Keskustelu:Iku-Turso

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Onko Tursas todellakin sodanjumala? En ole tavannut missään lähteitä jotka olisivat kuvanneet muinaissuomalaisten sodanjumalanpalvontaa; siis kuvattavan menoja tai loitsuja joilla olisi aneltu Tursakselta menestystä taistelussa t.m.s. kuten yleensä on ollut tapana loitsuin ja uhrilahjoin lepytellä ja suostutella oman alansa jumalaa suomaan menestystä hänen toimialaansa liittyvissä asioissa. Lieneekö siis esim. Agricolan maininta sodanjumalasta vain halua täyttää kaikki Pantheonin roolit myös suomalaisten henkiolennoilla?--Myyrylainen 3. heinäkuuta 2007 kello 04.24 (UTC)

Vastaus lienee, että ei kukaan tiedä. Juttu voi olla Agricolan spekulaatiota, mutta 1500-luvulla saattoi myöskin olla vielä traditioita, jotka myöhemmistä lähteistä ovat hävinneet. Ei ole mitenkään järjenvastaista olettaa, että itämerensuomalaisia kieliä puhuvienkin väestöjen muinaisuudessa on voinut olla sodanjumalakultteja.--217.112.249.156 12. syyskuuta 2007 kello 07.28 (UTC)
Ei liity artikkeliin, mutta ainakin yksi itämerensuomalainen sodanjumala tunnetaan, nimittäin virolaisten Taara eli Tooru. Tuohirulla 9. maaliskuuta 2011 kello 15.35 (EET)