Kubotan

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
The Authentic Kubotan Keychain
Koko verrattuna tulitikkuun

Kubotan on kooltaan noin 14 cm pitkä kynämäinen itsepuolustusväline, joka on valmistettu alumiinista, puusta tai muovista. Kubotanista on kehitetty erilaisia muunnoksia, mutta kaikissa malleissa toimintaperiaate on sama. Kubotanin avulla hyökkääjän voi pienelläkin voimalla lamauttaa tai saada hallintaan. Kubotanin ja sen perustekniikat kehitti alun perin suurmestari Soke Kubota Takayuki, jonka mukaan myös itse väline on nimetty.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

1970-luvun puolivälissä Los Angelesin poliisivoimat etsi keinoa suojella pysäköinninvalvojia, jotka eivät saaneet kantaa mukanaan asetta. Soke Kubota esitteli kubotanin kaupungin poliisivoimille, jotka kehittivät kubotanista "väkivallattoman" itsepuolustusaseen. Kubotan levisi nopeasti myös koko Yhdysvaltojen poliisivoimien käyttöön ja siviilien itsepuolustusvälineeksi.

Käyttö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kubotanin tehokkuus perustuu sen yksinkertaisuuteen ja käyttötekniikoiden tehokkuuteen. Kubotania on mahdollista käyttää lyömäaseena, hermopisteaseena, sekä erilaisten lukkojen ja vääntöjen tehostamiseen. Lisäksi on saatavilla erityyppisiä erikoismalleja, joihin on yhdistetty muun muassa erityyppisiä veitsiä ja kaasusumuttimia. Kubotania tavataan yleensä niin kutsuttuna avaimenperämallina, jolloin se muistuttaa lähinnä suurta avaimenperää ja on aina saatavilla. Kubotania voi kuljettaa mukanaan iästä ja sukupuolesta riippumatta melkein missä tahansa maassa laillisesti, eikä tavallisen kubotanin hallussapitoon yleensä vaadita lupaa.lähde? Suomessa kuitenkin kubotanin hallussapito yleisellä paikalla on järjestyslain mukaan kielletty. [1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]