Keskustelu:Katuvalo

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Symbol support vote.svg Tämä artikkeli on valittu hyväksi artikkeliksi.
Artikkelin äänestys on arkistoitu.

Katuvaloartikkeli puhuu suurpainenatriumlampuista, elohopealampuista, pienpainenatriumlampuista ja monimetallilamppuista kun taas lampputyyppien pääartikkelit puhuvat suurpainenatriumlampuista, elohopeahöyrylampuista, matalapainenatriumlampuista ja monimetallilampuista.

Katuvaloartikkelissa käytetään tievalaistusihmisten suosimia termejä, kun taas lamppuartikkeleiden sanasto noudattaa kasviharrastajien suosimia termejä. Suomenkielisen Wikipedian valaistusta koskevaa termistöä pitäisi mielestäni kuitenkin yhdistää. --Hapo 25. elokuuta 2005 kello 12.57 (UTC)

Ehdotan käytettäväksi valaistusihmisten termejä, jäljille voisi päästä esim täältä: http://www.lightinglab.fi/ --Harriv 27. elokuuta 2005 kello 20.26 (UTC)

Sekavalolamppu näyttää puuttuvan kokonaan tuolta. Miksi se on jätetty pois (joku tietty tarkoitus)? Sitä kuitenkin käytetään myös katujen ja yleisten paikkojen valaisemiseen. Nyt tuosta jää vain sellainen kuva, että esitellyt lampputyypit olisivat ainoat käytössä. --85.76.2.213 23. joulukuuta 2005 kello 00:57:14 (UTC)

Katsoin sekavalolampun elohopealampun alalajiksi, joten mainitsin siitä jälkimmäisen pääartikkelissa. --Hapo 23. helmikuuta 2006 kello 21.53 (UTC)

Vertaisarviointi[muokkaa wikitekstiä]

Mielestäni aivan liian lyhyt suositelluksi sivuksi. Pitäisi laajentaa tai äänestää. Latinus 13. syyskuuta 2006 kello 16.16 (UTC)

Lähteet on merkitty, ei punaisia linkkejä ja kaikki ala-artikkelit ovat asiallisia. Voitko antaa konkreetimpia esimerkkejä siitä miten tätä pitäisi sinusta laajentaa? -- Jniemenmaa 13. syyskuuta 2006 kello 17.36 (UTC)
Huomioi, että artikkelissa on yksi lähteetön-mallinne. Lähteet merkitty? Kyseenalaistan! Vy 10. kesäkuuta 2007 kello 17.39 (UTC)
Katsotaanpa mitä lukee tällä sivulla: "Sivun tarkoituksena on saada lisää artikkeleita suositeltujen artikkelien listaan" ja "Jos mahdollista, erittele ne kohdat, jotka mielestäsi eniten kaipaavat parannusta" ja "Ole valmis muokkaamaan artikkelia esitettyjen ehdotuksien mukaisesti, jotta ehdotuksista todella olisi hyötyä". Nämä säännöt pätevät myös silloin, kun epäillään, että jokin artikkeli ei olisi enää suositellun sivun statuksen arvoinen. -Samulili 13. syyskuuta 2006 kello 18.46 (UTC)

Kommenttini:

  • Johdannossa on hieman parannettavaa, esimerkiksi virkkeet "Nykyaikaisissa lampuissa on valon tunnistavat valokennot, jotka ilmoittavat valaistuksen muutoksista valvomoon." ja "Etenkin maaseudulla kulkee puisten valaisinpylväiden välissä sähkö- ja puhelinlinjoja." Ensimmäisessä ei ole täysin selvää mistä valaistuksen muutoksista on kyse ja jälkimmäisestä lauseesta voi saada kuvan, että sähkö- ja puhelinlinjat kulkevat vain tiettyjen (parin) tolppien välissä.
  • Viitemerkinnöissä on parannettavaa. Samasta lähteestä otetut kohdat on hyvä merkitä samalla lähdeviitteellä, englanninkieliset lähteet on hyvä merkitä {{en}}-mallineella. Ainakin yksi linkki oli myös rikki. Lähdeviitteet tulisi merkitä heti välimerkin jälkeen, ilman välilyöntiä. On myös selkeämpää, että viitteiden linkit nimetään jotenkin, eikä vain anneta URIa ja luettu-päivämäärää. Esim:
Tievalaistusta ehostetaan miljoonilla euroilla, Turun Sanomat 20.9.2004
  • mdashit tulisi korvata ndasheilla.

