Keskustelu:Io-tech

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Merkittävyys[muokkaa wikitekstiä]

Uusi sivusto, vaikka lienee kohtuullisen suosittu ei taida olla merkittävä. Ulkopuolisia aihetta käsitteleviä lähteitä mainittu nolla. --Seeggesup? 2. helmikuuta 2017 kello 16.48 (EET)

Uusi sivusto, ei käsitelty riittävästi luotettavissa lähteissä. --SMAUG (KeskusteluMuokkaukset) 2. helmikuuta 2017 kello 20.15 (EET)
Eikö saman logiikan mukaan pitäisi poistaa myös esimerkiksi Meteli.net, V2.fi ja Pelaajalauta sivustot Wikipediasta? Lähteinä ei ole mainittu riittävästi ulkopuolisia lähteitä.--Flyingantero (keskustelu) 2. helmikuuta 2017 kello 22.28 (EET)
Pois. – ComradeUranium (keskustelu) 2. helmikuuta 2017 kello 22.29 (EET)
Tuon tässä kohdin esille keskustelun koskien Hevostalli.net sivua. Esimerkiksi Iivarius perustelee merkittävyyttä näin: "Aika suurella harrastusalalla alan ehdottomasti merkittävin sivusto. Vertautuu mielestäni vaikkapa Jatkoaikaan ja Risingshadowiin. Merkittävä.". Io-tech on tällä hetkellä yksi merkittävimmistä suomalaisista tietotekniikkasivustoista, jolla laaja kävijäkunta muun muasa Alexan mukaan. EDIT: Allekirjoitus lisätty --Flyingantero (keskustelu) 3. helmikuuta 2017 kello 10.16 (EET)
Komppaan edellistä puhujaa. Kuka sitten lieneekään, kun ei ole allekirjoittanut viestiään. --BrDead (keskustelu) 3. helmikuuta 2017 kello 10.10 (EET)

Io-tech on uusi suomalainen tietotekniikkasivusto, joka on kasvanut hyvin nopeasti suosituksi sivustoksi. Esimerkiksi Alexan ylläpitämän tilaston mukaan io-tech.fi on tällä hetkellä 300 suosituimman sivuston joukossa Suomessa. Vastaavasti toinen suosittu suomalainen tietotekniikka sivusto AfterDawn.com on sijalla 588. Useat ulkomaiset alan sivustot ovat myös huomioineet io-tech sivuston lähteissään. Tässä muutama esimerkki:

Io-tech.fi myös löytyy suomalaisen uutiskerääjän High.fi lähteistä. Io-techin merkittävyydestä kertonee myös, että Skrolli lehden virallinen keskustelualue löytyy io-tech sivuston TechBBS foorumilta. Joulupata 2016 keräyksen ykkössijan voi tarkistaa myös Pelastusarmeijan sivulta.--Flyingantero (keskustelu) 2. helmikuuta 2017 kello 17.10 (EET)--Flyingantero (keskustelu) 3. helmikuuta 2017 kello 08.57 (EET)

Herranen aika mitä juttua. Tätä artikkelia ei saa delegoida! Suomalaisia nettisivujarikkeitä on äärimmäisen vähän.--Humbleby (keskustelu) 2. helmikuuta 2017 kello 23.52 (EET)

Mun puolesta tämä voi olla Wikipediassa. Perusteluina se, että sivustolla on suht uskottava taustatiimi ja joka tapauksessa tästä pitäisi tehdä vuoden sisällä artikkeli. --Zache (keskustelu) 3. helmikuuta 2017 kello 16.32 (EET)

Säilyttäisin miltei pelkästään Sampsa Kurrin osallisuuden tähden. Ja onhan tuo saanut jo hieman jalkaa ovenväliin muuallakin, joten saa jäädä. --Nrautava (keskustelu) 5. helmikuuta 2017 kello 04.51 (EET)

Mitenkä tämän merkittävyys asian kanssa nyt toimitaan? Mielestäni sivua ei voida poistaa tämän keskustelun perusteella, sillä sivu on saanut säilyttämistä kannattavia mielipiteitä.--Flyingantero (keskustelu) 5. helmikuuta 2017 kello 15.03 (EET)

