Keskustelu:Matkapuhelimien säteilyn terveysvaikutukset

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Loivensin hieman kannanottoja[muokkaa wikitekstiä]

"Kuumoitus voi olla todellinen havainto, mutta se johtuu pääasiassa matkapuhelimen kotelon lämpenemisestä. "

Muutin muotoon "saattaa johtua matkapuhelimen kotelon lämpenemisestä". Saattaisi kai johtua jostain muustakin.

"Muille oireille ei ole löytynyt tutkimuksissa suoraa selitystä, vaan niiden alkuperä on luultavasti tietoisuus elinympäristöön ilmestyneistä uusista säteilyn lähteistä."

Poistin psyykkiseen mekanismiin viittaavan hypoteesin - aihe on niin huonosti tunnettu, että noin helppoon selitykseen tuskin on aihetta. Tutkikaa edelleen, arvoisat tutkijat!

"Tulos ei kuitenkaan ole tieteellinen käsitys asiasta, koska STUK:in koe on toistettu (replikoitu) USA:ssa, Japanissa ja Ranskassa, ilman että olisi saatu vastaava tulos."

Muutin muotoon "Kokeen toisto (replikointi) USA:ssa, Japanissa ja Ranskassa ei kuitenkaan ole tuottanut samaa tulosta, joten STUKin tutkimustulosta ei voi pitää varmana."

Lisäsin viittauksen EU:n rahoittamaan, 11 maan yhteiseen REFLEX-tutkimusprojektiin (2003). Jostain syystä STUK näyttää kokonaan vaienneen tästä projektista, vaikka osallistui siihen itse. En ole löytänyt STUKin nettisivuilta aiheesta kuin yhden, täysin vanhentuneen nettisivun, joka sekin nyt on näköjään poistettu!

(Linkki päivitetty 2011-01-17.)

Jussi Hirvi 8. toukokuuta 2009 kello 12.31 (EEST)

Pikku korjaus[muokkaa wikitekstiä]

Käyttäjä Urjantai oli palauttanut tämän: "joten STUKin tutkimustulos ei ole tieteellinen käsitys asiasta."

Mitä kielenkäyttöä tuo nyt on? Laboratoriotulos on kyllä "tieteellinen käsitys", vaikka se olisikin kiistanalainen. Laitoin "ei edusta tieteellistä konsensusta". Kävisikö tämä nyt kaikille?

Jussi Hirvi 12. toukokuuta 2009 kello 15.15 (EEST)

Matkapuhelimien terveysvaikutukset vai matkapuhelimien säteilyn terveysvaikutukset?[muokkaa wikitekstiä]

Artikkelista pitää korjata joko nimi tai sitten siivota muut kuin säteilyn vaikutukset pois. Nyt tuolla puhutaan muistihäiriöistä ja päänsärystä, jotka on linkitetty puhelimen runsaaseen käyttöön, ei puhelimen säteilyyn. Joko artikkelin nimen pitäisi olla "Matkapuhelimien terveysvaikutukset" tai sitten artikkelista pitäisi poistaa tai siirtää omaan artikkeliinsa nuo muut väitetyt terveysvaikutukset.

Muutenkin artikkeli on tällä hetkellä sekalainen kokoelma sirpatetietoa ja kaipaisi copyeditointia rankalla kädellä. --93.106.101.67 18. lokakuuta 2019 kello 21.08 (EEST)

En oikein ymmärrä edellistä. Jos matkapuhelinten käyttö aiheuttaa muistihäiriöitä ja päänsärkyä, mutta lankapuhelinten käyttö ei, mikähän muu voisi olla muistihäiriöiden ja päänsäryn aiheuttajana kuin juurikin se säteily, jota tulee matkapuhelimista muttei lankapuhelimista?46.132.4.157 18. joulukuuta 2019 kello 02.46 (EET)
Poistin nimenmuutospyynnön. Kyllä nimi on ainakin nyt jo sopiva ja aikaa on ollut korjata.--Tutkamestari (keskustelu) 14. tammikuuta 2020 kello 17.58 (EET)

Neutraalisuus[muokkaa wikitekstiä]

Aina voi tietysti parantaa, mutta artikkeli on minusta aika neutraali jo nyt. Huomautan, että neutraali näkökulma ei synny tekstin määrästä vaan sisällöstä. Voi olla, että lähteiden tutkimuksia on liiaksi kirjoitettu tekstiin, vaikka käyttäjä voi lukea ne lähteetkin ja arvioida itse niitä. Joko poistetaan huomautus?--Tutkamestari (keskustelu) 14. tammikuuta 2020 kello 18.06 (EET)