Keskustelu:Luettelo kansanedustajista syntymäajan mukaan

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Epämerkittävänä heti vittuun. --93.106.210.224 27. tammikuuta 2011 kello 21.14 (EET)

Vastustan. Merkittävä, kätevä. Kielenkäyttösi poistamista epämerkittävänä kannatan. Iivarius 27. tammikuuta 2011 kello 23.59 (EET)

Ei poisteta. --Maradona 28. tammikuuta 2011 kello 10.36 (EET)

Tuntuu aika tarpeettomalle luettelolle, tosin kannatan perinteistä artikkelin poistamista kyseenalaistajan ehdottaman menetelmän sijaan. --Otrfan 28. tammikuuta 2011 kello 10.40 (EET)

Täyttä roskaa, pois. --Esamatti1 28. tammikuuta 2011 kello 12.08 (EET)

Oletko vielä allaolevien kommenttien jälkeen samaa mieltä?--Urjanhai 29. tammikuuta 2011 kello 18.21 (EET)
Noh, minusta tämä on täysin joutavaa triviaa, mutta jos joku kokee sen tarpeelliseksi, niin ei kai tästä suurta vahinkoakaan ole. Seuraavaksi sitten vain järjestämään lätkänpelaajia ja potkupallisteja syntymäajoittain. --Esamatti1 31. tammikuuta 2011 kello 15.32 (EET)
Tosinhan kyllä sijoitus myös muualle kuin artikkeliavaruuteen voisi olla mahdollinen, jos niin halutaan, esim. jonkin projektin alle.--Urjanhai 31. tammikuuta 2011 kello 16.35 (EET)

Itse kannatan säilyttämistä. Ensiksikin siksi, että luettelolla on mielestäni informaatioarvoa (mistään muualta en myöskään ole vastaavanlaista luetteloa bongannut). Toiseksi siksi, että tästä on ollut itselleni hyvin apua uusien artikkelien aiheita poimiessa, ja varmaan joillekin muillekin (esim. pari kuukautta sitten eräs käyttäjä teki lyhyessä ajassa suuren määrän artikkeleita kaikista puuttuneista 1940-luvulla ja sen jälkeen syntyneistä kansanedustajista, melko varmasti tätä luetteloa apuna käyttäen). --Nironen 28. tammikuuta 2011 kello 18.19 (EET)

Niinpä tein, ja muun muassa siksi (eli siis fi-wikipedian kehittämiseksi) artikkeli on mielestäni hyödyllinen, samoin kuin muutenkin tiedon etsimiseksi ja jäsentämiseksi. Lopullisesti kysymys on tietysti siitä, että mikäli tämä olisi mielekkäästi ja kummankaan artikkelin käytettävyyttä huonontamatta mahdollista yhdistää artikkeliin Luettelo kansanedustajista, niin sen voisi tehdä, mutta luulen, että nykyisellään erilliset artikkelit ovat paremmin käytettäviä eikä yhdistämiseen ole siksi mitään syytä lähteä. Artikkelit Luettelo Suomen presidenttien perheistä ja Luettelo Suomen presidenttien ikä-, toimi- ja eläkevuosista (nykyään yhdistetty, mutta yhdistämisestä huolimatta muodostaa kammottavan monsterikasvannaisen artikkelissa, johon on yhdistetty) ovat mielestäni surullisia esimerkkejä siitä, miten itsetarkoitukseksi otetulla yhdistämisellä kätevät ja kevyet luettelot muuttuvat muodottomiksi monsterimöhkäleiksi (ja kun alkuperäiset luettelot lisäksi on "tarpeettomina ohjauksina" hävitetty, niin palauttaminenkin vaatisi ylläpitotyötyökaluja; mutta silti nuo kyllä mielestäni pitäisi palauttaa, jos vain joku ylläpitäjä jaksaisi sen otttaa asiakseen). Eli kyllä tämä mieluummin sopii säilyttää näin kevyenä ja ilmavana sen sijaan että tuotettaisiin muodottomia monsteritaulukoita tai poistettaisiin koko hyödyllinen tieto.--Urjanhai 29. tammikuuta 2011 kello 18.02 (EET)
Itse asiassa muuten noiden presidenttiartikkeleiden lähtötietona olleista yhdistämättömistä luetteloista voisi järjestää palautusäänestykset.EDIT: Ks. alempaa. Nuo nykyiset (ymmärtääkseni käyttäjän WPK kirjautumattomana tekemät) yhdistämiset ovat käytettävyydeltään niin nollassa, ettei moisilla häkkyröillä tee mitään, kun sen sijaan (nyt "tarpeettomina ohjauksina" poistetuista luetteloista tarvittavan tiedon näki yhdellä silmäyksellä. Tai paremminkin nuo "Tarpeettomat ohjaukset" voisi palauttaa ohjauksiksi, jolloin ei tarvittaisi raskasta ja sitovuudeltaan hankalaa palautusäänestystä, ja sitten joku halutessaan voisi palauttaa niistä alkuperäiset paremmin käytettävät luettelot ja tehdä nykyisistä häkkyröistä ohjaukset tai poistaa nykyiset häkkyrät artikkelista, johon ne on yhdistetty. Tässä lienee (jälleen kerran) yhteisön valppaus pahasti uinahtanut. Eikä siis tälle nyt puheena olevalle artikelille missään nimessä samaa, vaan säilytettävä.--Urjanhai 29. tammikuuta 2011 kello 18.08 (EET)
Ja tässäkin mieluummin konsensus kuin äänestys. Äänestys sitoo turhaan wikiprosessia lopputulemiin, jotka voivat osoittautua myöhemmin epäonnistuneiksi.--Urjanhai 29. tammikuuta 2011 kello 18.18 (EET)

