Keskustelu:Helsingin olympiastadion

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Kapasiteetti[muokkaa wikitekstiä]

onko toi kapasitetti suurimmillaan oikein.

Muistelisin että jossakin kisoissa rakennettiin uima-stadionin puoleiselle sivustalle telineistä ns. "APU-katsomo" joka mahdollisti 105.000 katselijaa. APU-katsomo nimi tuli APU-lehden sponsoroinnista.

Tais olla kyseessä jotkin em-kisat 80-luvulla

Suurin kapa on lainattu suoraan Stadikan omilta sivuilta:
Suurimmillaan Olympiastadionin paikkaluku oli vuonna 1952, yli 70 000 paikkaa, nyt peruskorjauksen jälkeen paikkoja on 40 000, kaikki istumapaikkoja. [1]
Jpatokal 06:48 syys 30, 2004 (UTC)
Näyttäisi edelleen puuttuvan artikkelista tieto tuosta tilapäisestä lisäkatsomosta, joka oli rakennettu B-katsomon taakse vuoden 1983 MM-kisoihin. Löytyisikö joltakulta mahdollisesti kuva ko. lisäkatsomosta? --Ekeb (keskustelu) 6. lokakuuta 2017 kello 09.38 (EEST)

Stadikka ja stadion[muokkaa wikitekstiä]

Minä ei-helsinkiläisenä/stadilaisena ymmärrän stadikaksi Helsingin uimastadionin, en olympiastadionia. Tiedä sitten mitä itse kaupungissa asuvat asiasta ovat mieltä. –emhoo (habla) 19. lokakuuta 2005 kello 19:31:26 (UTC)

Täällä Vantaalla asustelevana olen kyllä aina sanonut sitä stadioniksi, enkä millään kauhealla epäsuomella stadikaksi. –Kommentin jätti 88.112.97.100 (keskustelu)

Helsigin Olympiastadion[muokkaa wikitekstiä]

Olympiastadion itse kirjoittaa nimensä isolla O-kirjaimella ([2]). Myös Kielitoimiston nimiopas kirjoittaa sivulla 241: "Vrt. Helsingissä sijaitsevien tiettyjen rakennusten nimet Olympiastadion ja Jäähalli." Onko pienen o-kirjaimen käyttöön jotain syytä? –Kommentin jätti Ardaxc (keskustelu – muokkaukset)

Konsertit[muokkaa wikitekstiä]

Onko tapana laittaa konserttiluetteloon myös tulevat konsertit vai todetaanko tapahtunut vasta sitten, kun soinnut ovat kajahtaneet Töölön taivaalle. -Htm (keskustelu) 7. joulukuuta 2012 kello 21.27 (EET)

Muokkaushistoriaa kun selailee niin on niitä konsertteja lisäilty jo etukäteen ennenkin, joten miksi ei nytkin. --BladeJ 7. joulukuuta 2012 kello 21.46 (EET)
Ach so, en katsellut muokkaushistoriaa. Olen lisäillyt konserttitietoja muistaakseni vain Kulttuuritalon sivulle ja artistin artikkelin yhteyteen. Siihen olisi tietysti voinyt lisätä lähteenkin. -Htm (keskustelu) 7. joulukuuta 2012 kello 21.50 (EET)

Onko tuossa luettelossa tosiaan kaikki stadionilla järjestetyt konsertit, vai mitkä on kriteerit, että listalle pääsee? --Stryn (keskustelu) 7. joulukuuta 2012 kello 21.59 (EET)

Käsittääkseni listalle pääsee, jos konsertti on pidetty Stadionilla ja siitä on lähde. -Htm (keskustelu) 21. marraskuuta 2013 kello 02.29 (EET)

Olisi kyllä suotavaa merkitä konsertit vasta sitten kun ne on pidetty, ei tämä ole mikään ennakkomainospaikka. -Htm (keskustelu) 21. marraskuuta 2013 kello 02.29 (EET)

Vielä artikkelin nimestä[muokkaa wikitekstiä]

Aiemmin kesäkuussa 2010 joku jo kysyikin, miksi artikkelin nimessä Olympiastadion kirjoitetaan pienellä. Vaikka Wikipediassa noudatetaankin suomen kielen oikeinkirjoitusta, on nimien suhteen käsittääkseni olemassa jonkinlainen konsensus siitä, että tulisi ensisijaisesti käyttää kyseessä olevan tahon itsensä suosimaa tai muuten vakiintunutta kirjoitusasua. Kannatan siiis kirjoitusasun muuttamista muotoon Helsingin Olympiastadion. Vastaväitteitä? --Hermis (keskustelu) 10. elokuuta 2015 kello 12.41 (EEST)

Ensisijaisesti noudatetaan suomen kielen kielioppia ja Ohje:Artikkelin nimi. Tämä saatanan isojen kirjaimien tyrkyttäminen joka paikkaan saisi jo loppua. Kohta ne kirjoittaa OLymPiasTadion. Mennäänkö perässä? --Htm (keskustelu) 10. elokuuta 2015 kello 18.22 (EEST) LInanki??
Ohjeessa neuvotaan myös noudattamaan vakiintuneita sanastolähteitä. Esim. Kotuksen Kielikellossa[3] todetaan seuraavaa: "Sana stadion on luokitteleva rakennuksen nimitys, mutta Olympiastadion on annettu nimeksi Helsingin stadionille." Erisnimeksi tulkittuna se luonnollisesti kirjoitettaisiin isolla. Tarkoituksena ei ole "tyrkyttää" isoja alkukirjaimia, vaan yleisesti käytettyä kirjoitusasua. En koe Htm:n pelkoa nimien vääntelystä kovinkaan konkreettisena uhkana, ainakaan tässä nimenomaisessa artikkelissa. --Hermis (keskustelu) 10. elokuuta 2015 kello 20.22 (EEST)
No mitä tehdään kaikkien muiden olympiastadioneiden suhteen? Niillekin on annettu nimeksi o-stadion kaiketi? Helsingin o-stadion on vain yksi niistä. Minkään valtakunnan sekaantumisen vaaraa ei ole. Artikkelit alkavat muistuttaa puhelinluettelon keltaisia sivuja (itte tehtyjä mainoksia halvalla), jos ei pitäydytä hillityssä ilmaisussa. --Htm (keskustelu) 10. elokuuta 2015 kello 20.28 (EEST)
Mun nähdäkseni erisnimi Olympiastadion on selkeästi yksiviitteinen, yleisnimi olympiastadion moniviitteinen. Eli artikkeli nimellä "Olympiastadion" tulisi olla Helsingin olympiastadionista Olympiastadion. Siihen voisi lätkäistä Tämä artikkeli -mallineen täsmennyssivulle "Olympiastadion (täsmennyssivu)" jossa voisi olla nykyisen Olympiastadion-artikkelin sisältö. Tää ei tietysti ole kuin opiskelijan mielipide, mutta väittäisin pitäväksi proffienkin edessä. Iivarius (keskustelu) 10. elokuuta 2015 kello 20.34 (EEST)
Muunmaalaiset nimethän ovat vähän eri juttu, koska niiden kohdalla on aina kyse käännöksestä. Esim. "Ateenan olympiastadion" ei ole stadionin alkuperäinen, vaan suomenkielinen nimi. Ei minun maailmaani kaada pienellä o:lla kirjoittaminenkaan, ajattelin vain että jos artikkelin kirjoitusasu poikkeaa yleisessä käytössä olevasta nimestä, se voisi olla järkevää vaihtaa. --Hermis (keskustelu) 13. elokuuta 2015 kello 19.33 (EEST)