Keskustelu:Mikroaaltouuni

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Korvasin mahdollisen tekijänoikeusrikkomuksen tynkäartikkelilla. Aiempi artikkeli oli kirjoitusvirheitä myöten suora kopio artikkelin lähteenä mainitusta sfnet.harrastus.elektroniikka-FAQ:sta. Artikkelissa ei ollut mainintaa FAQ:n tekijän suostumuksesta uudelleenjulkaisuun, joten oletin ettei suostumusta ole. --T42 21:57 tammi 19, 2004 (UTC)


Mikroaaltouuni ja kielletyt 'tehokkuudet'[muokkaa wikitekstiä]

Löytyykö tietoa mikä on maksimi Wattimäärä kotikäyttöön tarkoitetulle mikroaaltouunille? Muistelisin että joskus sedälläni oli kommunistiaikainen 2000W vaiko peräti 3000W uuni, joka lämmitti pullan suunnilleen sekunnissa. Muistanko ihan väärin vai laitettiinko näihin joku raja joskus?



Mikroaaltouunin tekniikkaa syvemmin[muokkaa wikitekstiä]

Mikroaaltouunista tuli mieleen: paljonkohan mikroaaltouunin ikkunassa oleva ritilä vaimentaa mikroaaltouunissa olevaa radiotehoa? Sehän ei estä sitä, vaan se vaimentaa. Säteily tulee ulos mikrosta, kun mikro on päällä. Vaimennuksesta riippuu kuinka paljon sitä tulee. Kun tehot mikron sisällä on esim 600W niin sitä kärsiikin vaimentaa ja silti voi olla jäljellä esim 2W, joka on kännykän maksimiteho ja tukuuvarmasti tuo mikroaaltouunin 2,4GHz (jatkuva) radioteho on vaarallisempaa aivoille lämmöntuoton kautta kuin kännykän 900/1800MHz lyhyet purskeet. Eli jos pikkulapsi on asialla kumpi on vaarallisempaa: antaa lapselle kännykkä vai antaa lapsen katsoa mikroaaltouunissa kypsyvää ruokaa naama lasissa?

Jos joku mikroaaltouuneista syvällisempää tietävä editoi tätä sivua niin toivoisin vastausta tähän kysymykseen tänne keskustelualueelle. Kiitos.




"...jolloin muuttuvassa sähkökentässä molekyylit alkavat liikkua sähkökentän mukaan. Molekyylien liike aiheuttaa ruoan lämpenemisen." "Lämpö on atomien tai molekyylien värähtelyliikettä. "(kohdasta Lämpö) eli toisinsanoen molekyylien liike on lämpöä. Mitenköhän tuon parhaiten korjaisi?

Mikroaaltouunin räjähtämisestä[muokkaa wikitekstiä]

FI-wiki: "Mikroon ei pidä pistää mitään metalliesineitä, sillä ne heijastavat säteilyä ja mikro saattaa räjähtää."

Tämä on ristiriidassa ENG-wikin artikkelin kanssa, jossa sanotaan magnetronin syttymisen/räjähtämisen olevan myytti tai ainakin hyvin epätodennäköistä.

ENG-wiki: "It is a common myth that metallic kitchen equipment, like kitchen forks and knives, can somehow repel the microwaves back into the magnetron and cause it to catch fire. This is highly unlikely."

ENG-wiki kertoo sen sijaan, että metalliesineet synnyttävät kipinöitä. Esim. haarukka absorboi mikroaalto-energiaa itseensä (ei heijasta sitä) ja keskittää sen haarukan piikkeihin, joista se purkautuu suhteessa hyvin pienelle alueelle muodostaen ilmaan kipinöitä. Kipinöinnin yhteydessä syntyy otsonia ja typpioksidia, jotka ovat myrkyllisiä. Antennin lailla toimiva haarukka voi myös kuumentua (ohmic heating) ja olla sen vuoksi vaarallinen.

Jos olet samaa mieltä, kommentoi vahvistukseksi, niin korjaan artikkelin. Kommentin jätti Oulal (keskustelu – muokkaukset).

No kyllähän se tiettävästi myytti on, saamme nähdä sen varmaan Myytinmurtajissakin. --TeVe 24. tammikuuta 2006 kello 12.57 (UTC)
Myyttihän se on. Ja saimme nähdä sen Myytinmurtajissakin. :D --Lex Arma 24. helmikuuta 2006 kello 07.19 (UTC)
Korjaukseen vain. Oli myytissä sitten perää tai ei, "mikro saattaa räjähtää" on joka tapauksessa hieman liioitteleva ilmaus. Lumpio- 8. maaliskuuta 2006 kello 22.45 (UTC)

Räjähtämisestä[muokkaa wikitekstiä]

Mikroaaltouuni ei räjähdä, vaikka sinne metallia laittaisikin. Mikroaallot heijastuvat metallista ja saattavat jopa rikkoa uunin, mutta ei se räjähdä. Pieni metallinpala, esimerkiksi leipäpaketin metallinen sulkija voi syttyä palamaan. Kommentin jätti Zizzo (keskustelu – muokkaukset).

Vaaralliset esineet[muokkaa wikitekstiä]

Minkälaisten esineiden laittamista mikroon pitäisi välttää? Metallia ei siis kannata laittaa, jos se voi syttyä palamaan. Onko muiden materiaalien kohdalla huomautettavaa?

Kananmuna kuulemma poksahtaa mikrossa. Miten sitten ohuen muovin, styroksin, kirjoitus-, talous-, ym. papereiden käy, jos ne pistää esimerkiksi 8 minuutiksi 800W:n mikroon? Kommentin jätti 122.30.240.165 (keskustelu – muokkaukset).

Lisättäviä juttuja[muokkaa wikitekstiä]

  • Mikroaaltouunissa lämpiää erityisesti vesi, mutta myös rasva ja sokeri. Miksi? Kaikki ei mikroaaltouunissa lämpene. Näitä eri aineita, joihin mikroaaltouuni tehoaa, voisi esitellä enemmän. Myös niitä, joihin mikroaaltouuni ei tehoa.
  • Miksi alumiinifolio säkenöi mikroaaltouunissa?
  • Tehoaako mikroaaltouuni veteen jäisessä muodossa yhtä hyvin kuin nestemäisessä muodossa olevaan veteen? Onko niin, että jäässä oleva vesi ei vain lämpene heti, koska se on kylmää, vai onko mikroaaltouunin teho jäähän heikompi?
  • Miksi mikroaaltouuneissa on yleensä erillinen sulatustoiminto pakastimesta otetuille ruoka-aineille? Miten sulatustoiminto käytännössä poikkeaa muista "tehoista"/valinnoista?
  • Kuinka mikroaaltouuneissa on toteutettu tehot I-II-III(-IV)? Toimiiko mikroaaltouuni sitä voimaakkaammin "säteilyttäen" mitä korkeammaksi teho on valittu? Vai säteilyttääkö mikroaaltouuni pienellä teholla vain välillä ja suurimmalla jatkuvasti? --Hartz (keskustelu) 4. joulukuuta 2014 kello 18.13 (EET)[vastaa]