Keskustelu:Isänmaallisuus

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Minun mielestäni tämän artikkelin tulkinta patriotismista on jokseenkin väärä. Näin tarkasti katsottuna patriotismi ei ole isänmaallisuutta. Isänmaallisuus on voimakasta positiivista tunnetta omaa isänmaataansa kohtaan, kun taas patriotismi on uskollisuutta valtiota kohtaan. Isänmaa ja valtiohan eivät ole itse asiassa sama asia. Patriootti on uskollinen hallitusvallalle ja valtiolle, kun taas nationalisti on isänmaallinen, mutta ei patrioottinen ts. ei tue valtiovaltaa. Haluisin tästä asiasta hieman keskustelua ja vastausta.

Myöskin viimeinen kappale ei ole mielestäni täysin neutraali. Patriotismi, koska se on valtiouskollisuutta, ei voi kehittyä kansalliskiihkoksi. Sodat muutenkin ovat politiikkaa, joita pyritään perustelemaan mm. nationalismilla. Sotia ei sinäänsä suoraan voida laittaa patriotismin, isänmaallisuuden saatika nationalismin aiheuttamiksi. --Smörre 12. tammikuuta 2006 kello 19.50 (UTC)

Olen kyllä eri mieltä. Isänmaallisuus on kaikilla muilla kielillä latinan patriaan perustuva ismi ja se, että meillä suomen kielssä on kaksi sanaa samalle asialle johtuu vain siitä, että toinen on omaperäinen ja toinen lainasana. Erityinen uskollisuus valtiolle on tottu suomen kielesässä ilmaisemaan valtiopatriotismi, joskin se on vähän kökkö. Eli isänmaallisuus ja patriotismi ovat synonyymejä, eivätkä edellytä uskollisuutta hallitusvallalle. --thule 12. tammikuuta 2006 kello 20.07 (UTC)
Juu. Voi olla. Tiedän patrian olevan isä-johteinen ja ismin. Luulen kuitenkin, että tätä voidaan turkita muullakin tavalla, koska tiedän etten ole ainoa, joka näin ajattelee. Suomalaisessa nationalismissa on pyritty erottamaan isänmaallisuus ja patriotismi. Myös mm. kansallissosialismi erottaa patriotismin ja isänmaallisuuden. Tekisi mieli kysyä kielitoimistolta, itse olen kansallismielisessä politiikassa huomannut, että näiden kahden termin välillä tehdään selvä ero. Kun aatteessa (nationalismi), joka pääasiassa käsittelee patriotismia ja isänmaallisuutta, erotellaan nämä termit niin tämän takia mielestäni voisi tarkistaa asian jostain. Kuitenkin uskon, että asia voi olla näin.

--Smörre 16. tammikuuta 2006 kello 20.54 (UTC)

Kolme termiä, joissa on eroa. Seuraava on oma käsitykseni asiasta, ei mikään yleisesti hyväksytty: isänmaallisuus on yleismaailmallinen (kaikkialla, kaikkina aikoina esiintyvä) hyve ja itse kutsun patriotismia muodolliseksi isänmaallisuudeksi, jossa siis hyveestä on tehty erityinen kulttuurinen piirre. Kansallismielisyys eli nationalismi on taas maailmankatsomus, jossa hyvän yhteiskunnan nähdään rakentuvan "kansan" varaan. Ihminen voi olla samaan aikaan isänmaallinen ja patriootti, mutta ei kansallismielinen. Jälkimmäinen on käytännössä aina myös isänmaallinen. --thule 16. tammikuuta 2006 kello 21.57 (UTC)

artikkelin nimestä[muokkaa wikitekstiä]

Mielestäni artikkelilla on väärä nimi Patriotismi, eikö parempi olisi suomenkielen oma sana isänmaallisuus? Tämähän kun kerran on suomenkielinen wikipedia! Isänmaallisuus johtaa tähän artikkeliin. --Fuzzybyte 24. lokakuuta 2006 kello 14.47 (UTC)

Minusta kyse on eri asioista ja muistelisin isänmaallisuudella olleen joskus oman artikkelin. Tuossa ylempänä selvennän asiaa. Jos tämä artikkeli nimetänä uudelleen, kaipaa se aika reipasta uudelleen tekoa. --thule 24. lokakuuta 2006 kello 14.53 (UTC)

Nationalismin, isänmaallisuuden ja patrioitismin ero[muokkaa wikitekstiä]

