Putkinotko-romaanin Juutas Käkriäisen hahmosta voi huomata... --ML 5. helmikuuta 2007 kello 19.27 (UTC)
Joopa joo..pimeää pakanallista ja kauheaa, sehän se syy vastustustukseen on. Kalevalaista runoutta on ollut paljon ennen Ruotsin valtaa ja kristinuskoa. Tietenkin se on muuttunut kristinuskon vaikutuksesta sehän on selvä ja siitä oli alkuperäisessä artikkelissa lähteellinen lainauskin , mutta se on poistettu Joonasl:n toimesta. Katso mm. SKVR [ http://fi.wikipedia.org/wiki/Suomen_Kansan_Vanhat_Runot] . Vuonna 1575 Juhana III määräsi, että noitia ja epäjumalan palvojia (Väinämöinen, Ilmarinen, Rongoteus jne.) tulee rangaista ensin ruoskimalla ja tämän jälkeen "tulee menetellä lain ja oikeuden mukaan", mikä käytännössä tarkoitti kuolemantuomiota. Örebron säädöksen mukaan pappien käsketään saattaa esivallan rangaistaviksi ne, jotka harjoittavat noituutta [1]. Näiden avulla myös kitkettiin Varsinais-Suomen ympäristön kalevalainen noituuden ja taikuuden harrastaminen, koska sen katsottiin lisäävän yhteiskunnallista vakautta[2] . Lainsäädännön painopiste muuttui 1600-luvulla, taikuus oli pahempaa kuin noituus, se oli sitä kalevalaista runoutta ja sen kiellettyä osuuttaa, noituutta ja taikuutta. 1600-luvunloppupuolella tilanne muuttui taikuuden vastustamiseksi ja kitkemiseksi. Sillä noituutta esivalta ei pelännyt, mutta puhdasoppista uskoa ei voinut ylläpitää taikojen tekijöiden joukossa. [3] Kalevalaista runoutta oli siis olemassa, ja se oli aluksi kokonaan pakanallista ja myöhemmin "turvallisuussyistä" muuttui kristilliseen suuntaan kuten sanoit. --Seppoilmari-suomalainen 5. helmikuuta 2007 kello 20.44 (UTC)

Kuten artikkelin ensimmäisestä virkkeestä ("Noitavainot Suomessa artikkeli käsittelee aikaa Ruotsin vallan aikana Suomessa ja miten suomalaisten kansanuskoa kitkettiin nimenomaan noitavainojen avulla Suomesta ja mikä niiden tarkoituksena ja tavoitteena oli.") niin selkeästi ilmenee, kyseessä on Wikipedian käytäntöjen vastainen Seppoilmarin kirjoittama POV-fork aiheesta, josta on olemassa jo artikkeli. Muutan artikkelin uudelleenohjaukseksi. --Joonasl (kerro) 6. helmikuuta 2007 kello 09.12 (UTC)

Kiitos ruotsalainen mielipide on varmistettu. Sinun poistosi on POV fork vastaavanlaisena toimenpiteenä. Minä lopetan juuri nyt Wikipedian muokkaamisen--Seppoilmari-suomalainen 6. helmikuuta 2007 kello 10.36 (UTC)
Uudelleen ohjauksella JOONASL ja uuden versiosi avulla hävitit samalla kaikki keskustelusivut, joissa perusteltiin ko. muokkauksia ja viitattiin lähteisiin, joissa noitavainojen merkitystä ja syitä selvitettiin ennen muokkausta. Ylläoleva keskustelu on murto-osa siitä keskustelusta, jonka perusteella ko. versio oli lähes valmis, mutta kun totesit sen olevan Ruotsin vallan vastainen POISTIT SEN KOKONAAN. Ja em. keskustelusivut on kokonaan hävitetty?? POV-fork on täysin omaa mielipidettäsi ja perusteeton. Se on wikipedian vastainen toiminta ylläpitäjänä, mutta ei vastuuta, se on todettu--Seppoilmari-suomalainen 6. helmikuuta 2007 kello 14.34 (UTC)
  1. Marko Nenonen ja Timo Kervinen NOITAVAINOJEN JA MAGIAN HISTORIAA VUOSILUKUINA
  2. Jari Eilola Väitös 15.11.2003: Noidat uhka yhteisölle, Jyväskylä
  3. Nenonen Noituus, taikuus ja noitavainots. 288.289