Keskustelu:Kuu

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun


Kuun vaiheet[muokkaa wikitekstiä]

Kuun vaiheet on tähtiharrastajille ihan peruskauraa ja niin pitäisi olla opettajillekin, mutta jopa oppilaitoksessakin on opetettu opettajille, että kuun vaiheet "johtuu maan varjosta kuussa" (!!). Siksi siihen olisi panostettava, ehkä tehtävä joku havainnollistava xxxyyy.gif kuva itse kuun vaiheista ja syistä. Sama juttu kuun- ja auringonpimennyksistä; kaaviokuvat lisää ei haittaa niissäkään. Aion ehkä tehdä.. MrKAT 1. helmikuuta 2005 kello 22:34 (UTC)MrKAT

Mulla olisi giffi kuun vaiheista. En vaan tiedä, että voiko sen pistää tänne kun kuvat on otettu eräästä tähtikarttaohjelmasta (ei-kaupall.). --Jannev 1. helmikuuta 2005 kello 22:36 (UTC)
Sepä se, että saako pistää. Tähtikarttaohjelmasta voisi napata myös tähdistökuvat välittömästi jos se olisi niin luvallista. Muuten, Otavan sivulla [[1]] olisi muuten erinomainen animaatio mutta kun minun silmin siinäkin kuu menee väärinpäin, sen pitäisi pyöriä vasemmalta alas eteen eikä vasemmalta ylös..Joka tapauksessa täyteen ymmärrykseen tarvis animaation mutta semmoiset lienee liian raskaita giffejä ? MrKAT 1. helmikuuta 2005 kello 23:32 (UTC)

Kuun massa[muokkaa wikitekstiä]

Onko joku peruste etteikö Kuun massa artikkelia hävitetä ja yhdistetä tähän, kuten yhdistettävä -tagissa mainitaan? Tekisin itse jos taidot riittäisi. Miten artikkeli muutetaan redirectiksi? --Alter Ego 15. huhtikuuta 2006 kello 11.03 (UTC)

Korvaat kaiken artikkelin tekstin tekstillä #redirect [[Kuu]] .-Samulili 15. huhtikuuta 2006 kello 11.05 (UTC)
Kiitti. Se olikin niin helppoa kuin olisi voinut luullakin. --Alter Ego 15. huhtikuuta 2006 kello 11.18 (UTC)

Kuun syntyvaiheet[muokkaa wikitekstiä]

Mitä nykyisin tiedetään Saturnuksen ja Jupiterin kuiden syntytavasta ja kiviaineiksesta? Noiden kahden ison kaasuplaneetan kuut eivät ilmeisesti ole voineet syntyä emoplaneetan materiaaleista?

yksi sielunratsastajista on kuu

Kuun Ominaisuudet[muokkaa wikitekstiä]

Tuolla taulukossa kerrotaan lämpötilat pelkästään kelvin asteina. Eikö tämän tarkoitus kuitenkin ole olla Suomalaisille, suomenkielisin mittayksiköin ymmärrettävä sivu?

Voisiko joku rekisteröitynyt käydä tekemässä muutoksen? Kommentin jätti 85.217.46.74 (keskustelu – muokkaukset).

Ei kelvin ole mitenkään epäsuomalainen yksikkö, mutta sitä käytetään vain tieteellisissä yhteyksissä eikä arkielämässä. Olisikohan tuon infolaatikon sitten tarkoitus sisältää jämptiä tieteellistä tietoa? Venus-artikkelissa kelvinien rinnalla on näköjään celsiusasteet. --Silvonen 1. heinäkuuta 2007 kello 04.41 (UTC)
Lisäsin kelvinien rinnalle celsiusasteet kuten Venus-artikkelissa. --Silvonen 1. heinäkuuta 2007 kello 04.52 (UTC)

Kansallisuudet kirjoitetaan pienellä, kas näin: suomalaiset, ranskalaiset, ruotsalaiset ja niin edelleen.--Ake1994 23. helmikuuta 2008 kello 09.42 (UTC)

Juustoa?[muokkaa wikitekstiä]

On myös ollut paljon huhua ja puhetta, varsinkin entisaikaan siitä, olisiko kuu Juustoa. Mielestäni siitäkin olisi hyvä kirjoittaa jotakin. 88.112.107.130 30. maaliskuuta 2008 kello 19.02 (UTC)

