Keskustelu:Genetiivi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Englannin genetiivi[muokkaa wikitekstiä]

Vastaavassa englanninkielisessä artikkelissa todetaan:

"It is a common misconception that English nouns have a genitive case, marked by the possessive -'s ending. Linguists generally believe that English possessive is no longer a case at all, but has become a clitic, an independent particle which, however, is always written and pronounced as part of the preceding word." Samulili
Voit muotoilla asian suomeksi tuohon artikkeliin. Tietenkin molemmat näkökannat on syytä tuoda esiin. --Hippophaë 19. joulukuuta 2004 kello 17:11 (UTC)
Aivan; nyt se ei tee sitä. Nyt se ei edes vastaa muutettua muotoa, jossa jo sanottiin "Some argue that". Sen lisäksi lisäsin äsken englanninkieliseen artikkeliin selityksen miksi on toisten mielestä virheellistä luulla ettei ole genetiiviä olemassa englannissa. En ole suomenkielinen, ja siksi pyydän että joku muu tekee korjauksen tässä. --Espoo 24. tammikuuta 2006 kello 17.48 (UTC)
Artikkelia lukiessa hieman häiritsi, miten siinä suomeksi sanottiin, että 's-pääte liittyy nimenomaan tiettyyn substantiiviin. Kuten englanninkielisessä tekstissä sanotaan, se kyllä kirjoitetaan ja lausutaan tietyn sanan perässä, joka yleensä on genetiivillä liitettävää substantiivia edeltävä sana, mutta itse asiassa 's-genetiivi ei muokkaa yksittäistä sanaa vaan kokonaista substantiivilauseketta. Esim: "the king of England's daughter" tai "The guy next door's cat". Tästä syystä kai osittain sanotaan, ettei se ole sijamuoto vaan eräänlainen koko lauseketta muokkaava liitepartikkeli. En tiedä, tarvitseeko tai kannattaako korjata, mutta onhan se nyt kuitenkin englannin genetiivissä nimenomaan kiinnostavaa. --Hiushoito (keskustelu) 8. huhtikuuta 2018 kello 18.28 (EEST)[vastaa]

Saksan genetiivi[muokkaa wikitekstiä]

Genetiivimuotoinen sana tulee *yleensä* vasta pääsanan jälkeen, mutta vain kun artikkeli on käytössä, eli ei esim. erittäin tavallisessa muodossa "(Er hat) Vaters Auto (gestohlen)" tai "Er ist Gottes Sohn". Muuten, olisi syytä käyttää vähemmän šovinistisia esimerkkejä kuin isän auto ja naisen takki. En ole suomenkielinen, ja siksi pyydän että joku muu tekee korjaukset tässä. --Espoo 24. tammikuuta 2006 kello 17.48 (UTC)

Kielenhuoltoa[muokkaa wikitekstiä]

Poistin jo toisen kerran kielenhuoltokommentin, kolmesta syystä:

  • Olen kyllä suht. uusi wikissä, mutta minusta oikeakielisyysohjeet eivät kuulu tietosanakirjaan.
  • Jos tämä kommentti tähän laitetaan, niin vastaavanlaisia oikeakielisyyspuheenvuoroja tulisi johdonmukaisuuden nimissä lisätä lähes jokaiseen kielitieteelliseen artikkeliin.
  • "Yleisön" esimerkkilauseessa "Yleisön pyydetään poistumaan" hahmottuu minusta pikemminkin ns. genetiiviakkusatiiviksi kuin genetiiviksi.

Mitä mieltä muut? - Koppelo 28. joulukuuta 2005

Wikipedia ei ole opas, joten kielenhuoltoneuvot eivät yleensä kuulu artikkeleihin. Käsittääkseni kielenhuolto-oppaan voi kirjoittaa wikikirjastoon. -Samulili 28. joulukuuta 2005 kello 15:00:47 (UTC)
Ensimmäiseen ja kolmanteen voin yhtyä. Toinen (==laiskuus) sen sijaan ei ole mikään syy. -tKahkonen 28. joulukuuta 2005 kello 15:59:56 (UTC)