Keskustelu:Laser langattomassa tiedonsiirrossa

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Artikkelissa FSO:sta puhutaan välillä kuin sen voisi toteuttaa vain laserilla, vaikka on myös LEDeillä toimivia free space optics eli vapaatilaoptisia systeemejä kuten RONJA.

Tässä artikkelissa on paljon sellaista mikä koskettaa vapaatilaoptista datansiirtoa yleensä eikä vain laserilla toteutettua sellaista.

Tekvie 24. kesäkuuta 2011 kello 13.00 (EEST)[vastaa]

"Se on laserilla, LED-valolla tai muulla valonlähteellä..." kertoo artikkeli FSOsta. Tämä artikkeli on osajoukko koko FSO:sta, pikaisella katsauksella ihan ok ja tottakai kertoo sekä laserista että FSO:sta koska otsikko vapaasti englannistettuna on Laser FSO-käytössä.--Opa 24. kesäkuuta 2011 kello 13.43 (EEST)[vastaa]

Tuo on yksi kohta jonka muutin aiemmin, mutta ongelmia jäi. Yleensä vapaatilaoptiikkaa käsittelevät kohdat pitäisi mielestäni olla vain vapaatilaoptinen datansiirto artikkelissa ja tässä artikkelissa vain laser toteutusta koskevat asiat.

Esim. sääriippuvuus koskee FSOta yleensä. Lieneekö siinä edes aallonpituusriippuvuutta? En tiedä, mutta talviyönä pilvet näyttää aika paljon punaisemmilta kuin katuvalojen valo...

Tarvitaan muuten tarkempia sääriippuvuustaulukoita, näkyvyysetäisyystilastoja eri paikkakunnilta ja myös mereltä. Voiko ilmatieteen laitokselta joku pyytää?

Tekvie 24. kesäkuuta 2011 kello 15.25 (EEST)[vastaa]

Artikkelin ongelma ei ole liika tietomäärä vaan lähteiden puute. --Opa 25. kesäkuuta 2011 kello 08.41 (EEST)[vastaa]

Väite kalleudesta on jonkin verran kyseenalainen koska mm. kirjoittavissa DVD-R soittimissa on kohtalaisen voimakas laser joka pystyy 30Megatavua/s nopeuteen. 100 kilotavua/s eli n. megabitin nopeus riittäisi laajakaistaan.

Tekvie (keskustelu) 18. huhtikuuta 2012 kello 20.46 (EEST)[vastaa]

Entä kantama avaruuden tyhjiössä? --88.112.201.59 23. helmikuuta 2013 kello 17.15 (EET)[vastaa]