Äänestys on seuraava vaihtoehto, mutta jos siinä päädytään poistamaan artikkeli, on sen saaminen myöhemmin takaisin wikipediaan vaikeaa.--MAQuire (keskustelu) 5. helmikuuta 2017 kello 15.10 (EET)
MAQuire, kuka äänestyksen aloittaa, mikäli sellaiseen joudutaan turvautumaan?--Flyingantero (keskustelu) 5. helmikuuta 2017 kello 15.55 (EET)
Yleensä kai joku ylläpidosta, jos keskustelussa ei ole syntynyt selkeää enemmistökantaa puolesta tai vastaan.--MAQuire (keskustelu) 5. helmikuuta 2017 kello 15.58 (EET)
Voisiko ylläpito tehdä jotain asian eteen? Asiasta on kuitenkin keskusteltu vaadittavat 3 päivää. Minusta merkittävyyden kyseenalaistuksen voi poistaa keskustelun perusteella.--Flyingantero (keskustelu) 5. helmikuuta 2017 kello 17.40 (EET)

Näkökulma merkittävyydestä[muokkaa wikitekstiä]

AfterDawn.com:n toimitusjohtaja Petteri Pyyny kirjoitti Sampsa Kurrista seuraavasti artikkelissa "Aikakauden loppu: Sampsa Kurri jättää Muropaketin".

"Muropaketin perustaja Sampsa Kurri on kiistatta yksi näistä legendoista, tyypeistä, joka on onnistunut rakentamaan nettiin jotain, jota sadattuhannet suomalaiset käyttävät joka viikko ja jonka nimen käytännössä kaikki IT-alaa läheltä seuraavat tietävät...

...Sampsa ilmoitti tänään Muropaketin keskustelualueilla, MuroBBS:ssä, että Otava on päättänyt lopettaa yhteistyön Sampsan io-median kanssa ja näin ollen Sampsan ja Muropaketin vajaan 18 vuoden yhteinen taival tulee päätökseensä vuoden 2016 lopulla...

...Muutoksen myötä Suomen verkkomediapuolelta katoaa yksi merkittävä "kasvollinen" media. Vaikka Sampsa ei olekaan sivustoa omistanut enää vuosikausiin, on hän kuitenkin ollut "Mr. Muropaketti" käytännössä kaikille IT-journalismia seuraaville, mies, joka on ollut mediansa synonyymi. Kovin montaa, suurempaa yleisöä tavoittavaa mediaa Suomessa ei tämän jälkeen enää ole, joka niin vahvasti assosioitaisiin tiettyyn henkilöön. Ja se on väistämättä huono asia - vaikka toimittajat antavat jutuille kasvot, on siinä jotain vielä asteen hienompaa, että koko medialla on tietynlainen ruumiillistuma...

...Sampsan merkitys kotimaisen IT-journalismin saralla on ollut erittäin suuri. Ja samaa tasoa on myös Muropaketin "sivujuonteena" varsin eeppisiin mittasuhteisiin kasvaneen MuroBBS:n merkitys – se on paikka, josta tuntuu löytyvän kaikki maailman tieto – sekä tarpeellinen että tarpeeton. On vaikea kuvitella, että MikroBitin muokkautumista nykyiseen muotoonsa tai Skrolli-lehden syntymää olisi koskaan nähty, jos Muropaketti ja muut verkossa toimivat IT-mediat eivät olisi haastaneet vanhoja IT-medioita muuttumaan."

