Keskustelu:Luontaislääkintä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Hei! Tämän sivun luomisesta olen kirjoittanut sivulle keskustelu:uskomuslääkintä otsikolla 'Uusi artikkeli'. --Lilian 21. tammikuuta 2007 kello 06.01 (UTC)

Määritelmä[muokkaa wikitekstiä]

Artikkelin alun määritelmä on pitkälti mainossanahelinää. "Tarkoittaa luonnonmukaisten hoitomuotojen käyttämistä" ei oikeastaan tarkoita mitään, tai se on hyvin, hyvin ympäripyöreä ja ylimalkainen ilmaisu. Ainakin pitäisi selittää kunnolla mitä luonnonmukainen tässä tarkoittaa. "Kokonaisvaltainen, koko ihmisyksilön huomioonottava" on myös sanahelinää. Koko ihmisyksilö otetaan huomioon myös lääketieteessä, eikä kokonaisvaltaisuus ole mikään uskomushoitojen erityissominaisuus. Kokonaisvaltaisuus-väitteet ovat juuri sellaista harhautusta jollaisesta tieteen kannattajat varoittavat. Oikeastaan artikkelin alku ei määrittele artikkelin aihetta, vaan toistaa yleisimpiä uskomushoitojen mainostuksessa käytettyjä ilmauksia Tuohirulla 21. tammikuuta 2007 kello 19.45 (UTC)

Hei Tuohirulla! Artikkelin tarkoitus ei ole vähätellä lääketiedettä, lääketiede saa puolestani olla kokonaisvaltaista, mutta siitä voisit kirjoittaa lääketiede-artikkeliin. Ajauksesi siitä, että kokonaisvaltaisuus tulisi määritellä, ei ole ollenkaan huono. Katson, jos sen saisi määritellyksi lähdeviitoitettuna. --Lilian 21. tammikuuta 2007 kello 20.05 (UTC)
Yritän myös etsiä jotain määrittelevää täsmennystä luonnonmukaiselle. --Lilian 21. tammikuuta 2007 kello 20.13 (UTC)
enWikin artikkeli en:Holistic Health määrittelee asian näin: "Holistic health is a term used by alternative medicine advocates to describe medical care that views physical, mental, and spiritual aspects of life as closely interconnected and balanced." Näin määriteltynä koululääketiede ei siis ole samassa merkityksessä kokonaisvaltaista kuin luontaislääkintä. --Alphaios 21. tammikuuta 2007 kello 20.24 (UTC)
"Virallisessa lääkinnässä on pitäydyttävä asiakkaan – potilaan – terveyteen liittyvissä kysymyksissä. Uskomuslääkinnässä hoito on ”kokonaisvaltaista” – jopa potilaan ”aiempia elämiä” voidaan tulkita ja tulevaisuutta ennustaa. Uskomusterapeutti voi tarjoutua koko elämänhallinnan guruksi asiakkaalleen. Puoskaroinnilla on viitattu myös tällaiseen toimintaan, jota virallisessa lääkinnässä pidetään epäeettisenä." http://www.skepsis.fi/lehti/2005/2005-3saan.html
"Holistic medicine refers to alternative health practices that claim to treat "the whole person." To holistic practitioners, a person is not just a body with physical parts and systems, but is a spiritual being as well. The mind and the emotions are believed to be connected to this spirit, as well as to the body. Holistic practitioners are truly alternative in the sense that they often avoid surgery or drugs as treatments, though they are quite fond of meditation, prayer, herbs, vitamins, minerals and exotic diets as treatments for a variety of ailments." http://www.skepdic.com/holistic.html --Thi 21. tammikuuta 2007 kello 20.33 (UTC)

Artikkelin nimi[muokkaa wikitekstiä]

Aluksi vanhan kertausta, lihavoinnit lisättyjä:

"Virallisen terveydenhuollon ulkopuolista, lääketieteeseen perustumatonta lääkintää kutsuttiin 1970-luvulla luonnonlääkinnäksi tai luontaislääkinnäksi. Termeillä tarkoitettiin rohdosvalmisteiden ja kansanomaisten hoitojen käyttöä sairauksien hoitoon ja ehkäisyyn. Myös nimiä luonnonlääketiede tai luontaislääketiede käytettiin ja käytetään yhä, vaikka kyseessä ei ole terveyden tai sairauksien tieteellinen tutkimus tai tieteelliseen tutkimukseen perustuva hoito."

