Keskustelu:Epistemologia

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Hei, kiva että tähän tehtiin taas lisää.. mutta kai te huomaatte, että meillä on jo tieto, totuus ja tieteenfilosofia? Näiden neljän artikkelin välillä saisi tietysti olla minimimäärä päällekkäisyyksiä. --Toni 09:04 syys 9, 2004 (UTC)

Kirjavaa luettavaa

[muokkaa wikitekstiä]

Aika kirjavia juttuja tuolla epistemologian sivuilla. Aika iso osa tavarasta vaikuttaa olevan muuta kuin sitä peruskamaa, jota käydään läpi filosofian laitoksen tieto-opin kurssilla ja vastaavissa foorumeissa. Tai katsokaa vaikka perinteisten tietosanakirjojen juttuja. Kun kerran sivun alussa selvästi sanotaan, että epistemologia kuuluu filosofiaan, ja toisaalta Wikipediassa ei ole tarkoitus tuoda esille omia mielenkiintoisia näkemyksiä vaan tietosanakirjamaisesti vakiintuneita käsityksiä, niin alkuosaa lukuunottamatta teksti kaipaisi mittavaa editointia (deletointia?). Tämä nyt on vain yksi mielipide - keskustelunavauksena -; toivottavasti ymmärrätte. Muita mielipiteitä?

Ko. artikkeli on aika pitkälti Käyttäjä:Sakari Ahvenainen tekemä, joten se vastannee hänen erikoisalojaan (mm. informaatiosodankäynti ja systeemiteoria). Tähän mennessä ei ole kukaan ole katsonut vielä asiakseen tämän artikkelin parantamista, osittain varmaan siksi että tämä vaatii jo jonkin verran asiantuntemusta.
Wikipedian artikkeleissa pitäisi tosiaan kertoa ne yleisimmät näkökulmat, mutta olla myö tasapuolinen ja esitellä muitakin yleisesti hyväksyttyjä näkökulmia. Eli puhdas deletointi ei välttämättä ole paras ratkaisu, ennemminkin jäsentäminen, turhan/toiston poisto ja kenties siirtäminen toisiin artikkeleihin. Tietenkin ns. uusi tutkimus pitää poistaa, jos sellaista havaitsee (kannattaa kysyä Sakari Ahvenaiselta, jos joku osa vaikuttaa omalta tutkimukselta, todennäköisesti lähteet löytyvät). --Harriv 2. tammikuuta 2006 kello 16:34:56 (UTC)

Tieto-oppi vai epistemologia?

[muokkaa wikitekstiä]

En näe muuta kriteeriä näiden väliltä valitsemiseksi, kuin että tieto-oppi on ymmärrettävämpi niille, jotka eivät ole aiemmin perehtyneet filosofiaan. Ehdottaisin siis nimen vaihdosta. --128.214.205.5 13. tammikuuta 2006 kello 13.25 (UTC)

Käytäntö on käyttäää käytetyintä muotoa artikkelin nimenä. Googlen osumien mukaan epistemologia voittaa noin 10000-500, en tiedä sitten muuten. Tieto-oppi on tällä hetkellä uudelleenohjaus tähän artikkeliin, eli silläkin tämän kyllä löytää. --Harriv 13. tammikuuta 2006 kello 14.27 (UTC)

Tieto-oppi on ainakin suomea. Herää kuitenkin kysymys, miten nimen muutos vaikuttaisi sisältöön. Sanahirviö "epistemologia" on sikäli hyvä, että se rohkaisee jaotteluun perinteisten filosofisten tietoa koskevien näkemysten ja muiden välillä (päin vastoin kuin tieto-opin vastine "theory of knowledge"). Tietosanakirjojen ulkopuolella tuollaisten jaottelujen hyödyllisyys voi olla kyseenalainen, mutta nähdäkseni se on paikallaan esimerkiksi Wikipediassa. Tällaista jaottelua on havaittavissa, kun kerran on erikseen sivut tieto ja epistemologia?

Harriv:lle sanoisin, että jos Google-haun rajaa koskemaan vain suomenkielisiä sivuja, ei epistomologian ja tieto-opin välillä ole selvää eroa. "Epistemologia" -sana on myös muissa kielissä, joten Google ilman lisäasetuksia ei anna oleellista tietoa tähän asiaan. Jälkimmäiselle kirjoittajalle sanon, että myös "tieto-oppi" on vakiintunut filosofiaan, enkä näe ongelmia tässä suhteessa. En näe että muutos vaikuttaisi sisältöön. --128.214.205.5 13. tammikuuta 2006 kello 14.33 (UTC)
Tein toki rajauksen, ilman rajausta epistemologia -haulla löytyy noin 1600000 osumaa. Haut: [1] ja [2] "Epistomologia" sanaa toki löytyy reilu 500 osumaa, mutta vain yksi suomenkielisiltä sivuilta :) Sanan sisältöön en ota kantaa, mutta epistemologia näyttää olevan yleisin muoto Googlen perustella. --Harriv 13. tammikuuta 2006 kello 19.46 (UTC)
Tuossa yläpuolella kyllä annoit ihan toisen ilmoituksen Googlen tuloksista, joka viittasi varmasti sanan esiintymiseen muilla kielillä kuin suomen kielellä. Älä yritä kusettaa. Sanoisin, että ero Googlen antamissa tuloksissa (suomenkielisiltä sivuilta) on niin pieni, ettei sillä ole merkitystä tämän artikkelin nimen kannalta. --128.214.205.6 14. tammikuuta 2006 kello 14.12 (UTC)
Viittaako Harriv:n maininta 10 000 osumasta mahdollisesti sanaan tietoteoria? Siitäkin tosin jää vain parisataa jäljelle, kun ei ota huomioon ”hyvin samankaltaisia” sivuja. Tietoteoriaa käyttävät ensisijaisena terminä Facta, YSA, Kielitoimiston sanakirja ja eräs filosofian sanasto [3]. Koska tietoteorialla on eniten Google-kannatusta ja ainakin jossakin määrin arvovaltaisia suosittelijoita, se näyttäisi olevan perustelluin valinta nimeksi. (Henkilökohtaisesti pidän eniten tieto-oppi-sanasta.) --Tsemii 14. tammikuuta 2006 kello 21.43 (UTC)

Sana tietoteoria on suomea, toisin kuin epistemologia. Turhien sivistyssanojen käyttö luo sivustosta asiantuntemattoman vaikutelman. Kannatan tämän artikkelin ja Epistemologia-luokan nimen muuttamista. --Thi 16. maaliskuuta 2006 kello 12.46 (UTC)

Poistin vääränimi-mallineen, koska se on tarkoitettu pysyväksi huomautukseksi niille sivuille, joilla on tekninen syy väärään nimeen. Artikkelin nimestä keskustelu jatkukoon. --Tomisti 19. toukokuuta 2006 kello 19.41 (UTC)

Vanhaan aiheeseen palatakseni kun näköjään onnistuin jättämään tietoteorian kokonaan huomiotta aiemmin. Googlen sanoo tänään tietoteoria 17000, epistemologia 970 ja tieto-oppi 550 sekä bonuksena gnoseologia 220. Tietoteoria on Googlen suosikki suomenkielisistä. Toisaalta Wikipedia on ensimmäisellä sivulla kaikilla muilla termeillä kuin tieto-oppi.. --Harriv 20. toukokuuta 2006 kello 00.28 (UTC)