Keskustelu:Myers–Briggsin tyyppi-indikaattori

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Mitä tarkoitta "Määrittelevän akselinsa on S-N ja T-F -akselit" ?! --Aulis Eskola 20:47 elo 25, 2004 (UTC) - OK

MBTI-tyyppitaulu jakaumatietoineen[muokkaa wikitekstiä]

Jos julkaistaan tyyppitaulu, jossa on prosenttilukuja tyyppien yleisyydestä, pitäisi ehdottomasti mainita, mistä populaatiosta jakaumat ovat peräisin. Esimerkiksi Suomen, Yhdysvaltain tai Japanin väestöt jakautuvat eri tyyppeihin eri tavoilla. Kannattaa katsoa Wikipedian englanninkielistä artikkelia joka vaikuttaa asiantuntevasti kirjoitetulta.

Terveisin, Eero Ignatius 16.5.2005 Kommentin jätti 62.236.239.4 (keskustelu – muokkaukset)

Tyyppien kuvaus[muokkaa wikitekstiä]

Voisko harkita tyyppien kuvausta jotenkin yleisluonteisesti tässä artikkelissa, jotta ei pientä artikkelisilppua tulisi niin paljon? --Aulis Eskola 21. maaliskuuta 2006 kello 09.50 (UTC)

Teoria ei ole kovin eksakti, koska mittaaminen on epävarmaa. Yhdysvaltalaisissa lähteissä mihin tahans ryhmään sopii "myyjä", koska se on yleisin ammatti. Joissain lähteissä kuitenkin täsmennetään, mille toimialalle sopiva myyjä. Näin ollen järkevää lienee koota kaikki silppu ja jäsentää myöhemmin, kun soveltavaa suomalaista tutkimusta on saatavissa, jolloin artikkelin arvo kasvaa suomenkieliselle lukijalle. Auru Aro 23. toukokuuta 2008 kello 17.37 (UTC)

<Siirretty keskustelun loppuun>

Perusteeton väite?[muokkaa wikitekstiä]

MBTI on ainoa dynaaminen persoonallisuusindikaattori, joka kuvaa henkilön persoonallisuuden preferenssijärjestyksen ja se mukaisen käyttäytymisen niin tiedostetussa 'normaalitilassa' kuin syystä tai toisesta ajauduttaessa vähemmän tiedostettujen 'varjopersoonien' tasolle [lähde puuttuu]. Mitä ihmettä edellinen lause tarkoittaa? Miten kyseinen väite voidaan todistaa: mitä tarkoittaa dynaaminen persoonallisuusindikaattori, missä on osoitettu että tätä ominaisuutta ei ole missään muussa (tuhansista) persoonallisuustesteistä? --JL 14. heinäkuuta 2006 kello 23.36 (UTC)


Perusteltu tosiasia[muokkaa wikitekstiä]

MBTI selittää ihmisen käyttäytymistä esimerkiksi huumaavien aineiden vaikutuksessa, paniikissa, voimakkaassa stressitilanteessa, merkittävässä ympäristön muutoksessa jne. Tällöin ihmisen käyttäytyminen muuttuu persoonallisuustyypin mukaan riippuen tyypin preferenssijärjestyksestä. Esimerkiksi introvertti tulee kunnon kännissä extravertiksi erilaiseksi persoonaksi tilapäisesti, koska introvertin heikommat preferenssit ovat ekstraverttiohjautuvia (hallitseva preferenssi introverttiohjautuva). Ekstravertti puolestaan tulee 'pois tolaltaan' joutuessaan, vaikkapa viinan vaikutuksesta, ennen pitkää introvertiksi, koska hänen toinen, ehkä kolmas ja neljäs preferenssinsä ovat introverttiohjautuvia. MBTI:n dynaamisuuteen kuuluu myös ymmärrys ihmisen heikompien preferenssien kehityksestä ja vaikutuksesta iän mukana. Väite voidaan todistaa vaikka peiliin katsomalla. Sen voi todistaa myös ihmisiä tarkkailemalla, kuulemalla tai lukemalla ihmisten kokemuksia esim. paniikkitilanteista. Carl Jung tutki ilmiötä koko elämänsä ajan potilaistansa. Se, ettei ilmiötä ole 'tuhansissa' muissa persoonallisuustesteissä, ilmenee ko. testien kuvauksista jä käytöstä. MBTI ei ole testi vaan indikaattori. Indikaattori kuvaa persoonallisuuden dynamiikkaa. Asiasta voi lukea kesällä painosta tulevasta kirjastamme. --Vmr 1. huhtikuuta 2007 kello 23.33 (UTC) Vesa Routamaa.

Jos näitä teorioita lukee kuin horoskooppia, ei tapahdu siirtymiä, vaan henkilöt ovat koko elämänsä samaa tyyppiä. Monet teoriat staattistettuina alkavat muistuttaa horoskooppeja. Auru Aro 23. toukokuuta 2008 kello 17.39 (UTC)

Ryhmittely[muokkaa wikitekstiä]

Koska 16:a alkiota on melko vaikea ryhmitellä johdonmukaisesti 2D-taulukolle tai 3D-taulukolle, on mielenkiintoista tietää, miten oikein ryhmittelyyn on päädytty. Maallikon näkökulmasta matriisia on vaikea tulkita ja muistaa, koska introvertit eivät paljasta itseään tutkimuksitta niin kuin ekstrovertit. Käytännössä missään organisaatiokaaviossa ei lue käyntikortissa MBTI:ä, joten ekstrovertteihin pitää tutustua ja introvertteja varten pitäisi olla testi. Miten tyypit siis pitäisi järjestää nominaaliasteikolta esimerkiksi ordinaaliasteikolle: hallintobyrokraatti/johtaja - tunteva ihminen/taitelija.


