Keskustelu:Luovutetut alueet

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Artikkelin nimi[muokkaa wikitekstiä]

Artikkelin nimi kaipaa tarkistusta, nykyisellään se on liian Suomi-keskeinen. Ehdottaisin tilalle "Suomen toisessa maailmansodassa luovuttamat alueet", mutta tuo tuntuu liian pitkältä... onko kenelläkään muita ehdotuksia? --人形/Ningyou (Lätise) 8. joulukuuta 2007 kello 09.44 (UTC)

Voi olla Suomi-keskeinne, mutta toisaalta se on yleisesti käytössä oleva käsite, jolla asia suomen kielellä tunnetaan. Englanniksi ja varsinkin venäjäksi sen voi muotoilla toisin. --Ulrika 8. joulukuuta 2007 kello 09.48 (UTC)
Joooo, mutta oletan että Wikipediaan tulee joskus myös muiden alueiden alueluovutuksista koskevia artikkeleita, jolloinka olisi todella typerää että ainoastaan Suomea koskeva artikkeli olisi nimetty näin. Pitää ajatella vähän nenäänsä pitemmälle, vaikka Suomessa tähän usein näin viitattaisiinkin. --人形/Ningyou (Lätise) 8. joulukuuta 2007 kello 10.17 (UTC)
Sitten kun tulee, kannattaa tehdä täsmennyssivu ja uudelleenohjauksia. Sitä odotellessa tämä voisi olla siltä varalta, ettei sen nimisiä muita tule. Mielestäni tämä on niin vakiintunut, kiveen hakattu käsite. Henk.koht. intressejä minulla ei tässä kuitenkaan ole. --Ulrika 8. joulukuuta 2007 kello 10.49 (UTC)
Joo-o, eipä taas yllätä että olet vastaan. Puuh. Ulrikapedia. --人形/Ningyou (Lätise) 8. joulukuuta 2007 kello 11.08 (UTC)
? --Ulrika 8. joulukuuta 2007 kello 11.19 (UTC)
No huhhuh mitä viilausta. Luovutetut alueet on vakiintunut käsite Suomessa ja tarkoittaa juuri tätä aihetta. Tämä kaikki siitäkin huolimatta että muualla maailmassa on olemassa toisia luovutettuja alueita, eikä kukaan kuitenkaan sekoita Suomen luovuttamia alueita näihin muihin alueisiin. Noiden muiden alueiden nimitys on sitten jotain sellaista kuin maan X maalle Y tapahtumassa Z luovuttama alue. Eli ei tälläisten artikkeleiden kirjoittaminen tule muuttamaan tilannetta mitenkään. Tämä artikkeli tulee edelleen toimimaan tällä nimellä varsin hyvin ja uudet saavat sitten täsmällisemmät nimityksensä. Kaikessa Suomi-keskeisyyden moittimisen huumassa on hyvä muistaa, että tätä suomenkielistä wikiä lukevat lähinnä suomalaiset lukijat ja he kyllä hallitsevat Suomessa tunnetut käsitteet yllättävän hyvin. Terveisin Oakokko 9. joulukuuta 2007 kello 06.32 (UTC)
Tyttöystävänikin lukee suomenkielistä wikipediaa, hän puhuu äidinkielenään japania. Lisäksi on hyvä muistaa, että Wikipedian yleinen käytäntö täällä mainitsee kyseessä olevan nimenomaan suomenkielinen pedia, valitettavasti tämä ohje koskee kaikkia artikkeleita eikä vain valikoidusti niitä, joissa se nyt vaan tuntuis kivalta ku lol. --人形/Ningyou (Lätise) 10. joulukuuta 2007 kello 06.55 (UTC)
Ehkä hänelle on hyvä pitää peruskurssi Suomen historiasta ja sen käsitteistöstä. Onhan meillä myös artikkeli Talvisota, vaikka talvisotia on käyty ja käydään milloin missäkin. Haluatko sen muutettavaksi muotoon "30. marraskuuta 1939–13. maaliskuuta 1940 Suomen ja Neuvostoliiton välillä käyty sota"? --Ulrika 10. joulukuuta 2007 kello 07.27 (UTC)
Jos keksit mulle jonkun toisen sodan, joka on myös muilla kielillä "talvisota", on argumenttisi validi. Nythän tämä artikkeli on englanniksikin toisella nimellä :) Eli älä lässytä ja saivartele, keksi vaikka jotain oikeasti fiksua. --人形/Ningyou (Lätise) 10. joulukuuta 2007 kello 21.14 (UTC)
Tämä on suomenkielinen wikipedia ja suomen kielessä "luovutetut alueet" tarkoittaa ensisijaisesti niitä alueita, jotka Suomi luovutti talvi- ja jatkosodan jälkeen. Kaikki muut merkitykset ovat sekundaarisia, joten artikkelin nimeä ei tarvitse muuttaa.--130.234.75.164 10. joulukuuta 2007 kello 09.42 (UTC)