"Kiinnostus luontaislääkintään kytkeytyi 1960-luvun Yhdysvalloissa ns. vaihtoehtoliikkeisiin, joissa pyrittiin etsimään vaihtoehtoja teollistuneessa yhteiskunnassa vallitseville elämisen tavoille. Siksi luontaislääkinnän nimitykseksi tuli yleisesti käyttöön sana vaihtoehtolääkintä. Se mielletään yhä ensisijaisesti vanhoihin kansanomaisen lääkinnän hoitoihin perustuvaksi, mutta todellisuudessa vaihtoehtolääkinnän markkinoita Suomessa vallitsivat jo 1980-luvulla ulkomaiset valmisteet ja terapiaopit. Ne ovat yksinkertaisia muunnelmia vieraiden kulttuurien perinteisistä lääkintätavoista (esimerkiksi erilaiset vyöhyketerapiat, kiinalaiseen tai meksikolaiseen perinnelääkintään kuuluvien yrttien käyttö) tai täysin uusia tuoteideoita."

"Vaihtoehtolääkintä, nykynimeltään uskomuslääkintä, perustuu pääosin meille vieraista kulttuureista tuotuihin hoito-oppeihin ja kaupallisiin valmisteisiin."

http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=sae46000

En-wikissä artikkeli kuuluu luokkaan Traditional medicine (Perinteinen lääkintä), joka puolestaan kuuluu luokkaan Vaihtoehtolääkintä (fi-wikin Uskomuslääkintä).

Wikipedian viralliset sanastolähteet:

Duodecimin Lääketieteen termit:

- Ei tunne termejä Luontaislääkintä, Luontaishoito, Luonnonparannus tai Luontaislääketiede. - Käyttää termiä Uskomuslääkintä

MOT Kielitoimiston sanakirja 1.0:

- luonnonparannus: tautien parantaminen lääkkeittä ruokavalion, liikunnan, kylpyjen tms. avulla, luontaisparannus, luontaishoito.

YSA - Yleinen suomalainen asiasanasto:

"Käytettävä asiasana: vaihtoehtolääkintä

Huomautus: Lääketieteen termit -kirja suosittelee muotoa uskomuslääkintä. Uskomuslääkintä tarkoittaa tieteelliseen tutkimukseen perustuvan lääkinnän ulkopuolelle jääviä hoitomenetelmiä

Laajemmat termit: lääketiede

Rinnakkaistermit: ayurveda fytoterapia kiinalainen lääketiede luonnonparannus luontaishoito tiibetiläinen lääketiede

Korvaa termit: funktionaalinen lääketiede luontaislääketiede toiminnallinen lääketiede uskomuslääkintä vaihtoehtohoidot vaihtoehtoinen lääketiede vaihtoehtoiset hoitomuodot vaihtoehtolääketiede

Kuuluu ryhmiin: [48] Lääketiede. Anatomia. Fysiologia. Patologia. Tautioppi. Psykiatria. Hammaslääketiede. Eläinlääketiede. Farmasia. Kauneudenhoito. Hoitomenetelmät Ruotsinkielinen asiasana: alternativ medicin"

"Käytettävä asiasana: luonnonparannus

Suppeammat termit: fytoterapia

Rinnakkaistermit: kansanlääkintä luonnonlääkkeet luontaishoito parantaminen vaihtoehtolääkintä

Kuuluu ryhmiin: [48] Lääketiede. Anatomia. Fysiologia. Patologia. Tautioppi. Psykiatria. Hammaslääketiede. Eläinlääketiede. Farmasia. Kauneudenhoito. Hoitomenetelmät [50] Kansanperinne. Perinnetieteet. Kulttuuriantropologia. Okkultismi

Ruotsinkielinen asiasana: naturläkemetod"

"Käytettävä asiasana: luontaishoito

Laajemmat termit: hoitomenetelmät

Rinnakkaistermit: luonnonparannus vaihtoehtolääkintä

Korvaa termit: vaihtoehtohoidot

Kuuluu ryhmiin: [48] Lääketiede. Anatomia. Fysiologia. Patologia. Tautioppi. Psykiatria. Hammaslääketiede. Eläinlääketiede. Farmasia. Kauneudenhoito. Hoitomenetelmät

Ruotsinkielinen asiasana: naturläkekonst"

Luonnonlääketieteestä puhuminen rinnakkaisena terminä artikkelin johdannossa on puoskarointia eli luvatonta lääketieteellä ratsastamista. Artikkelin ja luokan nimeä Luontaislääkintä ei löydy YSA:sta.