Sampsa Kurrin perustettua io-tech.fi tietotekniikkasivusto hänen elämäntyönsä ja anti suomalaiselle medialle jatkuu. Mielestäni tällaisesta kotimaisen IT-journalismin merkkipaalusta pitää kirjoittaa myös Wikipediaan.--Flyingantero (keskustelu) 2. helmikuuta 2017 kello 18.33 (EET)

Kirjoittamasi puoltaa Sampsa Kurrin merkittävyyttä, ei tämän uuden sivuston. --Seeggesup? 2. helmikuuta 2017 kello 22.33 (EET)
Kuten Seegge. Iivarius (keskustelu) 3. helmikuuta 2017 kello 03.15 (EET)
Eikö tässä tapauksessa nimenomaan ole merkittävää itse sivustot: Muropaketti ja io-tech? Minusta mielekkäämpää kirjoittaa sivustoista kuin henkilöstä tässä tapauksessa.--Flyingantero (keskustelu) 3. helmikuuta 2017 kello 07.29 (EET)
Samspa Kurri olisi minustakin Wikipedian kannalta merkittävä uransa kautta. Io-tech:iin liittyen, niin aika harvoin ollaan tänne otettu vastaperustettuja sivustoja tai lehtiä jollei niihin ole liittynyt jotain todella poikkeuksellista. Esimerkiksi mainitsemastasi Skrollista tehtiin artikkeli vasta puoli vuotta sen ensimmäisen numeron julkaisun jälkeen. Jos tuota tuoreutta ei huomioida ja oletetaan, että sivusto olisi julkaissut uutisiaan vaikka vuoden verran nykyisen tyyppisesti, niin minusta se olisi merkittävä nettilehtenä. --Zache (keskustelu) 3. helmikuuta 2017 kello 09.14 (EET)
Zache, io-tech sivusto on jo nyt tehnyt jotain melko poikkeuksellista suomalaisen IT-journalismin saralla. Harvemmin suomalaisia sivustoja siteerataan merkittävissä ulkomaisissa alan sivustoissa. Kyseessä on kaiken lisäksi sikäli alaa järisyttävä tapaus, että AMD:n on odotettu jo pitkään haastavan Intelin prosessorien kehityksessä (kts. AMD’s Zen CPU is now called Ryzen, and it might actually challenge Intel).--Flyingantero (keskustelu) 3. helmikuuta 2017 kello 09.28 (EET)
Juu, lähinnä Muropaketti ja Afterdawn ovat tainneet olla ne joita ulkomainen IT-lehdistö on siteerannut joten on se ihan hyvä saavutus. --Zache (keskustelu) 3. helmikuuta 2017 kello 09.56 (EET)
Zache, esimerkiksi Radiot.fi sivu on luotu Wikipediaan 13. lokakuuta 2014, vaikka varsinainen sivusto otettiin virallisesti käyttöön vasta 28. lokakuuta 2014 (lähde). Sivuston testausversio lanseerattiin kesäkuussa 2014 (Lähde). Sivuston testausversio ehti olla toiminnassa 124 päivää ennen kuin Wikipediaan lisättiin artikkeli aiheesta. Io-tech on nyt ollut kokonaisuudessaan toiminnassa 110 päivää, joista virallisesti avoinna 33 päivää. Korostan, että Radiot.fi ei ehtinyt edes ohittaa testausvaihetta ennen kuin Wikipediaan lisättiin artikkeli. Tämän vuoksi minusta tuoreuden ei pitäisi lähtökohtaisesti olla este Wikipediaan lisäämiselle. Kuitenkin puhutaan merkittävästä suomalaisesta tietotekniikka sivustosta. Olemmeko siis yhtämieltä siitä, että io-tech saa jäädä?--Flyingantero (keskustelu) 3. helmikuuta 2017 kello 10.05 (EET)
Tuon tässä kohdin vielä esille, että Muropaketin kansainvälistä huomiota herättäneet artikkelit (kuten Nokia MeeGon tarina) olivat pääsääntöisesti (ellei peräti kaikki) Sampsa Kurrin tai hänen io-media Oy:n työntekijöiden kirjoittamia. Tuntuu hullulta jättää Kurrin uusi sivusto kokonaan huomioimatta Wikipediassa, vaikka io-techissä nähtävästi jatketaan merkittävää suomalaista IT-journalismia.--Flyingantero (keskustelu) 3. helmikuuta 2017 kello 10.31 (EET)

