Keskustelu:Genre

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Sen lisäksi että artikkeli pitkälti muutenkin uudelleenkirjoitettava populaarin ja jossain määrin uutta tutkimusta olevan tyylilajin tähden on kestämätöntä että kyseinen hakusana on ohjattu tänne, jossa ei puhuta tyylilajeista lainkaan vaan vain lajityypeistä. Iivarius (keskustelu) 29. syyskuuta 2017 kello 19.06 (EEST)

tyylilaji = genre vai ei?[muokkaa wikitekstiä]

Kävin keskustelua käyttäjän Savir kanssa siitä, onko "tyylilaji" termi genrelle vai ei, vai kuvaavatko ne eri asioita. Esimerkiksi Kielitoimiston sanakirjassa annetaan tyylilaji-kohdan alla ymmärtää vain, että esimerkiksi pakina ja essee ovat sanataiteen tyylilajeja, ja siten tyylilaji ei vastaisi genren määritelmää. Ainoa tällä hetkellä omistamani sanakirja, josta voin itse tarkistaa, on vanhentunut Nykysuomen sanakirja, jossa kuitenkin mainitaan tyylilajin alla "Mustalaismusiikki omana tyylilajinaan" esimerkkinä. — surjection?〉 18. kesäkuuta 2019 kello 23.24 (EEST)

Artikkelin aiheena on nyt genre eli lajityyppi. Kyse on tässä siitä, tarkoittaako "tyylilaji" samaa, vai viittaako se sana vain tyyliin eikä lajiin. Kielitoimiston sanakirja ja WSOY:n Iso sivistyssanakirja eivät nimeä tyylilajia genren tai lajityypin synonyymiksi, ja minustakin ne ovat eri asioita. Minä kirjoitin vastikään artikkelin Elokuvagenre, jonka lähteissä muistaakseni puhuttiin genrestä lajityyppinä mutta ei koskaan tyylilajina. Musiikin kohdalla minäkin ehkä puhuisin tyylilajeista, mutta en silloinkaan käyttäisi sitä sanaa genren tai lajityypin synonyyminä. --Savir (keskustelu) 18. kesäkuuta 2019 kello 23.37 (EEST)
On mahdollista, että tuo käyttö musiikin muttei minkään muun kanssa voisi olla verrattavissa englanninkieliseen käyttöön, missä voidaan puhua "music style":istä. Jos asian laita on näin, silloin tyylilaji-termiä ei tulisi tosiaan pitää genre:n synonyyminä. En myöskään löydä verkossa olevista termisanastoista väitettä, että tyylilaji vastaisi genreä, ja osalla on eri määritelmät, joissa kuitenkin yleisesti tyylilaji vastaa jotakin tarkempaa kuin genre, eli että genren alla voisi olla useampi tarkempi tyylilaji. — surjection?〉 18. kesäkuuta 2019 kello 23.41 (EEST)
Tää riippuu käsittääkseni pitkälti siitä taiteentutkimuksen haarasta, mitä harjoitetaan. Eri taiteita tutkivat diskurssit ovat erilaisia. Iivarius (keskustelu) 18. kesäkuuta 2019 kello 23.51 (EEST)
Elokuvastakin voidaan ehkä puhua tyyliltään esim. romanttisena, väkivaltaisena, farssina, taiteellisena, psykologisena ym., jolloin saman lajityypin sisällä voi olla eri "tyylilajia" edustavia elokuvia. Tällöin lajityyppi/genre vastaa luokkaa (sisältöineen ym.) ja tyylilaji esitystapaa, sävyä. --Savir (keskustelu) 19. kesäkuuta 2019 kello 00.00 (EEST)