Vain Petsamo jouduttiin luovuttamaan 1944[muokkaa wikitekstiä]

Suomi joutui luovuttamaan talvisodan päättäneessä rauhansopimuksessa 1940 Suomenlahden ulkosaaret, pohjoisen Karjalankannaksen, sen ja nykyrajan välisen alueen, Laatokan Karjalan, Raja-Karjalan alueen, Kuusamon ja Sallan silloiset itäosat sekä Kalastaja- ja Srednisaarennon länsiosat Petsamosta ja lisäksi vuokraamaan Hankoniemen, mutta jatkosodan välirauhansopimuksessa "vain" Petsamon ja lisäksi vuokraamaan Porkkalanniemen vapautuen samalla muodollisestikin Hankoniemen vuokraussitoumuksesta.

Moskovan välirauhansopimus 19.9.1944
Välirauhansopimus toiselta puolen Sosialististen Neuvostotasavaltain Liiton ja Ison-Britannian ja Pohjois-Irlannin Yhdistyneen Kuningaskunnan sekä toiselta puolen Suomen välillä
---
1. Sotatoimien lopettamisen yhteydessä Suomen puolelta 4 päivänä syyskuuta 1944 ja Neuvostoliiton puolelta 5 päivänä syyskuuta 1944 Suomi sitoutuu siirtämään sotajoukkonsa vuoden 1940 Neuvostoliiton ja Suomen välisen rajan taakse, sen mukaan kuin on määrätty tätä sopimusta seuraavassa liitteessä (katso liitettä 1 artiklaan).
---
8. Neuvostoliitto luopuu Hangon niemimaan vuokraoikeuksistaan, jotka myönnettiin sille Suomen ja Neuvostoliiton välisessä rauhansopimuksessa 12 päivältä maaliskuuta 1940. Suomi puolestaan sitoutuu vuokraamaan Neuvostoliitolle maa- ja vesialueen Porkkalan niemimaan alueilla laivastotukikohdan perustamista varten sinne.
---

Vahvistus tälle tapahtui Pariisissa.

Pariisin rauhansopimus 10.2.1947
Rauhansopimus Suomen kanssa.
Sosialististen Neuvostotasavaltojen Liitto, Ison-Britannian ja Pohjois-Irlannin Yhdistynyt Kuningaskunta, Australia, Valko-Venäjän Sosialistinen Neuvostotasavalta, Kanada, Tsekkoslovakia, Intia, Uusi-Seelanti, Ukrainan Sosialistinen Neuvostotasavalta ja Etelä-Afrikan Unioni, valtioina, jotka ovat sodassa Suomen kanssa ja jotka huomattavin sotavoimin aktiivisesti osallistuivat sotaan eurooppalaisia vihollisvaltoja vastaan, ja joista jäljempänä käytetään nimitystä "Liittoutuneet ja Liittyneet Vallat", toiselta puolen,
ja Suomi toiselta puolen;
---
1 artikla.
Suomen rajat ovat, kuten tähän sopimukseen liittyvästä kartasta (liite I) käy ilmi, samat kuin 1 päivänä tammikuuta 1941, kuitenkin seuraavassa artiklassa määrätyin muutoksin.
2 artikla.
Syyskuun 19 päivänä 1944 tehdyn välirauhansopimuksen mukaisesti Suomi vahvistaa palauttaneensa Petsamon (Petshengan) alueen Neuvostoliitolle, jonka alueen Neuvostovaltio vapaaehtoisesti luovutti Suomelle 14 päivänä lokakuuta 1920 ja 12 päivänä maaliskuuta 1940 tehdyissä rauhansopimuksissa. Petsamon (Petshengan) alueen rajat käyvät ilmi tähän sopimukseen liittyvästä kartasta (liite I).
---
4 artikla.
1. Välirauhansopimuksen mukaisesti Neuvostoliitto vahvistaa luopuneensa Hangon niemimaan vuokraoikeudesta, mikä sille myönnettiin Neuvostoliiton ja Suomen välillä 12 päivänä maaliskuuta 1940 tehdyssä rauhansopimuksessa, ja Suomi puolestaan vahvistaa myöntäneensä Neuvostoliitolle 50 vuoden vuokrasopimuksella sekä Neuvostoliiton suoritettavaa 5 miljoonan Suomen markan vuotuista vuokramaksua vastaan maa- ja vesialueiden käytön ja hallinnan Neuvostoliiton laivastotukikohdan perustamiseksi Porkkalan niemimaan alueelle, mitkä alueet ilmenevät tähän sopimukseen liittyvästä kartasta (liite I).
---

