Keskustelu:Fornjótrin suku

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Älkää jaksako tähän aikaan yöstä. Tuohirulla 12. elokuuta 2005 kello 22:27:15 (UTC)


Mikään aineisto ei todista (tai edes osoita) että kyseiset henkilät olisivat jotenkin ihmeellisesti "luonnonilmiöiden ruumiillistumia" (lol!).

Jos jonkun isovanhempasi nimi sattuu olemaan Päivi, ei se tee hänestä päivän ruumillistumaa ja täten fiktiivistä henkilöä. Sen lisäksi, kyseiset saagat eivät millään muotoa anna sisällöllään tukea kyseiselle näkemykselle. (Olen lukenut niiden suomenkieliset käännökset.)

Ainakin juttu Fornjótrista skandinaavis-germaanisena jumalana on valhetta ja roskaa. Häntä on kuvailtu teksteissä vain ja ainoastaan historiallisena suomalaisena henkilönä. Se on sitten toinen asia onko häntä ollut oikeasti olemassa... mutta ei häntä mikään oikea alkuperäinen lähde kuvaile jumalaksi. MTJ0

Enkku- ja muut wikit (vaikka eivät lähteiksi kelpaakaan), kuvaavat nuo luonnonilmiöiksi ja taruolennoiksi, ja niilläkin on sen verran lähdearvoa, ettei tietoja pitäisi poistaa suoraan, vaan laittaa ensiksi {{lähde}}-malline. --ML 27. helmikuuta 2007 kello 19.21 (UTC)

Mitä tarkoitat lähde mallineella?

En ymmärrä miksi haluat säästää vanhan mallisen tekstin. Versioissamme on suuri merkitysero sisällössä. Vanhempi malli ei täytä Wikipedian kriteerejä:

"Artikkelit saavat sisältää vain tietoja, jotka on julkaistu luotettavassa lähteessä."

Kysymys siitä onko Wikipedia luotettava lähde on mielenkiintoinen kysymys :)

Summa summarum, kyse on siitä että vanha teksti sisältää virheellistä ja ei mihinkään perustuvaa tekstiä. Tekstissä mainittua fiktio-ominaisuutta on mahdotonta tarkistaa koska sitä ei ole. Lähdeteksteissä puhutaan vain henkilöistä. Asiaa monimutkistaa myöhempien tutkijoiden mielipiteet että kyseessä on myytillisiä taruhenkilöitä.

MTJ0

Asia ratkesi sillä että luotettava tieteellinen lähde tuotiin tähänkin artikkeliin. Artikkeliin ei voida tehdä merkittäviä muutoksia ilman luotettaviin julkaisuihin sisältyviä lisälähteitä. Niin kauan kuin tällaisia lähteitä ei kuulu, jatkokeskustelu on tarpeetonta.--128.214.17.121 2. maaliskuuta 2007 kello 09.29 (UTC)