Keskustelu:Inflaatio

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Inflaation selityssivulla lukee: "Klassisesta taloustieteestä periytyvän rahan kvantiteettiteorian mukaan inflaatio johtuu liikkeellä olevan rahamäärän kasvusta."

Siis mitä ihmettä? Alkuperäisen inflaation määritelmän mukaan inflaatio nimenomaan tarkoittaa rahan määrän kasvua tai kasvattamista. Jo nimikin sanoo, mistä on kyse. Rahan arvon aleneminen ja siitä seuraava hintojen kohoaminen ovat vain johdonmukaisia seurausilmiöitä rahan määrän paisuttamisesta. Inflaatiota nykyisessä talousjärjestelmässä aiheutetaan raha- ja pankkipoliittisilla toimenpiteillä.

Hintojen muutokset voivat johtua muistakin tekijöistä, kuin rahan määrän vaihteluista, mutta ne eivät kuulu inflaatioon. Muita syitä voisivat olla esimerkiksi joidenkin tuotannontekijöiden niukentumisesta aiheutuva hintojen kohoaminen tai kysynnän vahvistuminen suhteessa tarjontaan. Myös ne aiheuttavat hintojen kasvua, mutta eivät ole inflaatiota. Nykyinen tapa mitata inflaatiota kuluttajahintaindeksillä ja muilla hintaindekseillä on ehkä kätevää, mutta periaatteessa väärin. Oikeampi tapa mitata inflaatiota olisi tarkastella liikkeellä olevan rahan kokonaismäärän kasvua.

Käytin tarkistuslähteenä Otavan Isoa tietosanakirjaa vuodelta 1933.

Wikipedian selitys kaipaa nyt uudistamista, nimenomaan siten, että ensimmäiseksi selitettäisiin inflaation varsinainen tarkka määritelmä ja sen jälkeen vasta seurausilmiöitä, EKP:n rahapolitiikkaa, yms. aiheeseen liittyviä asioita.

- Uikku

Itä-euroopan hyperinflaatio?[muokkaa wikitekstiä]

Saisikos lähteen tuohon itä-euroopan massiviseen inflaatioon 90-luvulla? --- Grif3r 9. toukokuuta 2007 kello 00.45 (UTC)


Onkos lähteet nyt ainoita asioita millä te saatte ("tieteellistä")uskottavuutta. Lähteistä väärin poimitut kappaleet sotkevat näköjään teidän kaikkien ajatuksia.. Käyttäkää myös järkeä ja matematiikkaa kun kirjoittelette juttujanne.

Kun mm. puhutte että rahaa pistetään liikkeelle niin siitä ikäänkuin ainoastaan seuraa rahan arvon aleneminen. Kyllä se rahan arvo alenne myös kun esim ulkomaiset hinnat nousee ja liikkeelle ei lasketa sentin senttiä. Et saa entisellä rahallasi tänään yhtä paljoa esim terästä jos sen hinta nousi eilen - se nyt vaan on rahan arvon alenemista - ilman mitään uuden setelistön liikkeelle laskemista.

Eikä rahan arvon aleneminen aiheuta inflaatiota, vaan hintojen nousun seurauksena aiheutuu rahanarvon alenemista joka tarkoittaa Inflaatiota. Ja hintojen nousu ei siis ole synonuumi inflaatiolle (vaikka useat professoritkin asiaan perehtymättä niin sanoo) - kansankielessä kyllä. Uskokaa nyt että Inflaatio tarkoittaa hintojen nousun seurauksena aiheutunutta rahan arvon alenemista.

Kun katselee teidän keskusteluja niin näkee että yliopistossa on paljon porukkaa joka ei ymmärrä tavuakaan mitä lukee sen sijaan haluavat tehdä snoppikeskustelua termeillä. Mitähän tästä kaikesta seuraa... t.O-pm2

Väärä määritelmä on talouspolitiikkaa[muokkaa wikitekstiä]

Huomattavaa on, että käsitteen *deflaatio* määritelmä, joka siis on inflaation vastakohta, on ensisijaisesti rahakannan supistuminen myös suomenkielisen wikipedian mukaan.

Muokkasin vähän tuota. Mikäpä sitä rahan arvoa muu alentaisi, kuin se, että sitä painetaan lisää :-). Olen btw. sitä mieltä, että jonkun alan asiantuntijan pitäisi käydä artikkelia läpi. --130.233.36.199 10. elokuuta 2007 kello 12.01 (UTC)

Klassinen inflaatiokäsitys[muokkaa wikitekstiä]

Kiinnostaako teitä, että muokkaisin sivun klassisen teorian mukaiseksi tai ottaisin siihen tasavahvana esille muunkin, kuin Keynesiläisen näkökannan? Voitte tutustua lyhyeen artikkeliini inflaatiosta osoitteessa http://www.hopea.fi/?articleid=4.