Yllättävää että kuukauden ikäistä sivustoa tuodaan tänne. Mielestäni on odotettava ainakin puoli vuotta, ellei vuosi, ja katsottava pysyykö pystyssä. Poistetaan nyt merkittävyyskeskustelun perusteella, ja voi tuoda uudestaan syksyllä tai ensi vuoden alussa. Ala on hyvin epävakaa, kaikkea tulee ja menee, harva on pysyvää. --Abc10 (keskustelu) 3. helmikuuta 2017 kello 11.45 (EET)

Korjataan nyt sen verran, että sivustolla on ikää 110 päivää. Esimerkiksi Radiot.fi sivu luotiin, kun sillä oli ikää 124 päivää.--Flyingantero (keskustelu) 3. helmikuuta 2017 kello 11.53 (EET)
Olet kirjoittanut tietolaatikkoon: "Avattu 1. tammikuuta 2017", joten luotan siihen, tosin lähteet puuttuvat. Kysymys vielä, kun en seuraa sitä. Miten ulkomaiset sivustot siteeraavat sitä, kun se näyttäisi olevan suomenkielinen? --Abc10 (keskustelu) 3. helmikuuta 2017 kello 11.59 (EET)
Käykää nyt edes tutustumassa siihen kirjoittamaani artikkeliin (io-tech) ja sen lähteisiin. Artikkelissa kerrotaan, että sivusto on tehty 16.10.2016. Lähteissä on mainittu "6-ytiminen Ryzen-prosessori on teknisesti mahdollista toteuttaa" -artikkeli ja kyseiseen artikkeliin on kirjoitettu kooste englanninkielellä ulkomaisia sivustoja ajatellen:
  • English summary: We have confirmed from our sources that AMD’s upcoming Ryzen processor can be technically configured as 6-core model. It is possible to disable each CPU core separately together with dedicated L2 cache from CCX without affecting shared L3 cache. Possible L3 cache configurations are 1/1 (8 MB), 1/2 (4 MB) or completely disabled. Basic rule is that both CCXs should have similar CPU core and L3 configuration for example both should have 3 cores and full 8 MB L3 cache enabled (6C & 16 MB L3). We believe AMD will launch 6-core model of Ryzen CPU. If they don’t, it will be due other reasons than technical limitation of CCX.
Yllä mainittuun kohtaan on viitattu useissa ulkomaisissa sivustoissa.--Flyingantero (keskustelu) 3. helmikuuta 2017 kello 12.10 (EET)
Pahoittelen etten syventynyt riittävästi, mutta kun samalla tekee muuta, näin käy. Mutta en ymmärrä sivuston tekemistä ja sivuston avaamista tapahtumina ja merkittävyysasioina tässä yhteydessä. Jos se piileksii jossain tekijöiden koneiden uumenissa eikä ole avattu eli lukijoiden käytettävissä, se ei vielä ole silloin Wikipedian kannalta olemassa. Siihen pätee sama kuin paperilehteen, joka on olemassa, kun ensimmäinen numero ilmestyy. Paperilehti vain vaatii enemmän panostusta painatuksineen ja jakeluineen. Abc10 (keskustelu) 3. helmikuuta 2017 kello 12.27 (EET)
Abc10, io-tech sivusto on siis ollut kaikkien halukkaiden käytettävissä 16.10.2016 lähtien. Sivustolle vain suoritettiin ensin testausvaihe, joka päättyi 31.12.2016. Viralliset avajaiset olivat 1.1.2017. Kyseessä samanlainen menettely kuin monille muillekin verkkosivustoille. Esimerkiksi Radiot.fi avattiin 12.6.2014 testauskäyttöön ja virallisesti vasta 28.10.2014. Wikipediaan tehtiin kuitenkin artikkeli Radit.fi sivustosta jo 13.10.2014.--Flyingantero (keskustelu) 3. helmikuuta 2017 kello 15.46 (EET)
