Keskustelu:Madhibaan-klaani

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Alkuteksti eli en.wikipedia sanoi: "..., which some Somalis considered part of lower caste occupation", (kursivointi minun) enkä rupeaisi sen henkeä muuttamaan ilman lähteitä. Toinen juttu on kommentissasi käyttämäsi luokkayhteiskunta, se vaatisi täsmennystä. Klaaniyhteiskunta se kyllä on kaikkien lähteiden mukaan, mutta kun en tiedä onko se sama asia, varoisin vaihtamasta ilmaisuja. --Ulrika 18. heinäkuuta 2008 kello 06.32 (UTC) P.s. vielä ihan käytännöllinen ehdotus: kysymykset kannattaisi esittää keskustelusivulla, jolloin koko keskustelu pysyy yhdessä ja satunnaisetkin lukijat ymmärtävät, mistä on kyse. Viittaan kysymykseesi Kap Hornista, johon on vastattu vertaisarvioinnissa. --Ulrika 18. heinäkuuta 2008 kello 06.41 (UTC)

En Somalian tilannetta tarkemmin tunne, mutta jos tasa-arvoa ei ole ja jokin ryhmä on alemmassa asiassa, sen voi suoraan sanoa. Tuo vaikutti nopeasti katsotulta ylikorrektilta muotoilulta (vrt. 1700-luvun Amerikan joissakin piireissä katsottiin mustien perinteisesti kuuluneen alempaan yhteiskunnalliseen asemaan), mutta annan tuon muotoilun nyt olla. Luokkayhteiskunnalla hain analogiaa länsimaihin, olisin voinut verrata myös kastilaitokseen. Klaanit vastaavat siinä mielessä säätyjä, kasteja tai mitä yhteiskunnallisia luokkia tahansa, että usein jotkut klaanit ovat toisia korkeammassa asemassa. Tämän nimenomaisen klaaniyhteiskunnan suhteen en käy kuitenkaan väittämään mitään. Mitä tulee Kap Horniin, kysymys oli retorinen ja olisin yhtä hyvin voinut kirjoittaa, että "Epäselvää, jos ei täsmennetä mikä Kap Horn" tai "Kap Horn varmaankin ajatuskatko", se oli enemmänkin peruste poistolle kuin suora kysymys. – Kuohatti 18. heinäkuuta 2008 kello 07.05 (UTC)
Totta sekä varsinainen vastauksesi että myös petiitillä kirjoittamasi. En itsekään tunne Somaliaa muuta kuin lehtikirjoitusten perusteella, siksi en menisi vetämään ilmiselviäkään johtopäätöksiä ennen kuin se lukee jossakin muualla, eli jos se halutaan, niin lähteen kanssa. terv. --Ulrika 18. heinäkuuta 2008 kello 09.33 (UTC)

Kuten Kuohatti korjasi, tämä klaani ei siis kuulu somaleihin, ja se kyllä on lähteessä kun lähteen lukee huolella: "The Madhibaan, an indigenous people living mainly in the Horn of Africa are one of the aboriginal peoples of the country which is called today Somalia. They are struggling to live in peace and in their ancestral homelands. The history of the oppression of the Madhibaan - even as slaves of the invading Somali Clans". En siis lukenut huolella. --Ulrika 24. heinäkuuta 2008 kello 08.18 (UTC)