Keskustelu:Kubotan

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

"Kubotania ei saa kuljettaa mukanaan Suomessa". Niin, luokitellaankohan kubotan ihan oikeasti teräaseeksi? Itsepuolustusfoorumeilla tämä on yleinen käsitys, mutta mitenköhän on asian laita oikeasti. Suomen Laista ei löydy sanaa "kubotan". Esim. "patukka" löytyy, johon tätä asetta voisi verrata.Kommentin jätti 88.112.163.110 (keskustelu – muokkaukset).

Hmm, mielenkiintoinen kysymys, jos kyseiseen esineeseen ei ole yhdistetty esim. piilotettua teräasetta, kaasusumutinta tai tainnutinta, tuntuisi hassulta jos sen mukanaan kuljettaminen olisi kiellettyä, tai ainakaan rangaistavaa. Saman asian varmaankin ajaa oikean kokoinen alumiininen taskulamppu? Vaikea kysymys! --Sni 25. toukokuuta 2008 kello 22.45 (UTC)
Juju on tietääkseni siinä, että jotain metristä Maglitea voi kantaa mukana, koska sillä on ihan oikea käyttötarkoitus: taskulamppuna toimiminen. Myös puuhalon kanssa saa liikkua, jos on matkalla puistoon koiran kanssa, suunnitelmissa leikkiä sillä halolla koiran kanssa. Ehkä asiaa pitäisi tiedustella poliisilta. --88.112.163.110 28. toukokuuta 2008 kello 12.44 (UTC)
Laitoin kyselyn poliisille, saa nähdä milloin vastaavat. Yleisestiottaen, en rinnaistaisi Kubotania pamppuun, halkoon tai metrinmittaiseen magliteen, kyseessähän kooltaan varsin pieni esine, vaan esim 15 cm pituiseen Mag-Lite Mini Mag-Lite 2-Cell AA:n. Mutta totta on toki se, että se voidaan käyttötarkoituksensa perusteella rinnastaa esim patukkaan. Eiköhän se poliisilta selviä. --Sni 28. toukokuuta 2008 kello 15.43 (UTC)
Poliisin lupa-osasto vastasi juuri, ja poliisin kanta oli selkeä: "Järjestyslain 27.6.2003 / 612 10§ mukaan myös Kubotan hallussapito on yleisellä paikalla kielletty.". Eli artikkelisivulla oleva tieto on siis oikea. --Sni 2. kesäkuuta 2008 kello 17.14 (UTC)

Tämä on jotenkin huvittavaa. Se mitä poliisi sanoo on aina totta. Ja pah, itse turvallisuusalalla työskentelevänä tiedän että sillointällöin tulee tapauksia jossa poliisilla ei ole tietoa peruslainsäädännöstä, mikä on sinällään ymmärrettävää, ei kaikkea voi tietää. Kyseiseen asiaan tarvittaisiin melkein oikeuslaitoksen kanta, sehän asiasta kuitenkin lopullisen päätöksen antaa, ei poliisi. 88.115.66.123 10. marraskuuta 2008 kello 20.57 (EET)[vastaa]

Liittyen artilkkelissakin esitettyyn tulkintaan on Lupa-osaston kanta mielestäni oikea. Sehän ei sinänsä kiellä kubotanin hallussapitoa eikä sellaisen omistaminen ole laitonta, aivan kuten ei patukankaan. Suomessa Järjestyslaki kuitenkin kieltää ko. esineiden ja niihin rinnastettavien esineiden hallussapidon yleisellä paikalla (ilman pätevää syytä). Yritin katsella aiheeseen liittyviä oikeustapauksia, joista olisi saanut referenssejä, mutta heikoin tuloksin. Sinänsä en kyseenalaistaisi Lupaosaston kantaa, heidän vastuullaan nimittäin on useita asioita, joiden käytännön sovellus vaatii laintulkintaa.--Sni 26. marraskuuta 2008 kello 13.47 (EET)[vastaa]
Järjestyslain 10 §:stä ei löydy kohtaa, jonka perusteella oikea kubotan - kubotan, jonka kapeneva kärki on päästään pyöristetty eikä terävä - olisi kielletty yleisellä paikalla. Poliisin kanta asiaan ei ole juridinen fakta. Asialle tulee löytää perustelut ja tulkinnat tuomioistuimen ratkaisusta - myös poliisin. Kubotanin tekee lailliseksi jo se, että järjestyslain 10 §:n alussa todetaan, että "Seuraavien toisen vakavaan vahingoittamiseen tarkoitettujen tai siihen soveltuvien esineiden tai aineiden hallussapito yleisellä paikalla on kielletty". Oikealla kubotanilla, jossa pää on tylppä tai kapeneva pää on kärjestä pyöristetty, ei saa yrittämälläkään vahingoitettua ihmistä, puhumattakaan että kyseessä olisi järjestyslain mukainen "vakavaan vahingoittamiseen" tarkoitettu tai soveltuva esine. Kubotanin koko idea on kivun aiheuttaminen ilman vahingoittamista. Kubotan ei ole lyöntiase eikä pistin. Kubotan on tarkoitettu herkkien kehonosien painamiseen eikä sitä voi juuri muuhun käyttääkään. Kubotan tuskin aiheuttaa edes mustelmaa. Sen sijaan kubotanin käytöstä voidaan rangaista lievänä pahoinpitelynä tai pahoinpitelynä, jos kyseessä ei ole ollut laillinen hätävarjelu tai hätävarjelua on liioiteltu. Järjestyslaki kieltää: 1) teräaseet ja muut siihen rinnastettavat viiltämiseen tai pistämiseen soveltuvat esineet, 2) patukat ja muut siihen rinnastettavat lyömiseen soveltuvat esineet, 3) tikat ja kuulat ja muut näihin rinnastettavat heittämiseen soveltuvat esineet, 4) syövyttävät, lamauttavat ja muut vakavaan vahingoittamiseen soveltuvat aineet, 5) ilma-aseet ja muut siihen rinnastettavat ampumiseen soveltuvat esineet, 6) terveydelle vaaralliset laserosoittimet. 84.248.103.42 8. syyskuuta 2023 kello 20.06 (EEST)[vastaa]