Keskustelu:Keskiajan musiikki

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun


En älyä oikein miksi tämä siirrettiin sivulle Keskiaika (musiikki)? -- Jniemenmaa 28. syyskuuta 2005 kello 17:15:18 (UTC)

siksi että kaikki muutkin musiikin aikakausia käsittelevät artikkelit ovat nimetty saman formaatin mukaisesti. Minulle on periaatteessa ihan sama, kunhan nimeäminen on systemaattista. --Joonas 28. syyskuuta 2005 kello 17:37:25 (UTC)
Barokki (musiikki) vielä ymmärrän, barokilla kun on monta merkitystä. Esimerkiksi Galantti tyyli (musiikki) on myös turha täsmennys jos Galannti tyyli ei tarkoita mitään muuta. -- Jniemenmaa 28. syyskuuta 2005 kello 17:43:36 (UTC)
Mielestäni tässä on hieno ja älyllinen artikkeli, tämän kaltaisia lisää tänne Wikipediaan. Tuntuu vaikealta uskoa, että tätä on vaadittu roskana poistettavaksi. Saanen esittää pari pientä huomautusta?
Ensimmäisen kuvan kuvateksti ei ole ehkä ihan oikein. Kuvassahan ritari, jolla on joutsen tunnuksenaan, siis Hiltbolt von Swanegoen tanssii kahden neitosen kanssa. Näin hän tuo esiin sivistyneitä kykyjään sotataidon ja tappamiskyvyn lisäksi. Tanssi oli hieno sivistystä. Tapahtumaa säestää muusikko. Kyse ei ole trubaduurista, ellei ritari itse tuota taidetta myös harrastanut. Muusikko oli muusikko, ei siis trubaduuri.
Olisko syytä kertoa mistä tämä trubaduuriperinne siellä Etelä-Ranskassa sai lähtökohtansa? Tietenkin kyse on islamin vaikutuksesta, sieltähän tuo tuli ensin eteläiseen Ranskaan, joka oli niin kovin lähellä. Artikkeli ilman näitäkin on toki monen kiitoksen arvoinen! Alexius Manfelt 12. lokakuuta 2005 kello 18:58:24 (UTC)
Kiitos hyvistä kommenteista, muutokset tehty. --Joonas 13. lokakuuta 2005 kello 06:30:10 (UTC)
Artikkeli oli alunperin tällainen: [1], sen takia merkitsin sen poistettavaksi. On iloinen yllätys nähdä millainen artikkelista on kehittynyt. – Zeal 15. lokakuuta 2005 kello 10:28:43 (UTC)

Keskiajan suurimmat hitit[muokkaa wikitekstiä]

Artikkelin lopussa voisi olla tunnetuimpia keskiajan kappaleita ja säveltäjiä lueteltuna. Tässä olisi lähde: http://www.classical.net/music/rep/lists/med.html

Mielestäni nuo säveltäjät ja sävellykset/säveltyypit on jo mainittu artikkelissa. Itse en ole luetteloiden suuri ystävä, mutta jos joku haluaa, noista voisi tehdä vaikka oman artikkelinsa, esim. Luettelo kuuluisista keskiaikaisista säveltäjistä. --Joonas 22. lokakuuta 2005 kello 11:52:42 (UTC)

Arkistoitu varteisarviointi[muokkaa wikitekstiä]

Keskiajan musiikki[muokkaa wikitekstiä]

Ensimmäinen osa projektistani päivittää musiikinaikakausiartikkelit. Kaikki kommentit otetaan kiitollisuudella vastaan. --Joonas 9. lokakuuta 2005 kello 10:46:57 (UTC)

  • Kuvitus on ihan hyvää, mutta kuvien asettelua voisi muuttaa. Häiritsee kun tekstissä on monen sentin levyisiä aukkoja. --Spirit 11. lokakuuta 2005 kello 16:31:37 (UTC)
Kuvien ja tekstin asettelua on pyritty muuttamaan. Lisätty myös hiukan tekstiä johdantokappaleeseen. --Joonas 12. lokakuuta 2005 kello 16:51:21 (UTC)
Nyt näyttää paljon paremmalta. --Spirit 16. lokakuuta 2005 kello 17:28:00 (UTC)
Korjattu ja lisätty tietoa trubaduureista Alexius Mansfeltin keskustelusivun kommenttien perustella. --Joonas 13. lokakuuta 2005 kello 06:36:45 (UTC)


