Keskustelu:Maniac Mansion

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Tapahtuma-aika[muokkaa wikitekstiä]

Artikkelissa sanotaan

Pelin tapahtumat sijoittuvat ajallisesti mitä ilmeisemmin 1970- ja 1980-luvun vaihteeseen (päätellen viittauksista disco -musiikkiin ja uuteen aaltoon).

Toisaalta erään huoneen seinällä on juliste vuonna 1986 järjestetystä (kuvitteellisesta) rock-konsertista, joten peli ei tapahtune ennen tätä vuotta. --Hautala 17. marraskuuta 2005 kello 17:27:45 (UTC)

"Etsitääs tällekin lähde." Eikö itse peli käy lähteestä? Tarvitaanko esim. elokuvien juonesta puhuttaessa jokin ulkoinen lähde, joka kertoo, mitä leffassa tapahtuu? --Louhikärmes 8. elokuuta 2006 kello 19.54 (UTC)

Kyllä tarvitaan ulkoinen lähde, koska fiktion tulkitseminen on omaa tutkimusta. Esimerkiksi elokuvasta lähteeksi kelpaa sitten jo hyvin vaikka DVD:n kommenttiraita, tai pelistä ohjekirja. --Hautala 8. elokuuta 2006 kello 20.52 (UTC)
Kartanossa on paikat A, B ja C ei kyllä ole mitään juonianalyysiä, vaan kylmä fakta. --Louhikärmes 9. elokuuta 2006 kello 04.17 (UTC)
Kaikki mikä on fiktiossa on tulkinnanvaraista, ja sen käyttäminen lähteenä on omaa tutkimusta tai jopa POV:tä. Kartanossa on esimerkiksi yksi paikka, johon ei pääse, koska sinne vievät portaat ovat rikki. Mutta onko sinne sittenkin keino päästä? Olen kuullut teorian, että sinne pääsee, kun vain ensin löytää bensaa moottorisahaan. Se on kukkua, mutta olisi POV:tä väittää vastoin teoriaa ilman lähdeviitettä, että sinne ei pääse. Kartanossa voi olla myös muita huoneita tai kerroksia, joita ei pelissä esitetä esimerkiksi levytilan säästämiseksi. Koska jatko-osassa Day of the Tentacle kartanossa todella on erilaisia huoneita, niin saattaa olla, että pelaaja ei vain ole nähnyt näitä huoneita ensimmäisessä osassa. Tai voi olla, että kartano on remontoitu. --Hautala 9. elokuuta 2006 kello 10.33 (UTC)
Se nyt tuntuu vaan vähän hölmöltä, että se informaatio pitää kierrättää jonkin kolmannen instanssin kautta. Mikäli pelissä eksplisiittisesti kerrotaan, että kartanossa on paikka foo, ja kuka tahansa pystyy peliä pelaamalla (teoriassa) tämän toteamaan, pitäisi sen kelvata. Jos se taas pitää päätellä jostain, on se omaa tutkimusta tms. --Louhikärmes 9. elokuuta 2006 kello 13.23 (UTC)

Famicom[muokkaa wikitekstiä]

Artikkelissa puhutaan erikseen NESsistä ja Famicomista, mutta jos nuo ovat samat laitteet, voisi puhua vain NESsistä (sanasta famicom on redirect NES -artikkeliin). Suluissa voidaan tarvittaessa mainita, että laitteella on japanissa eri nimi. --80.221.28.169 18. helmikuuta 2006 kello 08.13 (UTC)

Käsittääkseni Famicom ja NES ovat ulkonäköään lukuun ottamatta melkein identtisiä, mutta pelikasetit eivät ole jostain syystä täysin vaihdettavia. Jonkinlainen palikka tarvitaan pelikasetin ja konsolin väliin, että toisen pelejä voi pelata toisella. Tästä syystä niiden pelien kohdalla olisi mainittava ero. --Hautala 18. helmikuuta 2006 kello 10.39 (UTC) Englanninkielisessä Wikipediassa puhutaan eroista: en:Nintendo Entertainment System#Regional differences. Esimerkiksi en:T89 Cartridge Converter on yksi tällainen palikka. --Hautala 18. helmikuuta 2006 kello 10.46 (UTC)
Noh, tuommoiset palikkaerot ovat mielestäni aika irrelevantteja. Jos laite on käytännössä sama, on vähän omituista puhua erikseen Famicomista. Tai vähintään artikkelissa pitäisi selvästi sanoa ohimennen, että kyseessä on Japanin versio NESsistä. Ei sitä tietämättömän lukijan tarvitse mielestäni erikseen käydä NES-artikkelista tarkistsamasta. --128.214.205.6 18. helmikuuta 2006 kello 10.48 (UTC)
Tässä tapauksessa niillä on merkitystä, koska kyse on nimenomaan pelistä eli palikoista. Peli käännettiin aivan erikseen Famicomin ja NESin markkinoille eri henkilöiden toimesta, eri aikaan, eri tekniikoin, tunnistettavasti eri tyylillä. Pelimoduulitkin selvästi poikkeavat fyysisesti. Jos haluttaisiin poistaa sana Famicom tekstistä, ei sitä voisi korvata sanalla NES, vaan pitäisi toistaa, että Japanin markkinoiden malli NESistä. --Hautala 18. helmikuuta 2006 kello 13.33 (UTC) Artikkelissa sanotaan ohimennen että NES on "konsolin länsimainen malli..." Laajennan sitä muutamalla sanalla. --Hautala 20. helmikuuta 2006 kello 11.36 (UTC)

