Keskustelu:Graffiti

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Emhoo:(aika paljon asennetta karsittu, lisäksi haluaisin nähdä lähteen sille, että tagien "esikuva" on New Yorkin jengien reviirinmerkkailu)

No ei ole ihme, että mun kirjoituksessa on hieman asennevammaa, koska musta tagit on todella ikäviä (keski-ikä häämöttää vai?)sensijaan graffitit on musta enempi ok. Ihan hyvä, että joku poistaa turhaa asennevammaa. Jos haluat lähteen tosta jengijutusta, niin löysin netistä esimerkiksi seuraavan melko tietopitoisen saitin...

--Lemmikkipuu 27. huhtikuuta 2005 kello 17:41:45 (UTC)

Ymmärrät kai, ettei neutraali näkökulma salli henkilökohtaisten mielipiteiden esiintuomista artikkeleissa. Tuo juttu on suora, mutta vanha, kopio englanninkielisen Wikipedian artikkelista. Ja ok, siellä sanotaan, että jengit ovat merkanneet alueitaan, mutten silti sanoisi että juuri se on tagien esikuva. Kirjoitit artikkelissa "Graffiteja on eri muodoissaan ollut antiikin ajoista saakka, mutta tagien esikuvana ovat New Yorkin jengien tekemät reviiritunnukset", miksei noiden jengimerkkien "esikuvana" voi olla Kilroy was here -kirjoitus ja täten tagien esikuvana sama? Kuka jaksaa/ehtii suomentakoot tuon englannin kielisen artikkeli fi.wikiin. –mikko (habla) 27. huhtikuuta 2005 kello 18:02:46 (UTC)

[[1]] It was in the late 1960s when "Julio 204" began writing his "tag" all around the city of New York. Soon following Julio came a Greek youth from Manhattan named Demitrius who tagged his own "Taki183" all over the city as well. Taki also focused on writing on the subway in New York. The tag is one way that graffiti artists are similar to gang members, although gang graffiti doesn't usually evolve into anything very skillful, its purpose is to also, like for writers, indicate a presence (a gang presence) and also to mark around specific gang turf.

[[2]] In New York City the graffiti renaissance was ushered in by gangs, subways and indelible markers. In the summer of 1971, a small article in The New York Times took note of Taki 183, an enterprising young man who achieved a kind of fame by scrawling his signature or "tag" on dozens of subway cars with a felt-tip pen. Tagging was also used as a way to mark gang territory, according to Subway Art, Chalfant and Cooper's (http://photoarts.com/cooper/index1.html) seminal book on the subject.

[[3]] Justin Morgan studied graffiti as an art major at Transylvania University, after being introduced to the graffiti scene as a teen in Jacksonville, Florida. "Graffiti started in the late 60s early 70s in inner-city New York. It all began from the "tag," which was the writer's name and the street number where the writer's from. The place to "tag" that was popular was public transportation- anything-taxis, cars, ice cream trucks. Other places were hit, but a moving object would be seen more. This is where the New York subway trains came in."

Tässä muutamia lainauksia, jotka mielestäni osoittavat melko selkeästi sen, että Tagit ovat lähtöisin nimenomaan New Yorkista. Homman aloitti ilmeisesti jannu, joka käytti nimimerkkiä Taki 183. Voi olla tietty hieman uskaliasta tehdä sen perusteella, että jannu on asunut New Yorkissa, tehdä sellainen päätelmä, että kaveri olisi ottanut mallia juuri jengimerkeistä, joita jo silloin on ollut olemassa. Onhan paljon todennäköisempää, että esikuvana on ollut Pompeijin raunioista löytyneet seinäkirjoitukset. Mitä tulee "neutraaliin näkökulmaan", niin se on harhaa. Joikaisessa kirjoituksessa paistaa läpi jossain määrin ihmisen oma näkökanta. On hyvä tiedostaa se. Wikipedia on siitä _hieno_ hanke, että koska monet ihmiset muokkaavat artikkelita, näkökanta, joka artikkelin takana on voi edustaa laajempaa kirjoa, kuin vain yhden ihmisen kapeaa näkemystä. Voiko esimerkiksi hopparilla olla neutraali näkökulma "tageihin"? Toisaalta myös suuri joukko voi olla erittäin homogeeninen mielipiteensä kanssa ... ajatelkaamme vaikkapa 1930 luvun Saksaa tai suomalaisten suhtautumista pedofiliaan.

