Keskustelu:Keskitysleiri

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Ihmettelen miksi tämä artikkeli on jatkuvasti sensurointiyritysten kohteena. Onko kysymys siitä, että ei haluta tunnustaa, että Suomessa olisi ollut keskitysleirejä? Pyrkimys siistiä historiaa? Jos asialle on jotain muita perusteita tai vaikkapa todisteita, ettei keskitysleirejä ollut, olisi mukava kuulla niitä. Tämänhetkinen nimetön ja selittelemätön poistaminen suoraansanoen ärsyttää minua. JP 18:01 maalis 31, 2004 (UTC)

Jos haluat kirjoittaa historiaa, käytä sanaa vankileiri. Sana keskitysleiri viittaa nykyisessä käytössään Natsi-Saksaan. On lisäksi suorastaan järkyttävää havaita tekstin kirjoittajan puolueellisuus tässä historian vääristelyssä. (Neuvostoliiton GULAGit olivat vain viattomia työleirejä!) Ehdotan, että siirryt käyttämään neutraalimpaa sanaa, ihan vain puolueettomuuden vuoksi.  –Kommentin jätti 194.251.240.116 (keskustelu) 31. maaliskuuta 2004 kello 19.39 (UTC)

Eikä viittaa - keskitysleiri ei todellakaan ole varattu mitenkään eksklusiivisesti kansallissosialistista Saksaa varten. Sanaa käytetään nykyisessäkin historiankirjoituksessa ja keskustelussa tarkoittamaan nimenomaan leiriä johon vangit kootaan. Tässä tapauksessa esimerkiksi englanninkielinen wikipedia on kanssani samaa mieltä ja siellä on muuten Suomikin päässyt mukaan. Holocaustiakaan ei toteutettu suoranaisesti keskitysleireissä, vaan tuhoamisleireissä. Minusta keskitysleiri ei todellakaan ole mitenkään käyttökelvoton yleistermi. Ad hominem-argumenttisi tekisi mieleni jättää huomioimatta, mutta vääristelet suoraansanottuna sitä mitä on kirjoitettu. Mistä keksit "vain viattomia työleirejä", jos kerran lauseen ydinosa käsittelee kuuluisimpia keskitysleirejä? Suosittelisin lukemaan lauseen huolella, ennenkuin nostat syyttävän sormen.JP 19:52 maalis 31, 2004 (UTC)
Samaa mieltä. Englanninkielisen artikkelin keskustelusivulla on asiaa myös jonkin verran puitu. Meilläkin voisi ehkä yrittää vielä entisestään tarkentaa artikkelia siltä osin lisää, ettei asia jäisi epäselväksi. "...the term concentration camp carries many of the connotations of extermination camp and is sometimes used synonymously. In technical discussion, however, it is important to understand that a concentration camp is not, by definition, a Nazi-style death camp or Soviet-style labor camp." Yleisesti ottaen on sopimatonta poistaa tuosta vaan toisten kirjoittamaa tekstiä, "koska minä olen oikeassa" - parempi olisi aina kuin mahdollista tarkentaa tai lisätä toisen osapuolen näkemystä asiasta, kuin poistaa kokonaan tekstiä (mahdollisesti vielä keskustelemattakaan asiasta). Neutraali näkökulma siis. -- TJ 20:15 maalis 31, 2004 (UTC)

Tuo viimeisin muutos on kyllä vähän hölmö? Eli "olosuhteiden perusteella" kun juuri on kyse siitä että keskitysleiri on yleinen termi jolla tarkoitetaan vankien kokoomisleiriä. Sen voinee poistaa...? -- TJ 20:15 maalis 31, 2004 (UTC)

Olen samaa mieltä. JP 20:30 maalis 31, 2004 (UTC)

Lisäyksenä, että keskustelusivun poistaminen nyt on jo pelkkää häiritsemistä, eikä aina artikkelille tehty muutos (etenkään rekisteröitymättömien käyttäjien puolesta) tarkoita että siitä oltaisiin eri mieltä. -- TJ 20:21 maalis 31, 2004 (UTC)