--85.76.8.171 17. elokuuta 2010 kello 22.18 (EEST)[vastaa]

Luovutuksista[muokkaa wikitekstiä]

Tämä luovutetut alueet on ongelmallinen sen suomalaisen näkökulman vuoksi sekä eriaikaisuuksiensa vuoksi. Itse asiassa verrattuna välirauhaan Suomi sai takaisin Moskovan välirauhassa Hangon vuokra-alueen takaisin ja myöhemmin vielä Porkkalan alueen.

Tämä luovutetut alueet voisi ohjata johonkin kokooma-artikkeliin, jossa olisi selitetty vuodet 1940, 1944, 1945 ja 1947. Jäniskosken voimalaitoksen alue luovutettiin vielä 1947 vastineeksi saksalaissaatavista, jotka olivat Moskovan välirauhan vaatimus. 91.154.202.189

Ketkä asutettiin jäljelle jääneisiin osiin luovutetun Karjalan kunnista?[muokkaa wikitekstiä]

Ketkä Karjalan evakot asutettiin osittain luovutettujen kuntien jäljellejääneisiin osiin? Martti Tammimaa 8. joulukuuta 2010 kello 13.50 (EET)[vastaa]

Olisi hienoa, jos joku voisi laittaa tänne luovutettujen alueiden pinta-alan. Sitä on hämmästyttävän vaikea löytää mistään internetistä. Terminologinen sekaannuus on hurjaa; joskus puhutaan luovutetusta Karjalasta viitattaessa kaikkiin luovutettuihin alueisiin. On vaikea löytää tietoa siitä, kuinka paljon luovutetut alueet olivat pinta-alaltaan ja paljonko se oli Suomen kokonaispinta-alasta (varmasti enemmän kuin 10 %, jota lukua usein näkee).  –Kommentin jätti 194.252.5.66 (keskustelu)

Onko toinen luku 11%, jota esiintyy? 91.154.202.189 1. marraskuuta 2014 kello 08.05 (EET)[vastaa]

Luovutettujen alueiden pinta-aloille on merkitty lähteeksi joku ilmeisesti yksityishenkilön pitämä sivusto, josta ei mitenkään ilmene mistä numerot ovat mahdollisesti peräisin. Ei nyt mennyt niin kuin Strömsössä. Löytääkö joku kelvollisen lähteen vai poistetaanko. --Jmk (keskustelu) 1. helmikuuta 2013 kello 13.38 (EET)[vastaa]

Kuntarajat Google Mapsin karttatasoksi[muokkaa wikitekstiä]

Jos joku osaa, niin voisi tehdä karttatason, jossa Google Mapsin kartan päällä näkyisivät kaikki luovutettujen alueiden kuntarajat vuoden 1939 tilanteen mukaan, kuten tässä Uukuniemeä koskevassa kartassa. --Raksa123 (keskustelu) 28. lokakuuta 2015 kello 17.48 (EET)[vastaa]