Jos tämä nyt oli vakava kommentti, niin eiköhän tuo "kuu on juustoa" ole lähinnä läppä jostain hölmöläissaduista tai vastaavista. Epäilen suuresti onko se ollut mikään vakava uskomus missään päin mailmaa.--217.112.249.156 30. maaliskuuta 2008 kello 19.05 (UTC)
Tuskin kukaan on siihen koskaan uskonut. Peräisin ehkä 1500-luvun englantilaiselta näytelmäkirjailijalta: [2] --ML 30. maaliskuuta 2008 kello 19.19 (UTC)

Kuun kappaleet vaativat huoltoa[muokkaa wikitekstiä]

Seuraava kohta väliotsikon "Synty ja kehitys" alla vaatii kielenhuoltoa. Korjaisin huoltoa vaativan kohdan itse, mutta en tunne Kuun syntyä tarkemmin ja teksti jättää arvailun varaan.

"Kasautuminen oli mahdollista kappalten pintojen tarttuvuuden, vetovoiman ja pienen kappalten keskinäisen liikenopeuden takia."

Ensinnäkin, kappalten -> kappaleiden. Toisekseen, keskinäisen -> välisen. Kolmanneksi, yritetäänkö loppuosassa sanoa, että kasautuminen oli mahdollista pienen kappaleiden välisen liikenopeuden takia vaiko pienten kappaleiden välisen liikenopeuden takia? Oliko siis liikenopeus kappaleiden välillä pientä vai kappaleet pieniä? --62.78.188.132 6. toukokuuta 2011 kello 00.57 (EEST)

"Pimeä" ja Maahan kääntynyt puoli[muokkaa wikitekstiä]

Miksi Kuun meille päin näkyvä puoli on "merien" täplittömä mutta pimeällä puollla näitä tasankoja ei ole, ainoastaan hitosti kraatereita. Maan painovoimalla lienee asian kanssa jotain tekemistä näin maalaisjärjellä, mut en tiedä. --EsaL-74 (keskustelu) 30. huhtikuuta 2016 kello 23.34 (EEST)

Kuu vs. kuu[muokkaa wikitekstiä]

Kuu kirjoitetaan isolla alkukirjaimella kun puhutaan maan Kuusta taivaankappaleena, mutta arjen ilmiönä ja esim. mytologisena suureena kuu kirjoitetaan pienellä (ks. kielitoimiston ohje ). {edit: linkki korjattu} Tämä suomen kielen piirre herättää kysymyksen, pitäiskö tämän artikkelin käsitellä molempia, vai olsiko selvempää tehdä erillisartikkeli esim. kuusta kansanuskomuksissa, ehkä myös kuusta meteorologisena ilmiönä. Nyt tässä artikkelissa viitataan "pienellä kirjoitettuun kuuhun" vain yhdyssanoissa, esim. "kuunpimennys". Oikeinkirjoitussäännöstä olisi joka tapauksessa hyvä mainita artikkelissa. --LemonKing (keskustelu) 19. marraskuuta 2016 kello 14.59 (EET)

Kuun painovoima[muokkaa wikitekstiä]

Artikkelissa on sivun tietolaatikossa virheellisesti Kuun painovoimana merkitty 1,62 m/s^2, vaikka tämä on todellisuudessa Kuussa vaikuttava putoamiskiihtyvyys. Painovoima on tiettyyn kappaleeseen vaikuttava voima, joka on kappaleen massan ja putoamiskiihtyvyyden tulo, ja se ilmaistaan newtoneina. Olisi siis suotavaa korvata sana painovoima sanalla putoamiskiihtyvyys, joka on tieteellisesti korrektimpi. --Eemil Kellonaika (keskustelu) 18. marraskuuta 2020 kello 21.14 (EET)

Tietolaatikko tuottaa sen tekstin automaattisesti, ja samaa tietolaatikkoa käytetään monella muullakin kuuaiheisella sivulla. Voisitko kommentoida ongelmaa mallineen omalla keskustelusivulla. --Savir (keskustelu) 19. marraskuuta 2020 kello 10.20 (EET)

Laatuarviointi[muokkaa wikitekstiä]

Ehdotan lupaavaksi. Onko tässä jo perustiedot? Vaatiiko vielä korjauksia tai lisäyksiä? Suuri osa artikkelin sisällöstä on minun kesällä 2018 kirjoittamaani. --Savir (keskustelu) 21. marraskuuta 2020 kello 11.53 (EET)

Kyllä tästä musta on lupaavaksi. Tätä voisi helposti laajentaakin monilla tiedoilla, mutta eiköhän perustiedot jo löydy. --PtG (keskustelu) 28. marraskuuta 2020 kello 11.34 (EET)