Keskustelu:Itä-Uudenmaan maakunta

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Toi vaakuna on ihan erilainen kuin oikeasti. Joku joka osaa, katsokaas toi maakunnan virallinen sivu, siinä ainakin näkyy oikea vaakuna.

Vaakuna on ihan just sellainen kun pitääkin. Heraldiikassa näet ratkaisee vain ja ainoastaan heraldinen selitys, eikä sen "virallisempaa" tietoa vaakunasta olekaan. Kun Itä-Uusimaa otti tuon vaakunansa käyttöön, niin sitä kritisoitiin heraldisissa piireissä hyvin voimakkaasti, sillä se yleisempi toteutus on enemmän "sinisellä kilvellä kolme hopeista iilimatoa" kuin oikea "sinisellä kilvellä kolme hopeista liekkiä". --thule 22. tammikuuta 2006 kello 23.27 (UTC)
Eipä täällä Wikipediassa oikein innosta tehdä mitään, kun jotain tekee oma-alotteisesti, niin heti joku tulee ja muuttaa entiseen väärään suuntaan! Oikea vaakuna löytyy mm. täältä: Itä-Uudenmaan liitto ja Itä-Uudenmaan maakuntaportaali sekä Suomen Kuntaliitto, maakuntien vaakunat (Olen ollut työssä Kuntaliiton Kuntatalossa eikä sen seinällä ole mitään "iilimato/siittiösolu"-vaakunaa!)
Yst. terv. --85.157.87.76 20. huhtikuuta 2006 kello 08.05 (UTC)
Monet kiitokset TeVelle! Yst. terv. --85.157.87.76 20. huhtikuuta 2006 kello 10.38 (UTC)

Artikkelin Suomen maakunnat mukaan tämä maakunta oli olemassa 1998-2010, joten sen historiallinen lääni ei ole voinut olla "Uudenmaan lääni (1831–1996)". Vai onko Itä-Uudenmaan maakunta sama asia kuin Itä-Uusimaa? Itä-Uusimaahan on tavallaan aina ollut olemassa, sen rajat kai jossain mielessä vasta vuodesta 1998. Vai sittenkin v. 1959, josta lähtien oli olemassa tuo seutusuunnitteluliitto? Ja itse asiassa osion "Aluesuunnittelu ja maakuntakaava" toinen kappale ei nähdäkseni kerro mitään Itä-Uusimaasta. 82.141.66.153 5. marraskuuta 2012 kello 07.56 (EET)

Voidaan kai sanoa, että nykyiset (ja entiset nykyiset, joista tämä on toistaiseksi ainoa) Suomen nykymaakunnat muodostuivat vähitellen nimenomaan aiempien seutukaavaliittojen ja maakuntaliittojen pohjalta siten, että siihen asti kun aiemmat maakuntaliitot ja seutukaavaliitot yhdistettiin joskus 1990-luvulla nykyisiksi maakuntien liitoiksi (joista jotkut ovat sittemmin uudestaan alkaneet nimessään käyttää sanaa maakuntaliitto) nämä nykymaakunnat olivat vielä rooliltaan vakiintumattomia, mutta vakiintuivat sitten nykyisiksi nykymaakunniksi. Ja silloin oikeastaan voi sanoa että Itä-Uudenmaan maakunta (sen aikaa kuin se oli olemassa) oli jatkoa tuolle aiemmalle Itä-Uusimaalle, joka taas nyt maakunnan lopettamisen jälkeen jatkaa olemassaoloaan samaan tapaan epävirallisena käsitteenä, jollainen se oli sitä ennen, ja jollaisia esimerkiksi Länsi-Uusimaa ja Keski-Uusimaa ovat olleet koko ajan. Ja joka tapauksessa Itä-Uudenmaan maakunnan historialliset läänit olivat juuri nuo, koska maakunnan alue aiemmin kuului noihin lääneihin.--Urjanhai (keskustelu) 5. marraskuuta 2012 kello 19.42 (EET)
No entäs toinen kappale: Muualla Uudellamaalla toimivat Helsingin seutukaavaliitto, Länsi-Uudenmaan seutukaavaliitto ja Uudenmaan maakuntaliitto yhdistyivät valtioneuvoston päätöksellä 1. tammikuuta 1993. Muihin seutukaavaliittoihin kuuluneet Kirkkonummi, Mäntsälä ja Pornainen vaihtoivat Uudenmaan maakuntaliittoon, jossa oli tuolloin kaikkiaan 19 kuntaa. Uudenmaan liiton päätehtäviä olivat lakisääteinen seutukaavoitus ja kuntien alueelliset edunvalvontatehtävät. 1. tammikuuta 1994 Uudenmaan maakuntaliittoon liittyivät Läntisen Uudenmaan seutukaavaliiton kunnat, jolloin kuntamäärä oli yhteensä 21.
"Muualla Uudellamaalla" jne. Eli siis 2. kappale käsittelee muuta Uusimaata, ei artikkelin aihetta. Vai? 82.141.66.153 7. marraskuuta 2012 kello 04.38 (EET)
Tuotahan voi vapaasti muokata. Tietysti jossain määrin pitää maakunnan synnyn ja loppumisen osalta käsitellä suhdetta muuhunkin Uutenmaahan, mutta en nyt osaa ottaa kantaa tai jaksa perehtyä, onko sitä tuossa käsitelty sopivan laajasti vaiko ei. Kaiketihan koko Itä-Uudenmaan synty maakunnaksi oli jonkinlainen poliittinen sattuma, kun (ymmärtääkseni, mitä silloin valtakunnallisista lehdistä seurasin), Uudenmaan eri seutukaavaliitot (oliko niitä nyt alkujaan kolme vai neljä) eivät Itä-Uudenmaan kohdalla päässeet sopimukseen yhdistymisestä ja tuloksena oli sen seurauksena itäuudenmaan muodostuminen maakunnaksi.--Urjanhai (keskustelu) 7. marraskuuta 2012 kello 09.01 (EET)