Sanottakoon, että otan sen, että vasta-argumentoija joutui alentumaan henkilökohtaisuuksiin ja vandalismiin (viittaan "Olenhan historiaa vääristelevä pelle") henkilökohtaisena voitonmerkkinä.JP 20:30 maalis 31, 2004 (UTC)


Mitä sitten teemme sanalla vankileiri, jos käytämme vain sanaa keskitysleiri? Myös sanontaa "voidaan pitää" pitäisi tarkentaa. Ja mitä tuo sana brutaalista tekee tuolla. Tarkoitus on kai vain listata faktoja? Kahkonen 10:52 touko 24, 2004 (UTC)


"Keskitysleirit olivat Hitlerin aikaan usein asuinalueiden lähellä olevia tavallisen tehtaan näköisiä rakennelmia, joten lähellä asuvat ihmiset luulivat niitä tavallisiksi tehtaiksi, varsinkin kun sinne oli rekkaliikennettä ja tehtaan piipuista nousi savua."

Onko kellään tietoa, kuinka monet ihmiset oikeasti luulivat niitä tehtaiksi ja kuinka monet jälkeenpäin väittivät luulleensa niitä tehtaiksi? Nikke  –Kommentin jätti 153.1.17.101 (keskustelu) 2. elokuuta 2004 kello 15.09

Tuo varmaan viittaa Saksan tuhoamisleireihin, eihän keskitysleirillä yleisesti mitään polteta, kamiinoissa korkeintaan. Suomessakin keskitysleirit taisivat olla vain piikkilangalla rajattuja alueita metsässä, jonne oli rakennettu jotain parakkeja, eivät ne tosiaan mitään tehtaan näköisiä olleet. --Mikko Paananen 14:39 elo 2, 2004 (UTC)

Kuuba & Che & keskitysleirit[muokkaa wikitekstiä]

Käyttäjä:62.248.152.32 on näköjään lisännyt Che Guevara ja keskitysleiri -sivuille väitteen, että CG olisi perustanut/ideoinut leirijärjestelmän kuubassa. Väite näyttää olevan peräisin jonkun hörhön vapaasana.netiin kirjoittamasta jutusta: http://www.google.com/search?q=ideoi%20Kuuban%20keskitysleirit

Edes jenkkihörhöt eivät sano näin olevan: http://www.frontpagemag.com/Articles/ReadArticle.asp?ID=12467, en:Concentration camp sanoo että espanjalaiset ovat käyttäneet keskitysleirejä Kuuban itsenäisyyssodan aikana 1895-1898, muttei puhu että sellaisia olisi käytetty enää 1900-luvulla. --Mikko Paananen 06:47 elo 26, 2004 (UTC)

Suomen itäraja[muokkaa wikitekstiä]

"Tässä vaiheessa oletettiin Saksan ja Suomen voittavan sodan, jolloin Suomen uudeksi itärajaksi olisi tullut Äänisjärvi."

Olisiko? Mistä tämä väite? Mutu-tuntumalla väitän, että Itä-Karjalasta olisikin luotu puskurivaltio. Kahkonen 30. huhtikuuta 2005 kello 17:28:23 (UTC)

Tämä artikkeli on kokonaisuudessaan huono perustuen lähinnä mutuun ja luuloihin minkään lähteiden sijaan. (lähiöissä piipusta nousevine savuineen) Jotain tarttis tehrä. Ehkä parempi deletoida pahimmat epämääräisyydet pois. --Mikko Paananen 30. huhtikuuta 2005 kello 17:59:03 (UTC)

Neuvostoliitossa[muokkaa wikitekstiä]

Neuvosto-Venäjällä jo Vladimir Leninin aikana (1919) laajennettiin tsaarinvallanaikaisia työleirejä (katorga), jotka saivat vuonna 1930 nimen Gulag leirien hallinnosta vastanneen viraston mukaan.

Katorgat eivät olleet keskitysleirejä. Niihin joutuneet saivat yksilöllisen tuomion. Historiallinen yhteys on näennäinen ja tieto lähteetön.Toivo ja Toivo (keskustelu) 30. elokuuta 2022 kello 10.23 (EEST)[vastaa]