//Ephief 24. syyskuuta 2006 kello 13.20 (UTC)

Katuvalaistus ja Franklin[muokkaa wikitekstiä]

En.wikin mukaan idea katuvalaistuksesta olisi peräisin Venäjältä eikä Yhdysvalloista. Eikö se tieto oikein sovi artikkeliin? Franklinista voisi olla lähde sekä vähän ajoitusta, milloin idea valaisemisesta syntyi. Olihan valaistusta jo Euroopan keskiaikaisissa kaupugeissa ja varmaan muallakin. Eli vähän täsmennystä historiaan. --Ulrika 7. lokakuuta 2006 kello 15.23 (UTC)

Kiitos huomautuksesta. Käänsin osan historiaosuudesta alun perin englanninkielisestä Wikipediasta, ja siellä oli tuolloin väärää tietoa. Kylläpä tuon faktan korjaamisessa kestikin, mutta nyt se on ainakin kunnossa. --Hapo 24. tammikuuta 2007 kello 16.30 (UTC)
Kunnossa? Anteeksi hämmästykseni, mutta nythän historia-osuus vasta on sekava! Ajatus teiden valaisemisesta on alkujaan peräisin Venäjältä. Ensimmäisenä sen esitteli Pavel Jablotškov, joka kehitti vaihtovirralla toimivat "Jablotškovin kynttilät" vuonna 1875. Miten ihmeessä ajatus valaisemiseen voi tulla Venäjältä 1875, kun vieressä on kuva 1860-luvun kaasuvalosta ja samassa osiossa kerrotaan 1800-luvun mittaan tapahtuneesta kehityksestä kynttilöistä ja kaasuvaloista alkaen. Venäjällä on hyvinkin voinut olla ensimmäinen sähkövalaistus, mutta noilla vuosiluvuilla ja tiedoilla se ei todellakaan ole katuvalaistuksen alkupiste. En-wikin mukaan en:Gas_lighting: Public illumination preceded the discovery and adoption of gaslight by centuries. In 1417, Sir Henry Barton, mayor of London, ordained "lanterns with lights to be hanged out on the winter evenings between Hallowtide and Candlemasse." Paris was first lit by an order issued in 1524 [...] Eli katuvalaistussa on ollut Lontoossakin jo 1417 alkaen. Jatkan googlailua ja yritän löytää historia-kappaleeseen lisää asiaa sähköä edeltävältä ajalta. —JmT 25. tammikuuta 2007 kello 18.41 (UTC)
Käänsin nyt tuon yllä mainitun kappaleen ja löysin ensimmäisen kaasukatulampunkin (tai mitä helkkaria tuo nyt suomeksi paremmin olisi), Lontoossa aika tasan 200v sitten. —JmT 25. tammikuuta 2007 kello 19.38 (UTC)

Artikkelin laajentaminen[muokkaa wikitekstiä]

Mielestäni artikkelia voisi laajentaa kertomaan enemmän pylväistä, kun siinä on jo melko paljon tietoa itse valaisimista ja erilaisista lampuista Halfmonkey 26. tammikuuta 2007 kello 20.32 (UTC)

Aika lailla samaa mieltä Halfmonkeyn kanssa: Kun eri lampputyypit on tuotu esille voisi esitellä myös eri valaisintyyppejä; joka suuntaan valaisevat, suunnatut, heijastimella varustetut, asymmetristä valoa antavat jne. Lisäksi kun tuo valosaaste on mainittu, niin toivoisi myös mainintaa sen ehkäisytavoista, erityisesti valon suuntaamisesta. Valaistuksella aikaan saatu parempi liikenneturvallisuus on tuotu esille turhankin viitteellisesti: Tievalaistus helpottaa merkittävästi kulkemista yöaikaan. Tällä sentään säästetään ihmishenkiä, niin yö- kuin päiväsaikaankin - onhan talvisin pimeää päivälläkin. Asian voisi muotoilla suorasanaisemmin. -Riisipuuro 24. huhtikuuta 2007 kello 16.32 (UTC)-

Vertaisarviointi 2[muokkaa wikitekstiä]

Kyseenalaistan tämän artikkelin statuksen suositeltuna sivuna. Sivu on hyvin suppea, ja pääartikkeli induktiovalaisimesta puuttuu kokonaan. Katuvalaistuksen uusista tai hitaasti yleistymässä olevista ominaisuuksista ei kerrota mitään (Vastaava The future-osio ew:sta).

Aihe on suppeahko mutta merkittävä. Kannattaisi lisätä muut tavat kaupunkien ja taajamien valaisemiseksi. --Höyhens 17. toukokuuta 2007 kello 05.20 (UTC)

Kaikki lähteet eivät enää toimi[muokkaa wikitekstiä]

Huomasin tuossa vähän aikaa sitten, että kaikki lähdelinkit eivät enää toimi. Ne pitäisi käydä läpi. --Hapo 23. helmikuuta 2008 kello 21.04 (UTC)

Linkit päivitetty ajan tasalle. --Hapo 14. maaliskuuta 2008 kello 15.05 (UTC)

10 vuotta myöhemmin tilanne on taas huono. Jotain löysin archivesta ja muualta, monia en. Laitoin artikkeliin muitakin ongelmamallineita. Täyttääkö artikkeli yhä HA-laatuluokituksen? – Kotivalo (keskustelu) 15. marraskuuta 2018 kello 13.42 (EET)