Keskustelu:Ketogeeninen ruokavalio

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Elektrolyyttien saantia koskeva poisto 3.1.2021[muokkaa wikitekstiä]

Tämä lähteistetty kohta poistettiin: "Hiilihydraattien vähäinen osuus ravinnossa saattaa johtaa elektrolyyttien, etenkin natriumin, puutteeseen varsinkin jos ihminen harrastaa paljon fyysisisiä aktiviteetteja. Tällöin niitä pitäisi lisätä ruokavalioon esimerkiksi ruokasuolan, luuliemen, eräiden elintarvikkeiden tai lisäravinteiden muodossa. Natriumin puutoksen oireita ovat esimerkiksi väsymys, heikkous, päänsärky ja keskittymisvaikeudet, kaliumin kohdalla lihaskrampit ja sydämentykytys ja magnesiumin kohdalla öisin ja liikunnan jälkeen esiintyvät lihaskrampit. Ketogeenisen ruokavalion lääketieteelliseen käyttöön erikoistunut Virta Health suosittelee nautittavaksi päivittäin 3000–4000 mg:n kaliumia, 300–500 mg:n magnesiumia ja 3000–5000 milligrammaa natriumia."

Syyksi oli merkitty "liian ohjemaista". Voi olla, että on tai sitten ei, mutta mielestäni tämä ei ollut rakentava tapa toimia, eikä myöskään se, että poistaja pyysi että artikkeli suljetaan(!) muokkauksilta poiston jälkeen kahdeksi viikoksi.

Liian ohjemaisuuden olisi voinut poistaa muokkaamalla tekstiä vähemmän ohjemaiseksi. (Mitä en nyt voi tehdä, koska artikkeli on suljettu...) Esim. tällä tavalla: "Hiilihydraattien vähäinen osuus ravinnossa saattaa johtaa elektrolyyttien, etenkin natriumin, puutteeseen varsinkin jos ihminen harrastaa paljon fyysisisiä aktiviteetteja. Tämä voidaan kuitenkin välttää lisäämällä ruokavalioon esimerkiksi ruokasuolaa, luulientä, eräitä elintarvikkeita tai lisäravinteita." Tai jos koetaan edelleen liian ohjemaiseksi, niin sitten muotoon "Tämä voidaan kuitenkin välttää lisäravinteilla tai koostamalla ruokavalio oikein." Mutta kuten tästäkin esimerkistä huomaa, niin olisi järkevää, että kritisoija tekisi kyseiset muutokset itse, niin saisi sitten juuri niin "vähän ohjemaisen" tekstin kuin haluaa. Plus että kaikille jäisi parempi mieli, kun asiat ainakin pyrittäisiin tekemään yhteistyössä ja hyvässä hengessä.46.132.110.155 10. tammikuuta 2021 kello 04.29 (EET)[vastaa]