Olen yhtä mieltä muiden kommentaattorien kanssa siitä, että inflaation seurausten sotkeminen sen syihin on huonoa opetusta. Emmehän tee näin muidenkaan aiheiden kohdalla, miksi inflaatio pitäisi olla poikkeus?

Risto Pietilä Kommentin jätti 82.130.44.108 (keskustelu – muokkaukset).

Kiitos kovasti tarjouksesta. Kyllä minusta olisi hienoa, jos voisit kirjoittaa myös muita kantoja näkyviin. Lue kuitenkin Wikipedia:Neutraali näkökulma ennen kuin alat muokkaamaan. Kaikki näkökulmat tulee siis esittää tasavertaisesti ja siten, että niitä ei yritetä kumota. --M. Porcius Cato 19. lokakuuta 2007 kello 09.11 (UTC)

Maailman kuvasta[muokkaa wikitekstiä]

Onkohan järkeä tuossa kuvassa, jossa eritellään eri maiden inflaatiot kuvalla. Kuvan antama informaatio on auttamattomasti vanhentunut, esim. Suomen inflaatio taitaa olla tällä hetkellä yli kaksi prosenttia ja Kiinassakin on menty reippaasti yli kahden [1]

Tähän artikkeliin (jos mihin) lähteet näkyviin![muokkaa wikitekstiä]

Katselin, että joku oli jälkeeni kirjoittanut artikkelia reilusti uusiksi, ja muokkaukset sittemmin kumottu. Muokkaus sisälsi hyviä pointteja mutta suurin ongelma oli mielestäni, että a) lähdeviitteet puuttuivat kokonaan ja b) kieliasu ei ollut tietosanakirjaan sopivaa. Varsinkin kun kyse on aiheesta josta jo erään yliopiston oppikirjan ensimmäisessä lauseessa sanotaan, että "Inflaatio on kiistanalainen asia" (Sutela, Pekkarinen: Kansantaloustiede, 9. painos s. 254), jokaiselle väitteelle on hyvä esittää lähdeviite. Yritin tehdä artikkelista mahdollisimman puolueettoman (esimerkiksi se harvoin mainittu asia, että inflaation avulla pystyy "piiloverottamaan" ihmisiä [on poliittisesti helpompaa painaa vähin äänin lisää rahaa, kuin nostaa veroprosenttia], on mainittu). Siitä puuttuu vielä paljon asiaa; esimerkiksi siitä, että ohjauskoron nosto ei ole mikään ongelmaton täsmälääke inflaatioon; sillä on negatiivisia vaikutuksia mm. työllisyyteen. Parannetaan yhdessä artikkelia lähdeviitteiden kera! --Vesa Linja-aho 24. elokuuta 2008 kello 16.49 (EEST)[vastaa]

Ehdotus sanojen käyttöön[muokkaa wikitekstiä]

Ehdotan, että Milton Friedmanin ajatuksiin perustuen, inflaation perimmäiseksi syyksi artikkelissa esitettäisiin "liikkeellä olevan rahamäärän lisäys". Tämä perustavanlaatuisesti aiheuttaa inflaation. Sen sijaan kustannusten nousu aiheuttaa hinnannostoja ja siis hintojen kohoamista. Tämä ei itsessään aiheuta inflaatiota, mutta se edistää inflaatiota, sillä kohonneiden hintojen seurauksena liikkeellä oleva rahamäärä todennäköisesti kasvaa. --Hartz (keskustelu) 30. lokakuuta 2013 kello 17.59 (EET)[vastaa]

Velkaraha ja korot[muokkaa wikitekstiä]

Artikkelissa sanotaan että inflaatio syö velkarahaa (lainarahaa). Mutta tämähän pitää paikkansa vain jos korkoprosentti on matalampi kuin inflaatioprosentti. Tuossa puhutaan esim. tilanteesta jossa inflaatio on 15 % ja lainan korko vain 4 %, jolloin erotusta on peräti 11 %. Voidaan kuitenkin kuvitella tilanne, jossa sekä inflaatioprosentti että korkoprosentti ovat molemmat 15 %. Siksi artikkeliin pitäisikin lisätä siitä miten inflaatio vaikuttaa korkoihin. Harva pankki haluaa lainata rahaa siten että saa tuotoksi 4 %:n koron, mutta inflaatio on 15 %, jolloin tappiota tulee 11 % lainan antaneelle pankille. --Hartz (keskustelu) 5. maaliskuuta 2019 kello 07.05 (EET)[vastaa]

inflaatioprosentti/aikaväli?[muokkaa wikitekstiä]

Mikä on siis aikaväli, jolla hinnat nousevat kerrotun prosentin verran? Kartan selitteenä on "Inflaatio 2019", joten tarkoittaako se että sen vuoden aikana? 109.240.39.10 8. toukokuuta 2022 kello 00.10 (EEST)[vastaa]