Kuten sanoin aiemmin, kätevä, antaa sellaista informaatiota, jota ei helposti mitenkään muuten saa. Urjanhain ja Nirosen perustelut ovat hyviä. Iivarius 30. tammikuuta 2011 kello 20.20 (EET)

Sinänsä kannatan säilyttämistä, mutta ihmettelenpä vain, missä on logiikka, jos tämä päätetään säilyttää, kun vastaavat artikkelit presidenteistä ja pääministereistä hiljattain poistettiin, tai, kuten yllä todettu, yhdistettiin lukukelvottomiksi monsteritaulukoiksi. --Kaldur 30. tammikuuta 2011 kello 20.45 (EET)

Logiikkahan on juuri siinä, että yhdistäminen tehtiin omavaltyaisesti, kuten Iivariuskin alla toteaa, ja huonompaan lopputulokseen päätyen. Ja lisäksi kun presidenttejä on kymmenkunta ja kansanedustajia satoja, niin ei näitä voi verrata samalla sabluunalla. Ja muutenkin tuollainen V-sanalla tehty merkittävyyden kyseenalaistus on niin lähellä häiriköintiä, että sen olisi voinut kumota suoraan (eli sopii pestä suu saippualla ja palata sitten tekemään kyseenalaistuksia). Presidenteistä erilliset luettelot olivat triviaa, mutta sinällään kiinnostavia ja erillisinä helppoja käyttää, mutta yhdistettynä lukukelvotonta ja hyödytöntä höttöä. Kansanedustajista kysymys sen sijaan ei ole vain triviasta vaan myös suurelle aineistolle hyödyllisestä aineistonhallintatyökalusta. Tosin jos halutaan olla oikein tiukkoja, se voitaisiin haluttaessa siirtää esim. jonkin wikiprojektin alle, mutta tuskin siitä täälläkään haittaa on.--Urjanhai 31. tammikuuta 2011 kello 14.35 (EET)

Logiikka taitaa olla siinä, että niitä ei yhdistetty konsensuksen jälkeen - täytyy tutustua, ja jos näin, ehdottaa niitä palautettaviksi omiksi artikkeleikseen. Iivarius 30. tammikuuta 2011 kello 20.54 (EET)

Artikkelin kehittäminen[muokkaa wikitekstiä]

Artikkelia voisi ehkä kehittää vielä lisää lisäämällä siihen kansanedustajana toimimisen ajan (joko vuoden tai päivämäärän tarkkuudella) ja puolueen tai eduskuntaryhmän, jota on edustanut. Luettelo kansanedustajista on nyt eduskuntaryhmien mukaan järjestettynä varsin vaikea käyttää.

Koska monilla kansandedustajilla edustajakaudet ovat katkonaisia, ja koska puolueiden nimet vaihtuvat ja edustajat joskus vaihtavat puoluetta tai ryhmää, ja usein tekevät niin kesken kauden ja monta kertaa, näiden tietojen lisääminen luultavasti vaatii tarkaa suunnittelua. Kuitenkin jo nyt tämä luettelo on luultavasti paras ja helpoin käyttölittymä kaikkien kansanedustajien tietojen selaililuun. Tärkeimpinä perustietoina edustajana toimimisen aika ja puolue/eduskuntaryhmä täydentäsi silloin luetteloa hyvin.

Jos tämä toteutettaisiin, niin samalla artikkelien nimet voisi muuttaa: nykyinen Luettelo kansanedustajista olisi Luettelo kansanedustajista eduskuntaryhmittäin ja tämä olisi Luettelo kansanedustajista.--Urjanhai (keskustelu) 6. joulukuuta 2019 kello 15.22 (EET)

Tai niin, artikkeli näyttää nyt olevan aika raskas (varmaan joku naapuri imuttaa leffoja tms.). Pitää ehkä ensin arvioida muutosten vaikutus sivun kokoon. (En tiedä pitääkö se, että netti hetkellisesti tahmaa, laskea poikkeusolosuhteeksi vai ei.)--Urjanhai (keskustelu) 7. joulukuuta 2019 kello 23.12 (EET)

Tiedonsiirron kannalta artikkeli ei ole mielestäni mitenkään erikoisen iso, mutta selain toki saattaa kyykätä varsinkin kun yrittää muokata. Luetteloa vois hieman keventää poistamalla wikitykset päivistä ja vuosiluvuista (wikitetään ainoastaan edustaja) ja esittämällä syntymäpäivät pelkästään numeromuodossa (pp.kk.vvvv). --Anr (keskustelu) 8. joulukuuta 2019 kello 00.25 (EET)
Nykyisen Luettelon kansanedustajista voi siirtää esitetylle nimelle, ja tämän sivun pohjalta voinee kehitellä parempaa, mutta kannattaako tätä siirtää tilalle, koska syntymäaika on sen verran triviaalia tietoa, ettei se oikeastaan kuulu sellaiseen luetteloon. Sarakkeita kannattaisi käyttää olennaisempiin asioihin, kun niitäkin riittää. Jos siis syntymäaikaluettelo katsotaan tarpeelliseksi, niin tämän voi säilyttää nykyisellään... Mitenköhän nuo monien ryhmien ja kausien tapaukset olisi järkevintä toteuttaa: erilliset rivit jokaisesta kaudesta kansanedustajana, niin voisi järjestää kaikkien ryhmien/kausien mukaan?--ap4k (keskustelu) 8. joulukuuta 2019 kello 19.21 (EET)