Lisäksi artikkelissa on tulevaisuuden ennustamista: "tullaan tuntemaan", joka vielä kaiken lisäksi perustuu sivuston tekijöiden omaan mielipiteeseen. Se pitää ehdottomasti poistaa. --Abc10 (keskustelu) 3. helmikuuta 2017 kello 12.07 (EET)
Kiitos rakentavasta palautteesta. Korjaan kyseisen kohdan oitis.--Flyingantero (keskustelu) 3. helmikuuta 2017 kello 12.12 (EET)
Kävin siivoamassa sivua muutenkin, nyt se näyttää vähän enemmän tietosanakirja-artikkelilta. --SMAUG (KeskusteluMuokkaukset) 3. helmikuuta 2017 kello 12.20 (EET)
Tämä on ok mutta miksi Joulupata 2016 maininta piti poistaa TechBBS osiosta? Kuitenkin Muropaketin sivulla Joulupata keräyksestä on mainittu. --Flyingantero (keskustelu) 3. helmikuuta 2017 kello 12.47 (EET)
Siinä luki: "Yhteisön jäsenten lahjoituksista kertyi suurin kaikista yritysten ja yhteisöjen joulupata-keräyksen nettipadoista vuonna 2016." Maininta oli toki lähteistetty, mutta se vaikutti mainosmaiselta. Termi "jäsenet osoittivat hyvää yhteishenkeä" puolestaan ei kuulosta kovin tietosanakirjamaiselta. Muutenkin sivulle oli liikaa ylisanoja ja tulevaisuuden ennustamista. --SMAUG (KeskusteluMuokkaukset) 3. helmikuuta 2017 kello 13.04 (EET)
SMAUG, hyvä, että sivua on nyt korjattu tämän suhteen. Minkälaisessa muodossa Joulupata keräys tulisi mielestäsi ilmoittaa TechBBS osiossa? Muropaketin sivulla asia on muotoiltu näin: "MuroBBS on saanut huomiota tempauksillaan muun muassa Joulupata-keräyksessä (vuonna 2003 toiseksi suurin yhteispotti sekä vuonna 2012 suurin potti."--Flyingantero (keskustelu) 3. helmikuuta 2017 kello 13.40 (EET)
Laitoin maininnan tuotearvosteluista ja joulupatakeräyksestä takaisin, mutta poistin maininnan io-techiä lähteenä käyttäneistä ulkomaisista sivustoista. Se käy toki merkittävyyden osoittamiseen, mutta montaa muutakin suomalaista mediaa on käytetty lähteenä ulkomaisilla sivustoilla, joten en pidä sitä erikseen mainittavana asiana. --SMAUG (KeskusteluMuokkaukset) 3. helmikuuta 2017 kello 15.19 (EET)
Olen vahvasti eri mieltä, mitä tulee ulkomaisen sivustojen siteeraamiseen. Voisitko mainita jonkin toisen suomalaisen IT-sivuston, jota on siteerattu tässä hiljattain ulkomaisissa medioissa?--Flyingantero (keskustelu) 3. helmikuuta 2017 kello 16.01 (EET)

SMAUG, tässä vielä lista sivustoista, jotka ainakin ovat käyttäneet lähteenä io-tech sivustoa. Todennäköisesti niitä on useampiakin. Mielestäni artikkelissa voidaan käyttää muotoa "useat ulkomaiset alan sivustot" muodon "jotkin ulkomaiset alan sivustot" sijaan. --Flyingantero (keskustelu) 3. helmikuuta 2017 kello 14.23 (EET)

Kattavampi lista löytyy täältä (27 kpl).--Flyingantero (keskustelu) 3. helmikuuta 2017 kello 15.55 (EET)

Kerrottakoon, että io-techiä ovat siteeranneet sellaiset tahot kuin Forbes ja University Herald (University Herald brings breaking news from higher education institutions around the world).--Flyingantero (keskustelu) 4. helmikuuta 2017 kello 12.55 (EET)

Otavamedia.[muokkaa wikitekstiä]

Onko otavamedialla sormensa pelissä jossa yritetään poistaa Io-tech sivustoa Wikipediasta? Hävytöntä...! (Kun älyttömät käskee haluttomat tekemään mahdottomat, syntyy projekti. 12. helmikuuta 2017 kello 06.25 (EET))  –Kommentin jätti Rane58 (keskustelu – muokkaukset)