Nationalismin ja patriotismin ero on selvä. Nationalismin mukaan jokaisella kansalla tulisi olla oma valtio. Nationalismissa valtio on väline, jonka avulla kansalle toteutetaan vapaus. Patriotismi taas on uskollisuutta omalle valtiolle, joten valtio on siinä itseisarvo. Suomalainen isänmaallisuus on lähempänä nationalismia kuin patriotismia. Suomalainen isänmaallinen ihminen rakastaa ja tahtoo suojella suomalaisuutta ja Suomen kansaa ja vasta toissijaisesti Suomen valtiota. Siksi patriotismia ei voida suoraan kääntää isänmaallisuudeksi. 193.167.45.242 26. helmikuuta 2007 kello 14.54 (UTC)

"Jotkut vasemmistolaiset aatteet ovat hylänneet isänmaallisuuden" - isänmaallisuutta aatepohjana lienee vähän epärehellistä personifikoida tai asettaa jonkinlaiseen oletusasemaan, mistä jokainen lähtee liikkeelle (jotta se siis voitaisiin ikäänkuin hylätä). George Orwellia voidaan tuskin pitää asiantuntijana tai tieteellisenä lähteenä tämänkaltaisen terminologia määrittelylle, ja tulee huomata että tuossa viitatussa artikkelissa lähteitä on heikosti, minkä lisäksi kyseessä on Orwellin oma määrittely, ilmeisesti tätä esseetänsä varten, kyseisistä termeistä. Ylipäätään Orwell oli kriittinen (mm. "Notes on Nationalism", "The Lion and the Unicorn") isänmaallisuutta kohtaan.Kommentin jätti 94.237.96.120 (keskustelu – muokkaukset).

>193.167.45.242. Suomalaista isänmaallisuutta on olemassa niin montaa sorttia kuin suomalaisiakin, joten ei voida puhua mistään "suomalaisesta isänmaallisuudesta". Toiseksi nationalismi on ahdasmielistä kansallismielisyyttä, joka korostaa oman kansan arvoa. Koska valtioiksi järjestäytyneet yhteiskunnat sisältävät aina muitakin, kuin enemmistön, (siksi niitä kutsutaan yhteiskunniksi), on yhden ryhmän paremmuutta korostava nationalismi valtion sisäistä yhteisöä hajoittava tekijä. Hyvin voi olla isänmaallinen kansalainen, vaikka pitäisi toisia kansoja parempina joissain asioissa tai ylipäätään arvostaisi muitakin kuin omankaltaisiaan. Esimerkiksi viime sodissa Suomen juutalaiset, lappalaiset, suomenruotsalaiset ja mustalaiset ym. osoittivat isänmaallisuutensa lähtiessään sotimaan Suomen valtion sekä suomalaisten puolesta. Näin tuollainen isänmaallisuuden omistaminen "suomalaisuuden suojeluun ja rakastamiseen" on imelää ja poissulkevaa nurkkapatriotismia eli nationalismia, jolla ei isänmaallisuuden kanssa ole mitään tekemistä. --Ukas 18. kesäkuuta 2009 kello 07.09 (EEST) edit--Ukas 18. kesäkuuta 2009 kello 07.32 (EEST)
>94.237.96.120. Olet paljolti oikeassa. Hankin juuri melko uuden kirjan patriotismin ongelmista, joten täytyy muokkailla kun saan luettua. Vasemmistolaisista marxilais-leninistit hylkäsivät patriotismin. Ensimmäisen maailmansodan aikoihin kommunistit syyttivät sosialidemokraatteja "sosialistisesta patriotismista", kun demarit osallistuivat omien valtioidensa sotiin. Stalin "rehabilitoi" käsitteen maailmanvallankumouksen epäonnistuttua ja sosialistinen patriotismi olikin yhtäkkiä neuvostokansalaisten korkein hyve.
Pääosin, mitä ajattelen otsikon mukaisesti, on se, että isänmaallisuus ja patriotismi ovat sama asia. Patriotismin konnotaatio on tietysti muuttunut viime vuosina, sillä Patriotism yhdistetään nykyään vahvasti amerikkalaisuuteen heidän sitä hehkutettuaan sitten syyskuun 11. päivän iskujen. Mietin juuri, että isänmaallisuuden ja patriotismin käsitteellinen erottaminen on suomalaista nationalismia. --Ukas 18. kesäkuuta 2009 kello 07.59 (EEST)

Aate nationalismi korostaa kansaa itsessään ja isänmaallisuus korostaa maata eli aluetta jossa asuu yksi kansa. FinSpectre (keskustelu) 20. huhtikuuta 2018 kello 23.19 (EEST)