Keskustelu:Luoti (ampumatarvike)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

(Ensimmäinen keskustelu)[muokkaa wikitekstiä]

Sana "yleensä" esintyy useasti ja tekee siksi artikkelista epäuskottavan.  –Kommentin jätti 217.119.37.197 (keskustelu) 8. heinäkuuta 2005 kello 13.59–14.00‎ (EEST)

Olet oikeassa. Ehdotan, että muutetaan osa 'yleensä' sanoista esimerkiksi 'usein'. Tällöin teksti ei myöskään toistaisi itseään kovin pahasti. --Paroni  –Kommentin jätti Paroni (keskustelu – muokkaukset) 8. heinäkuuta 2005 kello 14.14‎ (EEST)

Epätarkkuuksia[muokkaa wikitekstiä]

"Painavammalle luodille tulee hitaammin palavaa ruutia kuin kevyelle luodille."

Ei yksiselitteisesti: pitäisi puhua painosta kaliberin sisällä ja annostelukin vaikuttaa hyvin paljon. Painavalle luodille voidaan vain vähentää ruutia.

"Suurta lähtönopeutta tavoiteltaessa täytyy luodin olla kevyt, sillä täillöin se kiihtyy paremmin. "

Ei se ihan noin ole: .50 bmg:n tai .338 LMG:n luodit ovat varsin painavia ja niiden lähtönopeus on suuri. Ja kiihtyvät äkimmin kuin monet kevyemmät.

"Nopeiden latauksien etuna on suorempi lentorata."

Ei tämäkään ole ihan tarkasti ilmaistu jos ei pysytä samassa kaliberissa: Kevyen .222-kaliberisen luodin lentorata ei eroa LMG:stä edes alussa paljoa ja häviää kirkkaasti (ulkomuistista) jo 200 metrin jälkeen. Jossain 1500 metrissä erot ovat luokkaa metrejä.

"Hitaita ja raskaita latauksia käytetään isojen riistaeläinten (kuten hirvi) metsästyksessä."

Ja moneen moneen muuhun tarkoitukseen.

 –Kommentin jätti Pale (keskustelu – muokkaukset) 9. elokuuta 2006 kello 00.46‎ (EEST)

(Kolmas keskustelu)[muokkaa wikitekstiä]

Tämä artikkelihan ei täytä kielivaatimuksia eikä myöskään sitä ajatusta, että se kertoisi, mitä sana tarkoittaa.

--91.153.254.147 26. heinäkuuta 2011 kello 10.27 (EEST)

Vieläkö sisäampumaradoilla käytetään lyijyä (aiheuttaa lyijypölyä) tai muita vahingollisia aineita?[muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta random-linkkejä mitä googlesta tuli ekana vastaan.

31.7.2015 https://eralehti.fi/ps-pekkasuuronen/ps-pekka-suuronen/uusi-ampumarata-pk-seudulle/ "Kumirouheen käyttö teräksen sijaan minimoi lyijypölyn ja äänen määrän"

https://www.rul.fi/gw-storage/v3/container/379/node/4433/original/TTL_Ampumisen_aikaiset_ilman_ep%C3%A4puhtaudet.pdf "Mittausten mukaan metallit, erityisesti lyijy, ovat altistumisen kannalta tärkeimmät ilman epäpuhtaudet ampumaradalla. Kahden tunnin toiminnallinen ampuminen aiheutti kahdeksalle tunnille muunnettuna HTP-arvoon verrattuna merkittävän altistumisen sekä lyijyllisillä että lyijyttömillä ammuksilla ampuneelle. Lyijyttömillä ammuksilla ampuneella ampujalla todettiin pienemmät pitoisuudet metalleja kuin lyijyllisiä käyttäneellä. Siitä huolimatta lyijyä mitattiin runsaasti. Muiden ampujien käyttäessä lyijyllisiä ammuksia ei lyijyaltistukselta voi välttyä. Myös radan siivouksessa altistuu lyijylle. Lyijyttömillä ampuneella mitattiin suurempi pölypitoisuus kuin lyijyllisillä ampuneella, vaikka metallipitoisuudet olivat pienempiä. Lyijyttömät ammukset sisältävät siis jotain tuntematonta ainetta, jota näissä mittauksissa ei mitattu".

April 12, 2017 http://www.naturalnews.com/2017-04-12-people-who-shoot-at-indoor-ranges-found-to-have-shockingly-high-blood-levels-of-lead-the-heavy-metal-used-to-make-bullets.html# Tiedän, Naturalnews-sivustossa suurin osa on salaliitto-roskaa, mutta raskasmetallit ovat aihe joissa eivät ole tietääkseni vielä valehdelleet.

Reijo Koskela 13. huhtikuuta 2017 kello 18.42 (EEST)

 –Kommentin jätti Ee1518 (keskustelu – muokkaukset) 13. huhtikuuta 2017 kello 18.42‎ (EEST)