Virallisten sanastolähteiden mukaan nimen tulisi nähdäkseni olla Luonnonparannus, Luontaishoito (Kielitoimisto, YSA) tai Luontaisparannus (Kielitoimisto) --Thi 21. tammikuuta 2007 kello 20.21 (UTC)

Poimimasi vaihtoehdot ovat sen verran lähellä luontaislääkintää, että kannattaisi ehkä pitää se, koska sille synonyymit luontaisparannus ja luonnonparannus voitaisiin kokea puolueellisiksi paranemisen puolesta. Luontaishoito ei ehkä ole enää ihan synonyymi (sanastolähteet eivät aina tavoita hienovaraisia eroja). --Lilian 22. tammikuuta 2007 kello 05.17 (UTC)
Luontaishoito on googlettamalla yleisin termi, mutta nähdäkseni nykyisessä ei ole sinänsä mitään ongelmaa. --Alphaios 22. tammikuuta 2007 kello 05.55 (UTC)

Tuohirullan muutokset[muokkaa wikitekstiä]

Muutit tekstin muotoon: "...on uskomuksiin perustuvaa, epätieteellistä terveydenhoitoa, jonka väitetään olevan erityisen luonnonmukaista verrattuna lääketieteeseen.< ref>Tietojätti, s. 489. Gummerus, Jyväskylä, 9.p. 2004.</ref >" mutta jätit viitteen ennalleen??? --Alphaios 21. tammikuuta 2007 kello 20.58 (UTC)

Korjasin sitä nyt. --Lilian 21. tammikuuta 2007 kello 21.02 (UTC)
Tietojätti ei tietääkseni kumoa sitä, että kyse olisi luontaishoitojen kannattajien käyttämästä ilmauksesta. Olisi jopa kummallista jos joku tietojätti-tyyppinen teos ei käyttäisi kulloisenkin alan kannattajien omaa terminologiaa. Tuohirulla 21. tammikuuta 2007 kello 21.06 (UTC)

Muutin johdantokappaleen väitteen kokonaisvaltaisuudesta sellaiseksi, että siitä käy ilmi että se on luontaishoitojen kannattajien esittämä väite. Joku kuitenkin kumosi muutokseni perustellen sitä sillä, että tiedolle on lähteet. Kuitenkaan se, että tiedolle on lähde, ei merkitse että tiedon voisi mielivaltaisesti esittää lähteen esittämässä muodossa. Wikipediassa on periaatteena kerro kuka kertoo, eli täytyy kertoa mistä väite on peräisin. Tässä tapauksessa väite kokonaisvaltaisuudesta oli peräisin uskomuslääkinnän kannattajien kirjallisuudesta, ja asetin väitteen oikeaan perspektiiviin kertomalla kuka kertoo, eli kertomalla että kyse on väitetystä kokonaisvaltaisuudesta. Tuohirulla 21. tammikuuta 2007 kello 21.02 (UTC)

Nyt en enää palauttanut, vaan jätin ne muutoksesi, mitä pidin asiallisina. --Lilian 21. tammikuuta 2007 kello 21.21 (UTC)


Onkos osteopatia nyt sitten luontaislääkintää? Käsittääkseni osteopaatti luetaan virallisesti terveydenhuollon ammattihenkilöksi. Koulutus Suomessa alkoi vasta ilmeisesti vuonna 2000. --Nelschon 13. helmikuuta 2007 kello 20.21 (UTC)

Eiköhän osteopatia ole luontaislääkintää, se löytyy Luonnonlääketieteen keskusliiton sivulta. Sivun Osteopatia.fi mukaan se ei kuitenkaan ole vaihtoehtoinen hoitomuoto, ja minun nähdäkseni termit eivät ole täysin synonyymeja. Wikin osteopatia-artikkelissa näyttäisi olevan virhe, haluaisitko parantaa sitä :)? --Lilian 13. helmikuuta 2007 kello 21.13 (UTC)

Artikkeleiden yhdistäminen[muokkaa wikitekstiä]

Onko mitään syytä miksei Luontaislääkintä ja uskomuslääkintä-artikkeleita (ja mahdollisesti vielä Paramedikalisaatio) voisi yhdistää tai ainakin tehdä toisesta selkeää pääartikkelia? --Zache 21. joulukuuta 2007 kello 13.09 (UTC)

On syytä etsiä lisää lähteitä, tuo kirjoitus on lähestulkoon mielipidepalstaan verrattavan tasoinen ja selvästikin kahden ihmisen, jotka ovat vahvasti luontaislääkintää vastaan, kirjoittama. Noin isoa väitettä ei voi tehdä pelkästään tuollaisen kirjotuksen perusteella, eikä varsinkaan Wikipediaan. --ILoveDana 8. helmikuuta 2010 kello 22.10 (EET)[vastaa]