Suositelluksi sivuksi?[muokkaa wikitekstiä]

Tästähän voisi pienellä viilauksella saada suositellun sivun, sen verran kattavaa työtä on käyttäjä Hautala tehnyt. --Jacofin 29. maaliskuuta 2006 kello 08.06 (UTC)

Punaisia linkkejä ainakin pitäisi saada eliminoitua. Muuten tämä olisi mielestäni malli sille, millainen tietokonepelistä tehty artikkeli voisi olla. Ja aivan varmasti täydellisin lähde Maniac Mansion -tiedolle mitä missään on! --Hautala 29. maaliskuuta 2006 kello 10.30 (UTC)
Vertaisarviontiin? --Jacofin 14. huhtikuuta 2006 kello 13.58 (UTC)
Voisi laittaa, että muutkin innostuisivat muokkaamaan. --Hautala 19. huhtikuuta 2006 kello 20.55 (UTC)
Laita ihmeessä, hienoa työtä olet tehnyt! --Jacofin 25. toukokuuta 2006 kello 21.42 (UTC)
Erinomaiselta näyttää. Eritoten lähteet on merkitty esimerkillisesti. --JTS 2. elokuuta 2006 kello 11.05 (UTC)

Arkistoitu vertaisarviointi 1[muokkaa wikitekstiä]

Replacement filing cabinet.svg Tämä osio on arkisto. Älä muokkaa tätä osiota.

Aivan varmasti laajin tietolähde aiheesta missään ja millään kielellä. --Hautala 3. heinäkuuta 2006 kello 14.41 (UTC)

Tuleva suositeltu sivu. --Zxc 3. heinäkuuta 2006 kello 15.03 (UTC)
Piti sanoa, mutta unohdin, että tämä olisi mielestäni hyvä malli tietokonepelistä tehdylle artikkelille. Arvostelut ja kehut on lähdeviitteellisiä, eikä juttuja tyyliin "saavuttanut legendaarisen aseman". --Hautala 3. heinäkuuta 2006 kello 16.08 (UTC)
Tein jotain ihan pikkukorjauksia artikkeliin (kuten puuttuvat luokat). Mun mielestä jotkut screenshotit sais olla vähän isompia. Lisäks vois olla yksi kuva, jossa vertailtaisiin CGA- ja parempien versioiden kuvia eli screenshotit vierekkäin. Ei toki välttämätöntä... --80.221.29.88 3. heinäkuuta 2006 kello 19.32 (UTC)
Jos rekisteröidyt, voi säätää kuvien leveydet isommiksi omista asetuksista. Jos kiinnostaa, niin SCUMMin aikaisissa versioissa oli jutska, joka konversoi 16-väriset grafiikat vähävärisemmiksi (esimerkiksi Herculesille) automaattisesti. --Hautala 3. heinäkuuta 2006 kello 19.58 (UTC)

Tästä voi ihan hyvin tehdä suositellun sivun!--Tigru 4. heinäkuuta 2006 kello 06.20 (UTC)

Teksti Maniac Mansion toistuu tekstissä silmäänpistävän taajaan. Osan ilmentymistä voisi korvata sanalla peli. Pelin nimen mainitseminen artikkelin sisäisissä otsakkeissa tarpeetonta. Osiossa arvosteluja voisi harkita taulukon käyttöä, nyt monta samankaltaista, lyhyttä kappaletta. Lause Maniac Mansion sai yleisesti suosiollisia arvosteluja erittäin hyvä. Hyvä ja kattava artikkeli, runsaasti lähteitä. Suositelluksi pienen muotoilun jälkeen. --Mvp 8. heinäkuuta 2006 kello 17.14 (UTC)

Maniac Mansion-tekstin kirjoittaminen kursiivilla häiritsee. --Pasixxxx 12. heinäkuuta 2006 kello 17.32 (UTC)

Kielenhuoltoa vaatii ("muutamastakymmenestätuhannesta", "Vihreä Lonkero"). Ylimääräiset Maniac Mansion -sanat pois ja jäljelle jäävät ilman kursiivia. Jonkinlainen pelin juonen kertominen ei haittaisi. Verkkoviitteisiin voi käyttää verkkoviitemallinetta. Ja vielä: kappeleet melkoisen lyhyitä, häiritsisi varmaan vähemmän, jos olisivat luetteloina. -tKahkonen 12. heinäkuuta 2006 kello 17.47 (UTC)