Henkilökohtainen mielipiteeni on se, että jos joku näkee hyväksi muuttaa tekstiäni täällä Wikipediassa, niin minun tehtäväni ei ole muuttaa sitä takaisin, ellen arvele, että minulla on tästä aiheesta ehdottomasti suurempi asiantuntemus kuin kenelläkään Wikipedian käyttäjäkunnassa. Tämä siis noin niinkuin yleisenä periaatteena. Toinen asia on se, jos artikkelini joutuu jonkun vandaalin kynsiin, mutta siitähän ei esimerkiksi tässä ole kysymys. Tämä on Wikittämistä, eli sitä, että yritetään luoda yhdessä paras mahdollinen artikkeli. --Lemmikkipuu 27. huhtikuuta 2005 kello 19:35:51 (UTC)

Tuo stencil tuossa artikkelissa on ihan suomeksi sabluuna. Kommentin jätti 83.146.199.92 (keskustelu – muokkaukset).

Määritelmä[muokkaa wikitekstiä]

Artikkelin määritelmä on minusta hieman liian epämääräinen: ”Graffiti on mihin tahansa pintaan tehty kirjoitus tai maalaus. Graffiteja on tehty kautta aikojen erilaisilla sopivalla piirtimellä, nykyisin yleensä tussilla tai spraymaalilla. Graffiti voi olla usean neliömetrin kokoinen maalaus tai pieni kirjoitus esimerkiksi vessan seinässä.” Eikö tuon perusteella graffiti voisi olla mikä vaan kirjoitus tai maalaus missä vaan? Kutsutaanko vessanseinäkirjoituksiakin oikeasti graffiteiksi? --Elena 24. huhtikuuta 2007 kello 22.12 (UTC)

Jos en.wikin artikkelia katsoo, niin ensimmäisen lauseen voisi varmaan ainakin muuttaa muotoon, "Graffiti on mihin tahansa julkisesti esillä olevaan pintaan yleensä luvatta tehty kirjoitus tai maalaus." --Methem 26. huhtikuuta 2007 kello 13.08 (UTC)

Miksei koko artikkelissa mainita edes sanaa "katutaide"? Verde 5. heinäkuuta 2007 kello 11.10 (UTC)

Siitä vaan lisäämään. :) Elena 5. heinäkuuta 2007 kello 11.34 (UTC)

Helsinkiin laillinen graffitipaikka[muokkaa wikitekstiä]

http://www.hs.fi/kaupunki/artikkeli/Suvilahteen+avataan+satametrinen+graffitiaita/1135245677943 . 101090ABC 4. toukokuuta 2009 kello 15.44 (EEST)[vastaa]

Graffititaiteilijat[muokkaa wikitekstiä]

Osastoon Graffititaiteilijat vain sellaisia taiteilijoita, joista on artikkeli, ei siis punaisia linkkejä. Lukijan täytyy tietää, ketä usein nimimerkillä esiintyvät taiteilijat ovat. Pelkät kirjainyhdistelmät niminä eivät ole sellaista tietoa, jota lukija ymmärtää.--Kulttuurinavigaattori 30. heinäkuuta 2010 kello 21.32 (EEST)[vastaa]

Finski graffiti[muokkaa wikitekstiä]

Suomalaista graffitia käsittelevät asiat on siirretty omaan (pää)artikkeliin. Sopivia AM-linkkejä voi myös siirtää myös sinne, jos intoa riittää.--Htm (keskustelu) 19. huhtikuuta 2016 kello 06.32 (EEST)[vastaa]

Harhaanjohtava[muokkaa wikitekstiä]

tämä käsittelee graffititaidetta. Tässä harhaanjohtavasti niputetaan kaikki graffititaiteen alalajit graffiteiksi, vaikka kyse on graffititaiteen eri alalajeista . Ei ole sama asia että onko siinä one-liner vai throw-up. Ne eivät ole molemmat graffiteja vaan graffititaiteen muotoja. Tämän kirjoituksen myötä on usea nuori siinä käsityksessä, että jopa seinään piirretty tikku-ukko on graffiti. Tämä siis johtaa harhaan, ja toivon että tämä korjataan.

87.95.65.206 28. joulukuuta 2023 kello 12.39 (EET)[vastaa]