Miten ihmeessä antiikin ja keskiajan aikakausijako voi olla noin tiukasti sidottu siihen, kun eräs melko merkityksetön hallitsija, Romulus Augustulus, syöstiin vallasta vuonna 476 AD? Tällä tuskin on ollut vaikutusta musiikkiin? Ehdotankin muutosta aikakausjakotaulukkoon, joka lähtisi liikeelle musiikista itsestään (aivan kuten muutkin aikakaudet!). Onko siis Boethius musiikin kannalta viimeinen musiikin antiikinaikainen teoreetikko, vai ensimmäinen keskiaikainen? Oliko kristillisen hymniurunouden synty 300-luvulla antiikin musiikkiperinteen viimeinen hedelmä, vai keskiajan sarastus? Eli ehdotan aikarajaksi tämän valinnan mukaan joko vuotta 400 tai vuotta 600 ... --JaakkoV 18. huhtikuuta 2006 kello 19.00 (UTC)

Käytännössä musiikissa erittäin harvoin tapahtuu mitään "selviä", äkkinäisiä aikakausi/tyylimuutoksia, jonka perusteella rajoja voisi yksiselitteisesti vetää, tässä tapauksessa on käytetty aikakausijakoa kirjasta Grout Donald Jay et al. (2005). A History of Western Music, 7th ed. --Joonas (kerro) 19. huhtikuuta 2006 kello 06.50 (UTC)

Arkistoitu vertaisarvionti 2[muokkaa wikitekstiä]

Hyvä artikkeli, mutta viitteiden puuttuminen pistää silmään. Vaatisi mielestäni hyvät viitteet pysyäkseen suositeltuna. --Green Bonsai 29. toukokuuta 2007 kello 11.44 (UTC)

Tärkein lähde oli annettu, lisäsin sivunumeroviitteet. --Joonasl (kerro) 29. toukokuuta 2007 kello 18.56 (UTC)

Suosiltu-statuksen uusi arviointi?[muokkaa wikitekstiä]

Artikkeli on nykymittapuiden mukaan suositelluksi perin vaatimaton. Yhtä tiedonmurua lukuunottamatta siinä ilmeisesti refereoidaan vain yhtä teosta, kun alemmankin statuksen artikkeleilta on edellytetty useampaa lähdettä. Tässä on vielä kyse varsin laajasta ajanjaksosta, koko keskiajasta, joten voisi olettaa, että useampi lähde olisi perusedellytys aihetta käsittelevälle kattavalle artikkelille. Lyhytkin tämä on. Olen sattumoisin yrittänyt löytää lähteitä Hildegard Bingeniläiselle, joten tiedän että jo yksin hänestä on olemassa paljon materiaalia, ja hänen merkityksensä on käsittääkseni melkoinen kaiken muun ohella myös musiikissa. Hänet on kuitenkin kuitattu artikkelissa yhdellä virkkeellä. Valitettavasti en ole musiikin asiantuntija, en edes vähää, joten toivoisin, että aihepiiriin perehtyneet arvioisivat, mille tasolle tämä artikkeli pitäisi asettaa. --Abc10 19. heinäkuuta 2010 kello 21.33 (EEST)[vastaa]

Olet oikeassa, tämä on pikemminkin HA-tasoa: ihan hyvä mutta ei kovinkaan syvälle menevä yleisesitys. Groutin kirja on kyllä hyvä perusteos, jota on käytetty mm. oppikirjana Sibelius-Akatemian musiikinhistorian kursseilla, mutta kyllähän aiheesta löytyisi vaikka millaisia muitakin lähteitä. Lisää tarvittaisiin asiaa esim. musiikin teoriasta, kirkon musiikkielämästä, soittimistakin. Sinänsä keskiaikana kukaan yksittäinen säveltäjä (Hildegardkaan) ei vielä ollut niin huomattava hahmo, että häntä tällaisessa yleisartikkelissa tarvitsisi kovin laajasti käsitellä. -Ochs 19. heinäkuuta 2010 kello 21.48 (EEST)[vastaa]
Asiantuntemattomuuteni paljastuikin heti. Huomasin vain että kirjallisuutta hänestä on viime vuosilta ihmeen paljon, samoin levytyksiä on, ja Googlesta kävi ilmi, että live-esityksiäkin ilmeisesti jatkuvasti eli ei pelkästään hetken innostuksesta asianharrastajien aloitteesta. Otin kuitenkin hänet oikeastaan esiin esimerkkinä vain siksi, että olen tehnyt artikkelin parissa epätoivoista työtä jo pitemmän aikaa. Totta on, että varsinaiset faktat hänestä ovat lopultakin aika vähäisiä, vaikka monialaisena henkilönä hän herättää huomattavaa kiinnostusta. Jotenkin tämä artikkeli kuitenkin olisi hyvä suhteuttaa muihin, tuoreempiin, suositeltuihin. Huomasin että jotkut lupaavatkin ovat jo varsin perusteellisia. --Abc10 19. heinäkuuta 2010 kello 22.03 (EEST)[vastaa]