MBTI TJ FJ TP FP Yhteensä
IJ ESTJ ISTJ
EJ ENFJ2.4% ENTJ1.8% 25.2%
EP ESTP ISTP ENFP8.1% ENTP3.2% 24.1%
IP ISFP8.8% ISTP5.4% INFP4.4% INTP3.3% 21.9%
Yhteensä 43.4% 30.0% 16.4% 10.4% [1]
  1. Statistics Based on the new Form M of the MBTI Viitattu 14. heinäkuuta 2007. (englanniksi)

Kommentin jätti Auru Aro (keskustelu – muokkaukset)

Tyyppitaulukot perustuvat eri yhteyksissä kerättyihin tyyppijakaumiin, siis tutkimuksiin.(Tosin näillä sivuilla esitetystä taulukosta ei ole tietoa.) Totta on, että introvertteja on vaikeampi tulkita. Mutta jakaumia ei voi esittääkään ilman luotetavaa mittausta. Tyyppijakaumilla ja ammateilla on toki selkeä rippuvuus. Sen voi ainoana luotettavana suomalaisia koskevana tietona lukea parin viikon päästä teoksesta Katse naamion taa - Itsetuntemukseta voimaa (Routamaa & Hautala)VR 5.9.09 Kommentin jätti Vmr (keskustelu – muokkaukset)

Extrovertti vai Extravertti[muokkaa wikitekstiä]

Sanan kirjoitusasu vaihtelee eri lähteissä (psykologian oppikirjani / vesa routamaan teos jonka googlella löysin), olen tuon jo aiemin kerran muuttanut, nyt kaipaisin tietoa tai päätöstä sanan kirjoitusasusta ettei mene muokkaussodan puolelle :) --Opa1974 5. heinäkuuta 2009 kello 17.53 (EEST)

päättelin hiljaisuuden olevan extrovertin puolella --Opa1974 7. heinäkuuta 2009 kello 05.29 (EEST)

Hiljaisuus ei johdu ekstrovertista vaan matkakiireistä. Ekstravertti on oikea jungilainen ilmaus. Ekstrovertti juontaa juurensa piirretestien ulospäinsuuntautuneisuudesta, eräänlaisesta sosiaalisesta käyttäytymisestä. Jungin ja MBTI:n maailmassa kyse on taas suuntautumisesta ulkoiseen maailmaan (ihmisiin ja asoihin), mikä ei välttämättä merkitse suurta sosiaalisuutta vaan ekstraverttia suuntautumista 'omasta päästä ulospäin' tosin kuin introvertti. Ei pidä siis sekottaa still-kuva -mittareiden ja dynaamisen persoonallisuusnäkemyksen terminologiaa. Todettakoon, että muut sivulla esiintyvät suomalaiset preferenssien nimikkeet ovat tutkimusryhmäni ideoimia, vaikka ne nopeasti ovatkin levinneet yleiseen käyttöön. Vesa R. 2.9.2009 Kommentin jätti 94.22.106.46 (keskustelu – muokkaukset)

Laitathan allekirjoituksen kommenttiesi perään neljällä tilde merkillä ~~~~ vaikka et olisi kirjautunut sisään omalla tunnuksellasi. Keskustelua on vaikea seurata ellei tiedä kuka on mitäkin mieltä :) Kaksoispiste rivin alussa sisentää tekstin tabulaattorin tavoin ja useampi kaksoispiste eneämmän. Samoja terkkuja niin vmr:lle kun aku aurollekkin, yritin korjata tilanteen kuntoon :)--Opa1974 3. syyskuuta 2009 kello 13.23 (EEST)
  • Taas muokattu, lisääthän allekirjoituksesi--Opa1974 5. syyskuuta 2009 kello 18.16 (EEST)
Tein Extravertistä ohjaussivun jotta punainen linkki ei yllytä korjaamaan (niikuin minuakin aluksi). Ohjausivun paikalle on helppo lisätä oma sivu tarvittaessa. --Opa1974 5. lokakuuta 2009 kello 18.49 (EEST)

Tyyppien kuvauksista[muokkaa wikitekstiä]

Tyyppien wikilinkeistä löytyy (ohjauksista johtuen) joko oma sivunsa (ESTJ, ENTJ, INTP), virheellinen sivu (ESTP) tai lnikki Myers-Briggs-tyyppi-indikaattori sivulle. Tulisiko tehdä yleissivu puuttuvista tyypeistä, poistaa puuttuvien ohjaukset tai täydentää puuttuvat ohjaussivujen paikalle. Nykytapa hävittää/piilottaa tiedon jo olemassa olevista 3:sta tehdystä sivusta. Itse en osaa (=lähdetietous puuttuu) mutta aihe kiinnostaa, siksi tuota pohdin. --Opa1974 3. syyskuuta 2009 kello 14.00 (EEST)

Tyyppien kuvaukset suomeksi löytyvät parhaiten kirjasta Routamaa & Hautala, KATSE NAAMION TAA -Itsetuntemuksesta voimaa, LEADEC-Kustannus 2009 (ISBN 978-952-67268-0-9). Sieltä löytyy myös selitys dynamiikasta ja mm. tyypeille tyypillisiä ammatteja Suomessa.Vmr 27. marraskuuta 2009 kello 01.39 (EET)

Mutta jos osaa englannin kieltä niin ilman muuta kannattaa lukea englanninkielisiä teoksia. --Hartz (keskustelu) 1. joulukuuta 2012 kello 20.03 (EET)