Keskustelu:Kihlakunta

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Kihlakuntajako on kuitenkin käsittääkseni edelleen voimassa, vaikka kihlakunnanvirastot on lakkautettu. Ainakin valtioneuvosto on antanut päätöksen kihlakuntajaosta 15.11.2007 ja se on tullut voimaan 1.1.2009. Luettavissa elektronisista säädöstietopankeista. Myöskin Väestörekisterikeskuksen sivustolla lasketaan väestöä vielä kihlakunnittain. 128.214.100.130 2. helmikuuta 2009 kello 16.24 (EET)

Kihlakuntajaon historia[muokkaa wikitekstiä]

Artikkelissa Luettelo Suomen kihlakunnista on kuvattu kihlakuntien tilanne ennen toista maailmansotaa, mutta jatkokehittelyn kannalta pitäisi vielä kuvata muutokset kihlakuntajaossa vuoteen 1996 asti. Yksittäisten kihlakunta-artikkelien ruotsinkielisissä versioissa on ainakin selostettu niitä. Toisaalta tilannetta voisi kuvata myös 1930-luvulta taaksepäin menneisyyteen. Olisikohan jossain esimerkiksi luetteloa Suomen keskiaikaisista kihlakunnista?

Tässä kartassa on ainakin kuvattu läänien, kihlakuntien ja kuntien rajat vuonna 1935. Vuoden 1906 vaalilaissa vaalipiirit määrättiin kihlakuntiin perustuen. Vanhempaa aikaa kuvaa Doriasta löytyvä kartta läänien ja kihlakuntien rajoista. Projekt Runebergin Tietosanakirjassa on tekstiä kihlakunnista.

Artikkelissa kihlakunta olisi syytä kuvata paremmin kihlakuntien tehtäviä eri aikoina ja etenkin vuoden 1996 kihlakuntauudistuksen tuomia muutoksia. Tuolloin lakkautettiin ainakin nimismiespiirit. --Raksa123 (keskustelu) 26. tammikuuta 2014 kello 00.41 (EET)

En ole varma olisiko Eino Jutikkalan Suomen historian kartastossa karttaa koko Suomen kihlakunnista jonain ajankohtana. Voi olla ettei olekaan. Joka tapauksessa eri maakuntien historioissa voi olla selostettuna kihlakuntajaon historiaa ko. maakunnissa (ainakin Hämeen historiassa muistelisin olleen). Samoin 1900-luvulta kihlakuntien rajoja voi olla Suomen kartaston eri laitoksissa (mahtoiko se vanhin olla vielä kansalliskirjaston netissäkin?). Lisäksi on olemassa moniosainen teos nimeltään "Suomen hallintohistoria", jossa hyvinkin voi olla jotain kihlakuntien tehtävistä, en nyt osaa sanoa onklo myös kihlakuntajaoista.--Urjanhai (keskustelu) 26. tammikuuta 2014 kello 11.58 (EET)

Kihlakuntauudistus[muokkaa wikitekstiä]

Sv-wikissä kihlakuntauudistukselle on näemmä oma artikkeli sv:Häradsreformen i Finland. --Raksa123 (keskustelu) 22. maaliskuuta 2017 kello 00.56 (EET)