Teosten, kuten tietokonepelien, musiikkialbumien, elokuvien ja kirjojen, nimet laitetaan kursiivilla, riippumatta monettako kertaa se mainitaan. --Hautala 12. heinäkuuta 2006 kello 18.52 (UTC)
Mikä sääntö näin sanoo? -tKahkonen 12. heinäkuuta 2006 kello 19.08 (UTC)
Sääntöä tuskin täällä on olemassa, mutta se on ollut käytäntö minun nähden. Emme ole englanninkielisessä, mutta heidän tyyliopaansa sanoo näin. Suomenkielisessä en ole nähnyt tapaa, että erisnimen ensimmäinen maininta kursivoitaisiin. --Hautala 13. heinäkuuta 2006 kello 11.18 (UTC)
Minä en ole nähnyt missään muussa artikkelissa (paitsi erään Hautalan tekemät :-), että joka ikinen nimen maininta kursivoitaisiin. -tKahkonen 13. heinäkuuta 2006 kello 11.42 (UTC)

Tein yllä ehdotettuja muutoksia artikkeliin. Minulla on vielä pari ideaa: tutkia onko sivulla Wikipedia:Manual of Style jotain hyödyllisiä ohjeita ja laittaa kuvakaappaus kaikista hahmoista (eli pelin alkuruudusta). --Hautala 1. elokuuta 2006 kello 11.59 (UTC)

Minä komppaan IP:tä, joka haluaa isommat screenshotit. Kyllä vähän isommat kuvat parantaa artikkelin ulkonäköä. Ei niitä monet jaksa ruveta itse venyttelemään (ja jopa itse artikkeli näyttäisi pidemmältä) --Cyborg Orangutan model-123 1. elokuuta 2006 kello 12.07 (UTC)
Rajasin muutamasta kuvakaappauksesta kehyksiä pois, jotta ne näkyvät vähän leveämpänä. Jos joku haluaa kovakoodata kuvia leveämmäksi, niin leveyden olisi oltava vähintään 300 pikseliä, sillä muuten ne vain kapenevat ainakin minulla. --Hautala 2. elokuuta 2006 kello 11.15 (UTC)

Peli pääosaan[muokkaa wikitekstiä]

Tällä hetkellä artikkelissa peliä vain hipaistaan pinnalta. Itse pelin pitää olla pääosassa peliartikkelissa eikä sen kehityshistoria tai arvostelut. Vinkkejä: pelin hahmot ja heidän ominaisuutensa (selkeämmin kuin nyt, en-wikiäkin voi käyttää), pelin loppuratkaisut, epäonnistumisen mahdollisuudet (toisin kuin monissa muissa Lucasartsin peleissä, tässä pelissä voi hävitä). -tKahkonen 9. elokuuta 2006 kello 10.47 (UTC)

Arkistoitu vertaisarviointi 2[muokkaa wikitekstiä]

Replacement filing cabinet.svg Tämä osio on arkisto. Älä muokkaa tätä osiota.

Artikkeli on suositeltu, mutta nähdäkseni se ei täytä suositellun artikkelin kriteereitä. Se on suositelluksi hyvin lyhyt, siitä ainakin kolmasosa on lähteetöntä, ja siinä on kirjoitus- ja muotoiluvirheitä. Pelin merkityksestä on kerrottu aika suppeasti. "Viittauksia"-osio on minusta pelkkää pinnallista triviaa. En usko että kovinkaan monesta muusta aihepiiristä tämäntasoinen artikkeli menisi läpi suositelluksi, ainakaan enää. --Savir (keskustelu) 2. lokakuuta 2015 kello 19.29 (EEST)

Ei ole enää suositellut tasoinen. Ei noudata videopelien artikkelimallia, on kehnosti lähteistetty sekä sisältää triviaa. Enkkuwikistä löytyisi hyviä lähteitä, jos jotakuta kiinnostaisi artikkelin kehittäminen.--Olimar 3. lokakuuta 2015 kello 15.10 (EEST)
Kai Olimar tietää tämmöisen artikkelin vaatimukset. Käsittääkseni ei ole päivitettykään vuosiin. Tässä ehdotuksia artikkelin, jonka aihetta en kunnolla tunne, parantamiseen. Itsetarkoituksenahan ei ole statuksen pudottaminen. --Höyhens (keskustelu) 16. lokakuuta 2015 kello 21.30 (EEST)

Out of date clock icon 2.svg Vertaisarviointi tai artikkelin parantelu eivät ole herättäneet paljon kiinnostusta, joten arkistoin vertaisarvioinnin 7 päivän kuluttua, ellei uusia kommentteja tule. Tässä kunnossa mennee statuksenpoistoäänestykseen. --Savir (keskustelu) 16. marraskuuta 2015 kello 18.58 (EET)